luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

„Adună tot satul, îl sacrifică pe Ghiţă!”

Revoltă în satul Comănicea din judeţul Dolj, unde a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine. Oamenii sunt supăraţi că s-a luat decizia sacrificării tuturor porcilor din sat. „Negocierile” dintre săteni şi autorităţi au durat aproape o zi întreagă.

Încă de dimineaţă li s-a explicat oamenilor că trebuie să accepte situaţia, însă până seara nu a fost chip să îi convingă.
Localnicii s-au revoltat spunând că animalele lor sunt sănătoase şi nu cred în existenţa virusului pestei porcine africane.
„Dacă Bucureştiul ne spune să umblăm în pielea goală, noi în pielea goală trebuie să umblăm?”, au spus oamenii.
Localnicii se tem că nu vor primi despăgubiri pentru porcii sacrificaţi şi afirmă că pe parcursul anului au fost nevoiţi chiar să se împrumute de bani, ori de cereale pentru a-i hrăni. Au cerut ca porcii să nu fie sacrificaţi până nu se fac analize. „Munceşti un an ca să îl creşti, te împumuţi şi vin ei să ţi-l ia şi fără analize. Porcul meu nu are nimic, e vioi, mănâncă”.
Poliţia a instituit filtre la intrarea în comună şi a suplimentat numărul forţelor de ordine pentru ca situaţia să nu degenereze.
Prefectul de Dolj, Narics Purcărescu, a precizat, pentru Jurnalul Olteniei, că spre seară s-a reuşit „conştientizarea” oamenilor că soluţia este sacrificarea porcilor, iar un buldoexacavator a început să sape groapa unde urmau a fi îngropate animalele. 94 de porci ar trebui sacrificaţi.
„Oamenii nu ştiau legislaţia, că nu se face analiză individual. Din moment ce am de la laboratorul central verdictul clar că este pestă porcină africană, acel buletin de analiză este exact ca o umbrelă, deasupra întregii localităţi. Acum, conform legii se iau toate animalele la rând. E sănătos, nu e sănătos, nu mai contează, este posibil şi probabil purtător de virus”, a declarat prefectul de Dolj.
La faţa locului s-a cerut şi sprijinul a 15 militari pentru a căra porcii din gospodării, în cazul în care nu sunt suficienţi localnici dornici să ajute autorităţile.
Cazul de pestă porcină africană din Comănicea a fost confirmat marţi, fiind singurul caz din judeţ. Prefectul de Dolj ne-a declarat că o totul a pornit de la o scorafă cu şapte purcei.
„Pe 17 octombrie, proprietarul gospodăriei a sunat la medicul veterinar şi a anunţat că o scroafă cu 7 purcei s-au îmbolnăvit şi o parte dintre ei au murit. Medicul a fost la faţa locului, a văzut că scroafa este muribundă şi a prevalat probe. Ulterior au murit toţi, iar medicul veterinar a fost inspirat şi a decis să îi îngroape. Probele recoltate au fost trimise mai întâi la laboratorul DSV de la Slatina şi dup-aia la laboratorul central de la Bucureşti şi marţi a venit rezultatul”, a precizat Narcis Purcărescu, prefectul judeţului Dolj.
Autorităţile au stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 kilometri și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului şi au pulverizat cu dezinfectant roţile maşinilor care au trecut prin zonă.
„Până la acest moment, nu au mai fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploatații de tip comercial, de pe raza județului”, a anunțat marţi ANSVSA.
Medicii sanitar-veterinari solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei și reamintesc că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat la medicului veterinar, DSVSA județene sau autorităţilor locale.
„Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic”, mai arată ANSVSA.

Politica