marți, noiembrie 5, 2024

Ultima ora

Sport

Elevii de la dual: „La fabrică e frumos, am văzut oamenii cum muncesc şi mă văd acolo”

Cei 28 de elevi de la clasa de învăţământ profesional dual de la Liceul Tehnologic „Alexe Marin” au avut de înfruntat o concurenţă acerbă pentru a prinde un loc aici şi pentru a avea şansa să facă practică la fabrica Grupului Prysmian din Slatina.

Un loc de muncă stabil şi faptul că, încă din anii de studiu, primesc o bursă de până la 400 lei pe lună reprezintă doar doi factori care i-au determinat pe aceştia să aleagă învăţământul profesional dual.

Unul dintre aceşti elevi este Ion Florin din Găneasa. Elevul spune că, încă din clasa a VIII-a, şi-a dat seama că decât să le cheltuie banii părinţilor mai bine învaţă o meserie şi are şansa ca, de la o vârstă fragedă, să se întreţină singur.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Am ales să vin la «Alexe Marin» pentru că am auzit că aici la dual se face şcoală, avem şansa să găsim un serviciu bănos, un loc de muncă sigur. Mi-a plăcut la fabrică, am învăţat cum să lipim fire şi alte aspecte ale serviciului pe care putem spune că deja ni l-am ales. Este o muncă ce presupune o atenţie sporită. Eu le-am spus demult părinţilor că nu vreau să-mi bat capul la liceu pentru că nu pot duce şi vreau să ies cu o meserie, pe banii mei. Nu-mi doresc să mă duc la liceu, apoi să rămân corigent pe acolo”, a declarat el.

Majoritatea elevilor din această clasă provin din familii cu posibilităţi materiale reduse, iar faptul că cei de la Prysmian, pe lângă bursă, le oferă copiilor şi o masă caldă, a contat în plus la alegerea făcută de aceştia.

Am vrut să învăţ această meserie, electronist aparate şi echipamente, pentru că este foarte căutată, foarte bună şi mi-a şi plăcut. A contat şi faptul că pot să fac practică. Ne-am obişnuit deja cu fabrica, am fost în interior şi am văzut despre ce este vorba. Primim şi o masă acolo, este o mâncare chiar foarte bună. Sper să lucrez acolo. Îi îndemn şi pe cei de clasa a VIII-a să vină aici, la noi, la «Alexe Marin» pentru că este cel mai frumos şi cel mai bun liceu”, a declarat Maria Roxana Popescu, din Sîmbureşti, care vrea să devină electronist aparate şi echipamente.

Andrei Constantinescu, tot din Sîmbureşti, mărturiseşte că şi-a făcut deja planuri cu banii pe care îi va primi de la şcoală şi de la Prysmian. Vrea să-şi ia caiete şi alte rechizite pentru şcoală.

Vreau să învăţ să devin electronist şi apoi să pot să muncesc. La fabrică e frumos, am văzut oamenii cum muncesc şi mă văd acolo. Am primit şi salopete şi bocanci şi mi-au plăcut mult. Primim şi o bursă de 400 de lei, dar şi o masă caldă la fabrică. Cu banii pe care îi primesc vreau să-mi iau şi eu caiete şi ce mai îmi trebuie la şcoală”, spune el.

Diriginta acestor copii, Elena Zamfirescu, se declară mândră de elevii săi şi se bucură pentru că învăţământul profesional dual prinde contur şi în Slatina.

Sunt mândră de aceşti copii pentru că îi consider o clasă de copii aleşi, dat fiind contractul pe care îl avem cu Prysmian. Prinde şi la noi învăţământul profesional dual şi suntem onoraţi că cei de acolo ne-au acceptat. Mai multe decât atât, au grijă de elevi pentru că le oferă, pe lângă suport financiar, în viitor, cariera lor să înceapă de acolo”, a declarat ea.

Sfatul dascălului pentru elevii de gimnaziu care nu ştiu pe ce drum să continue este să vină la un liceu tehnologic.

Pentru cei care îşi fac încercarea într-o meserie, da, le recomand învăţământul profesional şi mai ales învăţământul dual, care prinde rădăcini la noi. Cei care au alte aptitudini pot şi ei să se pregătească aici şi după ce termină profesionala se pot înscrie la selal sau la zi, să-şi continue studiile, să dea la o facultate şi să meargă mai departe poate chiar în cadrul Prysmian. Ei primesc 400 lei pe lună, bani care sunt bine veniţi şi pentru familiile lor pentru că se trag din medii sărace, familii monoparentale sau cu părinţi plecaţi în străinătate”, a mai declarat Elena Zamfirescu.

Învăţământul dual este o formă de organizare a învăţământului profesional şi tehnic cu următoarele caracteristici specifice: este organizat la iniţiativa operatorilor economici interesaţi, în calitate de potenţiali angajatori şi parteneri de practică; asigură oportunităţi sporite de educaţie şi formare profesională pe baza unui contract de parteneriat şi a unor contracte individuale de pregătire practică, prin pregătirea practică organizată în răspunderea principală a operatorilor economici; operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor, bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice şi alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor; facilitează implicarea operatorilor economici în mecanismele decizionale la nivelul unităţii de învăţământ partenere. Elevii primesc 200 lei de la stat, iar operatorul economic le mai asigură încă 200 de lei.

Politica