În urmă cu trei ani, lăudat, acum, amendat. Este vorba despre un doljean din Desa care a descoperit „comori” de acum mii de ani, dar care a uitat să anunţe autorităţile, aşa cum cere legea. S-a lăudat însă pe facebook cu descoperirea făcută. În 2015 bărbatul era apreciat de reprezentanţii Muzeului Olteniei tot pentru astfel de descoperiri, dar pe care atunci le-a predat autorităţilor.
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj au anunţat că nu mai puţin de 149 bunuri arheologice susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural naţional au fost confiscate luni de la un bărbat de 59 ani, din Desa.
Este vorba despre Dan Cioclea, cel care în 2015 a făcut o descoperire arheologică importantă în zona punctului „Balta Lunguliţa” aflat la aproximativ 4 km sud de Desa. Omul a găsit mai multe arme din fier în inventarul funerar al două morminte de războinici de acum 2200 ani. Atunci a anunţat imediat autorităţile despre descoperirea făcută.
De data aceasta însă, s-a rezumat la a publica imagini pe facebook, pe 5 noiembrie. Poliţiştii cred că cele 149 de piese arheologice au fost găsite într-o perioadă mai lungă de timp şi există suspiciunea că doljeanul nu ar fi anunţat la timp descoperirea pentru a obţine mai mulţi bani de la Ministerul Culturii. Cert este că a fost amendat cu 2.000 lei.
„Poliţiştii specializaţi pe linia protejării patrimoniului cultural naţional din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Dolj au constatat faptul că un bărbat de 59 de ani, din comuna doljeană Desa, persoană autorizată să deţină un detector de metale, nu a respectat prevederile legale referitoare la protejarea patrimoniului arheologic, fapt pentru care acesta a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 2.000 de lei.
Ca măsuri complementare, poliţiştii au dispus confiscarea unui număr de 149 de bunuri arheologice susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural naţional.
Astfel, poliţiştii au stabilit faptul că, cel în cauză nu a anunţat, în termenele legale, descoperirile arheologice pe care acesta le-a făcut, încercând totodată să inducă în eroare autorităţile competente”, au transmis reprezentanţii Poliţiei Dolj.
Unele dintre bunurile găsite de doljean par a fi din epoca bronzului, iar altele din perioada romană. Data exactă a acestora şi valoarea lor vor fi stabilite în urma unei expertize.
Descoperirile arheologice întâmplătoare se anunţă, în termen de cel mult 72 de ore, primarului localităţii de către persoana descoperitoare, proprietarul ori titularul dreptului de administrare a terenului în cauză.