Rezerva de stat de apă grea, preluată la Centrul Naţional înfiinţat la Răscoleşti

Ana-Maria Constantinescu
2 Min Read

Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, hotârârea privind preluarea în depozit de către Centrul Naţional de Management al Apei Grele a cantităţilor de apă grea constituite ca stoc rezervă de stat.

Hotărârea prevede că: “Art.1. Se aprobă preluarea în depozit de către Centrul Naţional de Management al Apei Grele, titular de autorizaţie pentru desfăşurarea de activităţi cu materiale de interes nuclear, de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin, a cantităţilor de apă grea constituite ca stoc rezervă de stat, prevăzute în anexa*) care face parte integrantă din prezenta hotărâre. Art.2. Centrul Naţional de Management al Apei Grele are obligaţia de a depozita şi a menţine calitatea şi proprietăţile fizico-chimice ale cantităţii de apă grea preluată în depozit, prevăzută la art. 1, conform parametrilor de calitate deosebiţi solicitaţi prin prescripţiile tehnice ale produsului”.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, Executivul a adoptat memorandumul referitor la aprobarea organizării de concursuri/examene pentru ocuparea posturilor vacante din structura Centrului Naţional pentru Managementul Apei Grele.

Centrul Național de Management al Apei Grele (CNMAG), are sediul în satul Răscolești, la Sucursala Romag Prod a RAAN, în apropiere de combinatul chimic de la Halânga, unde se producea apă grea.

Producția de apă grea a uzinei Romag Prod din cadrul RAAN a fost oprită încă din vara lui 2015, iar RAAN a intrat în faliment în 2016. 

RAAN se află în insolvenţă din septembrie 2013, după ce acumulase datorii de 680 de milioane de lei. Alte datorii, de peste 70 milioane lei, s-au acumulat pe perioada insolvenţei.

Stocul de apă grea al Romag Prod a fost transferat juridic în patrimoniul ANRSPS. A rămas însă depozitat pe platforma uzinei din Drobeta Turnu Severin.

Distribuie acest articol