sâmbătă, decembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Învăţământ dual în Balş și Caracal

IAC Balş şi Astra Rail Caracal vor să susţină câte o clasă de învăţământ profesional dual, în cele două oraşe oltene, din următorul an şcolar.

Inspectorul şcolar pentru învăţământul profesional şi tehnic, Vera Rachină, a declarat că discuţiile cu ce doi operatori economici sunt într-un stadiu avansat.

Învăţământul dual s-a dezvoltat foarte mult: după ce anul trecut am avut o singură clasă, anul acesta avem patru clase. Am fost la IAC Balş, acum două săptămâni. Dumnealor şi-au exprimat dorinţa de a şcolariza învăţământ profesional dual, la Colegiul Tehnologic Balş. Iar la Caracal, Astra Rail doreşte în mod expres învăţământ profesional dual pentru anul şcolar următor, elevii să fie şcolarizaţi la Liceul Tehnologic «Matei Basarab». Încercăm să realizăm acest lucru, este un vis şi o dorinţă a mea, să se extindă învăţământul profesional dual în judeţ. Probabil că, dacă reuşim acest lucru, se vor antrena în acest proiect şi alţi operatori economic. Este foarte multă nevoie de forţă de muncă, în judeţul Olt”, a afirmat inspectorul şcolar.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ea a adăugat că, în această lună, ceilalţi operatori economici care doresc anumite calificări de la liceele tehnologice din judeţ pot face solicitări către unităţile de învăţământ respective.

Până pe 23 noiembrie se desfăşoară procedura de solicitare de către operatorii economici a calificărilor pentru şcolarizarea în învăţământul profesional şi învăţământul profesional dual. Invităm toţi operatorii mici, mijlocii şi mari din judeţul Olt să ia legătura cu liceele tehnologice din oraşele în care sunt pentru a vedea ce calificări se pot şcolariza, în următorul an şcolar, şi pentru a realiza solicitările către şcoli. Operatorii care doresc învăţământ profesional dual vor face solicitările către Centrul naţional pentru dezvoltarea învăţământului profesional şi tehnic”, a declarat Vera Rachină.

Învăţământul dual este o formă de organizare a învăţământului profesional şi tehnic cu următoarele caracteristici specifice: este organizat la iniţiativa operatorilor economici interesaţi, în calitate de potenţiali angajatori şi parteneri de practică; asigură oportunităţi sporite de educaţie şi formare profesională pe baza unui contract de parteneriat şi a unor contracte individuale de pregătire practică, prin pregătirea practică organizată în răspunderea principală a operatorilor economici; operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor, bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice şi alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor; facilitează implicarea operatorilor economici în mecanismele decizionale la nivelul unităţii de învăţământ partenere. Elevii primesc 200 lei de la stat, iar operatorul economic le mai asigură încă 200 de lei.

Politica