După ce a fost desemnată atât firma care va colecta gunoiul de la cetăţeni, cât şi cea care va administra depozitul ecologic de la Bălteni, reprezentanţii CJ Olt speră ca totul să poată fi operaţionalizat, începând de anul viitor.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Olt, Marius Oprescu, a declarat că în prezent cele două societăţi sunt în perioada de mobilizare. Totodată, administraţia judeţeană lucrează la regulamentul privind taxa pe care oltenii trebuie să o plătească pentru colectarea şi depozitarea deşeurilor. Plata se va face sub forma unei taxe ce va fi plătită la primării.
„Am semnat ambele contracte, suntem în perioada de mobilizare a operatorilor şi sperăm ca de la 1 ianuarie, Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor să funcţioneze în plin. Acum lucrăm la regulamentul de taxă, pe care trebuie să-l adopte toate consiliile locale pentru că, aşa cum am spus, plata va fi prin taxă locală, care va fi obligatorie pentru fiecare persoană, ca şi impozitele locale. Atât Consililul Judeţean, cât şi celelalte localităţi vor aproba în acelaşi timp, iar ulterior regulametul va trece prin Asociaţia ADI Olt-Eco”, a declarat preşedintele CJ Olt.
În perioada următoare, primăriile vor amplasa pe domeniul public containerele achiziţionate în cadrul proiectului pentru colectarea deşeurilor. În paralel, colectarea se va face şi din poartă în poartă.
„Colectarea gunoiului s-a stabilit să se facă mixt. Iniţial, fusese în puncte fixe, pe străzi, dar apoi am introdus şi din casă în casă. Containerele pe care le-am distribuit primăriei sunt pentru punctele fixe de pe străzi. Urmează să fie montate şi acestea”, a mai spus Marius Oprescu.
Asocierea SC Salubris SA şi SC Clean Prest Activ SRL a câștigat licitația organizată de Consiliul Județean Olt și va opera depozitul ecologic de deşeuri de la Bălteni.
De cealaltă parte, colectarea și transportul deșeurilor din toate localitățile județului vor fi asigurate de firma Rosal, din București.