La sfârșitul săptămânii trecute, mai multe primării și asociații neguvernamentale au semnat la Smârdan, în cadrul manifestărilor prilejuite de Zilele Comunei Ciupercenii Noi, un Memorandum de cooperare privind demersurile de combatere a riscurilor generate de situl nuclear Kozlodui din Bulgaria, inclusiv privind organizarea unor referendumuri locale pe această temă.
Alături de Acțiunea pentru Renașterea Craiovei (ARC), Asociația CRONO Craiova, Asociația Pro Democrația Craiova, organizații membre ale Platformei Civice anti Kozlodui, au semnat documentul Comuna Ciupercenii Noi, Orașul Dăbuleni, Comuna Desa, Comuna Poiana Mare, Satul Vorniceni – Republica Moldova, Asociația GAL Câmpia Romanațiului, GAL Calafat, Asociația Terra 1530 Vorniceni, Școala Gimnazială Nicolae Caras – Ciupercenii Noi.
Printre obiectivele cooperării se numără creșterea gradului de popularizare a mesajelor către publicul afectat, utilizarea mecanismelor prevăzute de lege pentru consultarea directă a populației (referendum), dezvoltarea unor direcții noi de acțiune ca urmare a dialogului și schimbului de experiență și expertiză dintre părți, creșterea gradului de colaborare dintre societatea civilă și autorități privind problemele de interes local în vederea găsirii unor soluții eficiente privind subiectul Kozlodui.
Cu această ocazie a avut loc și o masă rotundă pe tema sitului nuclear de la Kozlodui, în cadrul căreia au fost prezentate acțiunile întreprinse de coaliția ONG-urilor craiovene și au fost semnalate principalele riscuri la care sunt expuse comunitățile din Oltenia aflate în zona de risc nuclear.
Prezenți la eveniment cu ocazia înfrățirii dintre Satul Vorniceni și Comuna Ciupercenii Noi, primarul satului din Republica Moldova și președintele Asociației Terra 1530 Vorniceni, au menționat că obiectivele nucleare din Bulgaria reprezintă o problemă europeană. Aceștia au rememorat experiența cumplitului accident de la Cernobîl, aflat la o distanță mai mică de localitatea lor, povestind cum o parte din săteni au fost trimiși, pe atunci, la decontaminare, unii dintre ei suferind și astăzi de afecțiuni cauzate de iradierea la care au fost expuși în 1986. Menționarea accidentului de la Cernobîl vine în contextul în care la centrala de la Kozlodui este folosit același tip de tehnologie nucleară.