sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Oltenii nu mai aşteaptă Crăciunul. De teama pestei, sacrifică porcii

Tot mai mulţi olteni aleg să-şi sacrifice porcii, cu două luni înainte de Crăciun, de teama izbucnirii unor focare de pestă porcină africană în judeţ.

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Veronel Bolborea, a ţinut să asigure că nu există o stare de panică în judeţ.

Medicii mi-au spus că unii oameni au început să taie şi porcii pentru că sunt favorizaţi şi de vremea care a început să fie din ce în ce mai răcoroasă şi se apropie şi perioada sărbătorilor de Crăciun. Din câte ştiu, încă nu este o stare de panică şi nu avem de ce să fim într-o astfel de stare, în judeţul nostru. Deocamdată, situaţia este sub control şi nu avem motive”, a declarat Bolborea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

El a admis însă că numărul porcilor sacrificaţi este mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Nu am primit informaţii că ar fi un număr mai mare de porci sacrificaţi, în zonele de supraveghere decât în celelalte zone. E un număr mai mare decât anul trecut, în acestă perioadă, remarc. Dar nu este un număr extraordinar care să depăşească o situaţie limită normală care să implice o stare de panică ca urmare a acestei boli”, a mai spus Veronel Bolborea.

Existenţa virusului pestei porcine africane a fost confirmată, săptămâna trecută, în localitatea Slobozia Mândra, din judeţul Teleorman, la limita cu Oltul. Ulterior, un alt focar a fost confirmat în judeţul vecin, în localitatea Scrioştea, iar astăzi un al treilea focar, în apropiere de reşedinţa judeţului, Alexandria.

Între timp, inspectorii DSVSA Olt au finalizat controalele la gospodăriile de pe raza localităţilor din judeţ aflate în zona de protecţie, după confirmarea primului focar de pestă procină africană, în judeţul Teleorman, rezultatele arătând că nu există niciun caz de îmbolnăvire sau de mortalitate la suinele din aceste localităţi.

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Protecţia Alimentelor (DSVSA) Olt, Veronel Bolborea, a declarat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că au fost verificaţi aproximativ 8.000 de porci.

Judeţul Teleorman are comune afectate de pesta porcină africană, aproape de graniţa cu judeţul Olt, iar ca urmare a măsurilor specifice din punct de vedere sanitar-veterinare, a fost impusă o zonă de protecţie de trei kilometri în jurul focarului şi o zonă de surpaveghere de 10 kilometri. În zona de supraveghere a primului focar din localitatea Slobozia Mândra, unde au fost găsite cadavrele a doi porci dintre care unul a fost confirmat ca fiind pozitiv la pesta porcină africană, s-a impus zona de protecţie pe raza localităţilor Izbiceni, Tia Mare, Cilieni, Rusăneşti şi Scărişoara. Au fost verificate toate exploataţiile deţinătoare de porcine, iar din examinarea clinică a colegilor din cadrul Direcţiei Sanitare Venterinare, împreună cu medicii din comune, nu s-a constatat niciun caz de îmbolnăvire sau de mortalitate la porcii din localităţile menţionate anterior”, a declarat Bolborea.

În urma izbucnirii unui al doilea focar de pestă porcină africană în Teleorman, tot la graniţa cu judeţul Olt, DSVSA verifică porcii din 486 de gospodării din localităţile Seaca, Mihăeşti şi Văleni. Este vorba despre peste 1.800 de exemplare.

Ulterior, a urmat un al doilea focar de pestă porcină în judeţul Teleorman. Am avut o altă mortalitate de purcei. În gospodăria în care a fost descoperit cel de al doilea focar, din ancheta epidemiologică a reieşit că proprietarul porcului l-a plimbat şi pe la un frate din alt capăt al satului Cucuieţi din localitatea Scrioştea. Am intrat în zona de protecţie cu localităţile Seaca, Mihăeşti şi Văleni. La ora actuală, are loc examinarea clinică a gospodăriilor deţinătoare de porci din cele trei localităţi. Până la acest moment, nu mi-a fost semnalizat niciun caz de îmbolnăvire sau mortalitate. Acţiunea va continua, sper ca în cursul zilei de mâine să poată fi terminată”, a mai declarat Veronel Bolborea.

El a ţinut să precizeze că, în continuare, sunt menţinute aceleaşi măsuri de protecţie, până la interzicerea comerţului cu animale vii.

A fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor şi pentru cea de a doua zonă de supraveghere, măsurile sunt aceleaşi la ca primul focar. N-au voie să iasă cu animalele în afara exploataţiei, trebuie să respecte regulile de igienă. Târgurile din judeţul Olt sunt închise, nu se comercializează niciun fel de animal, cu atât mai puţin porc. Am primit şi primim sprijin din partea Poliţiei, a Jandarmeriei şi a tuturor instituţiilor din judeţul Olt. Toată lumea este implicată în prevenirea apariţiei pestei porcine, sperăm să nu avem cazuri”, a conchis directorul DSVSA Olt.

Aproape 30% dintre porcii din gospodăriile oltenilor nu sunt declaraţi de proprietari, organelor abilitate

Directorul DSVSA Olt, Veronel Bolborea, a mai precizat că în urma inspecţiei făcute în teritoriu s-a constatat că aproape 30% dintre porci nu sunt declaraţi de olteni.

La ora actuală, avem acoperite toate localităţile judeţului Olt cu medici de liberă practică, medici care au destul de multă experienţă, ştiu ce au de făcut. Au început şi campania de inspecţie în exploataţie, în sensul verificării stării de sănătate şi în celelalte localităţi ale judeţului Olt şi totodată să poată fi efectuată şi crotalierea şi identificarea animalelor pe care le găsesc neidentificate, reglarea bazelor de date ca urmare a comercializării de animale către diverse persoane sau alte unităţi care nu au cerut certificat sanitar-veterinar. Este o operaţiune care se efectuează anual şi care are, pe lângă acest scop, şi evaluarea stării de sănătate a tuturor animalelor de pe raza exploataţiilor”, a afirmat el.

Bolborea a ţinut să precizeze că animalele trebuie să fie, în primul rând, crotaliate şi înregistate în Baza naţională de date pentru a putea primi despăgubiri, în cazul apariţiei pestei porcine africane. Între 25 şi 30 la sută dintre animale nu apar în registrele oficiale ale autorităţilor.

Întâlnim animale necrotaliate şi acesta este şi unul dintre motivele pentru care se face această inspecţie. Foarte mulţi cetăţeni nu declară vânzarea porcilor, dar şi a altor animale deţinute în gospodării, sacrificarea lor sau înstrăinarea sub orice altă formă, chiar nici moartea animalelor. La ora actuală, la specia porcină, 25-30% dintre animale sunt peste ceea ce există în Baza naţională de date”, a mai spus Veronel Bolborea.

Politica