joi, noiembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Insolvenţa persoanei fizice, dezbătută la Craiova

Avocaţi din Oltenia, dar şi alte persoane, au luat parte, la finalul săptămânii trecute la Conferința „Insolvența persoanei fizice și darea în plată”, ce a avut loc în Aula Magna „Ion Dogaru” a Facultății de Drept din Craiova.
Conferinţa a fost organizată de societatea de avocatură Piperea și Asociații, Baroul Dolj și Facultatea de Drept din cadrul Universității din Craiova.

Cei prezenţi au avut ocazia să se informeze cu privire la dispozițiile legale și modalitățile în care se pot adresa autorităților pentru a beneficia de protecția specială oferită persoanelor fizice.
„Aş vrea să subliniez în primul rând efortul pe care domnul Piperea îl face împreună cu echipa domniei sale pentru a încerca să lămurească această problemă destul de acută a insolvenţei persoanei fizice, a dării în plată. Această lege a fost, practic, din 2015 adoptată de Parlament. Din păcate abia în 2018 a intrat în vigoare. Domnul profesor face ceea ce trebuia să facă Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor.
Instituţional, până acum, avocaţii trebuiau să parcurgă o anumită programă, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Sunt foarte mulţi colegi care s-au întâlnit cu astfel de probleme. Din păcate, nici în judeţul Dolj nu aveam deocamdată o astfel de procedură deschisă. Dar foarte mulţi colegi s-au arătat interesaţi să afle cum pot să promoveze astfel de cereri”, a declarat av. Lucian Săuleanu, decanul Baroului Dolj.
La rândul său, prof. univ. dr. Gheorghe Piperea a afirmat: „Această conferinţă face parte dintr-o serie de conferinţe pe care intenţionăm să le facem în toate cele opt regiuni ale ţării.
Vreau să reafirm respectul meu deosebit pentru ANPC care a fost nu numai de acord să coorganizeze cu noi aceste conferinţe ci a făcut-o cu entuziasm. În gol, fără să ne audă nimeni, vorbim de ani de zile de această insolvenţă a persoanei fizice, dar nu ştim totul”.
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a dat asigurări că instituţia pe care o reprezintă este pregătită pentru această lege.
„E adevărat, poate că, şi nu este un reproş, zona practică şi zona de insolvenţă ar trebui să se aplece puţin mai mult spre zona de pregătire profesională pentru că deşi noi căutăm în general să găsim soluţii de angajări în zona juridică, totuşi nu este suficient. Nu este o lege complexă, dar cred că cursurile de pregătire ar trebui să fie mult mai des ţinute şi ne-ar ajuta pe noi foarte mult. Sperăm ca prin aceste întâlniri pe care domnul Piperea încearcă să le promoveze să avem clarificate cât mai multe lucruri”, a precizat preşedintele ANPC, Marius Pîrvu.

Prezentă la conferinţă, Irina Mihaela Ionescu, secretar general ANPC şi preşedinte al Comisiei Naţionale de Insolvenţă, le-a explicat celor prezenţi care este procedura în cazul declarării insolvenţei persoanei fizice.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Organizatorii conferinţei reamintesc că, în scopul acordării unei șanse debitorilor de bună- credință și instituirii unei proceduri colective pentru redresarea situației financiare a persoanei fizice îndatorate, Legea nr. 151/2015, privind procedura insolvenței persoanei fizice, stabilește cadrul legislativ necesar acoperirii într-o măsură cât mai mare a pasivului înregistrat și descărcarea de datorii.
„Sunt în acest sens avute în vedere trei opțiuni pe care debitorul persoană fizică le poate aborda în momentul promovării unei cereri de deschidere a procedurii de insolvență, respectiv pe baza unui plan de reeșalonare a datoriilor, prin lichidare de active sau, ca ultim demers, prin procedura simplificată.
Pe lângă faptul că intrarea în vigoare a legii a fost amânată trei ani, devenind aplicabilă în ianuarie 2018, se constată și că în această perioadă nu s-au înregistrat astfel de cereri. Deși inovative pentru legislația din România, prevederile Legii nr. 151/2015 au o serie de lacune, pe fondul cărora, cel puțin până la acest moment, a fost îngreunat, din punct de vedere administrativ, bunul mers al unei astfel de proceduri speciale. În consecință, întrebarea firească ce se ivește în prezent este aceea dacă procedura insolvenței persoanei fizice poate fi pusă în aplicare efectiv sau nu? Practica în materie a făcut dovada că este nevoie ca anumite modificări ale actualului cadru legislativ să fie realizate”, au precizat aceştia, arătând că acţiunile lor urmăresc să lămurească aceste aspecte şi să dezbată problemele de interes privitor la această procedură și șansele reale de aplicare în beneficiul consumatorilor.

Politica