Numărul mamelor tinere creşte de la an la an, spun medicii neonatologi de la Spitalul Municipal Filantropia. O creştere, din păcate, s-a înregistrat şi în ceea ce priveşte infecțiile transmise de mame copiilor.
De la începutul anului şi până în prezent, în maternitatea Spitalului Clinic Municipal Filantropia, s-au născut 1.832 de copii, din care 949 băieți şi 883 fete. Dintre aceştia doi au fost abandonați în maternitate.
Între cauzele abandonului se numără nivelul scăzut de trai, dar şi vârsta tot mai fragedă a mamelor. Deşi din punct de vedere fizic sunt pregătite pentru a da naştere unui copil, psihic sunt doar copile.
Şefa Clinicii de Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal “Filantropia”, dr. Mirela Siminel, confirmă creşterea progresivă a numărului de mame tinere de la an la an, mărturisind că aceasta este una dintre dificultățile cu care se confruntă în cadrul spitalului.
„Ne confruntăm cu vârsta din ce în ce mai mică a mamelor, prematuritatea în număr crescut şi din ce în ce mai multe infecții ale mamelor care se transmit către copiii lor. Cauzele sunt nivelul socio-economic scăzut, lipsa informației şi familiile dezorganizate”, afirmă neonatologul.
Cea mai tânără mămică, 12 ani
Potrivit şefei de la Neonatologie, o fată de numai 12 ani a adus pe lume un copil în spitalul „Filantropia”.
„Sarcina a decurs destul de bine, nici nu s-a ştiut, au aflat târziu, în ultimul trimestru de sarcină şi după naştere copilul a fost eutrofic, a fost la termen, nu a pus probleme, dar mama era destul de bine dezvoltată. Se pare că sunt nişte modificări hormonale la aceşti tineri astfel încât fetițele devin rapid capabile să dea naştere unui copil. Sunt din ce în ce mai maturate din punct de vedere endocrin şi al aparatului reproducător. Însă din punct de vedere psihologic ele nu sunt pregătite, sunt încă nişte fetițe, iar majoritatea sunt niște copii, sunt copii cu copii. Nu realizează practic ce înseamnă responsabilitatea unei alte ființe în viața lor”, a precizat dr. Mirela Siminel.
Spitalul are în continuare nevoie de dotări
Medicul neonatolog spune că, pe lângă această problemă, au mai existat şi dificultăți în ceea ce priveşte lipsa fondurilor şi comunicarea deficitară cu celelalte spitale pentru ca nou născuții să fie transferați în primele ore de viață.
„Din punctul meu de vedere, ca şi dificultăți, a fost mult timp lipsa fondurilor şi faptul că nu am fost finanţați de programul de terapie intensivă, deşi noi lucrăm de nivel trei. Din bunăvoința directorilor noştri, am reuşit însă să achiziționăm şi tot ceea ce avem nevoie pentru a trata aceşti copii, inclusiv surfactant, de care este nevoie pentru tratarea depresiei respiratorii prin lipsă de surfactant, în special la prematurii mici. Din alte puncte de vedere ne-am mai confruntat şi cu dificultăți privind comunicarea cu celelalte spitale de la care primim copiii, în aşa fel încât ei să fie transferați în primele şase ore, pentru că noi primim
şi din județele limitrofe, Olt, Gorj şi chiar şi din Mehedinți. În spital mai este nevoie de aparate de ventilație, de incubatoare, de anumite aparate care ne ajută pe noi să ne asigurăm că monitorizăm cum trebuie anumite cazuri de hipoxie, un encefalograf care se foloseşte pe secțiile de neonatologie, mai avem nevoie de un aparat, două de fapt, pe care s-ar putea ca până la sfârşitul anului să-l primim printr-un program, pentru screening-ul auzului la nou născuți”, a mai spus şefa Clinicii de Neonatologie.