Primăria municipiului Târgu Jiu a încheiat un contract cu o firmă specializată pentru întocmirea unui proiect de întreţinere şi restaurare a Ansamblului monumental „Calea Eroilor“, care cuprinde Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutulu şi Coloana „fără de Sfârşit“. De altfel, mai multe module din Coloana Infinitului s-au înnegrit și au nevoie urgentă de restaurare. Se pare că proiectul va fi finalizat la sfârșitul acestui an. Firma care se ocupă cu restaurarea operelor este din București. Este vorba de Credi Design, care a realizat și planul de refacere al Arcului de Triumf. „Va fi un proiect etalon pentru restaurarea şi întreţinerea monumentelor româneşti. Sper să obţinem fonduri pentru lucrările de restaurare şi întreţinere. Trebuie să fie un proces transparent“, a precizat Doru Strâmbulescu, directorul Centrului de Cercetare „Constantin Brâncuşi“.
În plus, acesta a mai adăugat „S-a semnat contractul cu echipa pluridisciplinară pentru întocmirea proiectului de mentenanţă pentru ansamblul brâncuşian. Finalizarea contractuală este de şase luni de zile.
Termenul expiră la începutul lunii decembrie. Este un proiect complex. Nu este vorba doar de un proiect de intervenţie, care să ne spună ce este de făcut în perioada următoare. Este vorba de un proiect amplu, bazat pe cercetările făcute de Institutul Naţional de Optoelectronică şi rapoartele pe care le întocmesc specialiştii angrenaţi în acest proiect, de la restauratori în piatră şi metal, până la chimişti, fizicieni şi aşa mai departe. Se va întocmi proiectul şi planul de urmărire în timp, pentru că vechiul plan de urmărire în timp nu mai este de actualitate şi ca atare fost nevoie să-l reactualizăm cu toate datele la zi“.
Proiectul va fi prezentat Ministerului Culturii pentru a obține fonduri europene în vederea efectuării lucrărilor. „Este pentru prima dată în istoria ansamblului când se pune la punct un proiect de o asemenea amploare. Nu uit faptul că de-a lungul timpului s-au făcut lucruri bune, dar şi mai puţin bune, dar de data aceasta strategia va fi una temeinică, bazată pe cercetări ştiinţifice, iar urmărea în timp se va face de către cercetători cu un plan riguros de raportări. Specialiştii vor stabili timpul de intervenţie, cu ce materiale se va interveni. Acest proiect va fi supus avizării comisiilor de specialitate din cadrul Ministerului Culturii şi sperăm să se organizeze licitaţia pentru serviciile de întreţinere a operelor până la jumătatea anului viitor ca să se intre într-o normalitate. Pe baza unui proiect, există două diagrame ale proiectului. Nu ştiu dacă proiectul va presupune şi efectuarea unei restaurări. Aştept răspunsul specialiştilor“, a spus Doru Strâmbulescu.