Mehedințenii au început să-și taie porcii de Crăciun din gospodării

Iulian Gogonea
2 Min Read

De teama pestei porcine africane ajunse în Dolj, tot mai mulți țărani din Mehedinți au început să-și taie porcii de Crăciun din gospodării.

,,De ce să risc să-mi ia veterinarii porcul și să-l arunce când pot eu să-l tai, să-l mănânc. E sănătos tun, l-am crescut cu grăunțe așa că mai bine l-am tăiat, să fiu sigur. Nu mai e mult până la Crăciun!”, ne-a declarat un țăran din Mehedinți.

,,Am aflat că a venit boala la Dolj așa că mâine, poimâine poate veni și la noi. Atunci eu ce mai fac. Am tăiat și eu porcul să am carnea mea la Crăciun, să nu fiu nevoit să cumpăr de la altul”, susține alt țăran din Mehedinți.

Autoritățile din județ nu pot să facă minuni

Nici autoritățile sanitare veterinare din Mehedinți nu stau cu mâinile în sân ci au început să ia măsuri preventive împotriva virusului. Dar nu pot face minuni, n-au leac sigur de stopare a virusului. Patru filtre de protecție au fost amplasate la Smadovița, Dumbrava, Breznița-Motru și Butoiești, localități aflate la granița cu județul vecin Dolj. Virusul pestei porcine africane a fost deja confirmat, încă de marți, 30 octombrie, în comuna doljeană Secu, satul Comănicea, localitate aflată chiar la granița cu localitățile Smadovița și Corzu, arondate comunei Bâcleș din Mehedinți. După o întâlnire cu subprefectul de Mehedinți, Octavian Tuțu, echipa de la Direcția Sanitară Veterinară și de Siguranța Alimentelor, condusă de directorul Irina Zoican, a plecat în punctele fierbinți de la granița cu județul Dolj, pentru montarea filtrelor de protecție și pentru asigurarea zonei. Prima oprire a avut loc în zona satului Smadovița, din comuna Bâcleș, localitatea aflată practic cel mai aproape de focarul din Comănicea. Aici s-a montat primul covor de protecție, pe drumul către Dolj. Mașinile care intră în Mehedinți sunt controlate și au fost interzise transporturile de animale sau produse din carne. Alte trei filtre de protecție au fost montate la Dumbrava, Butoiești și Breznița-Motru.

Distribuie acest articol