Copiii cu dizabilităţi neuro–cognitive și/sau motorii din Craiova pot participa gratuit la spectacole de teatru interactiv în condiţii adaptate nevoilor lor. Proiectul a fost inițiat de Asociația „Zâmbetul Evei” în colaborare cu Fundatia ANYA care susține financiar fiecare ediţie a proiectului. Cea de-a treia ediție a spectacolului interactiv a avut loc joi și a adus împreună copii tipici și atipici care au cântat, au dansat și au legat prietenii pe Corabia lui Barbă Deasă. La eveniment au luat parte o echipă mobilă de terapeuți ai DGASPC Dolj și reprezentanti și voluntari ai Fundației ANYA.
Asociația „Zâmbetul Evei” a fost creată de Mihai Popescu, din dorința de a reda zâmbetul fetiței sale Eva și al tuturor copiilor cu nevoi speciale. Eva Gabriela Popescu are doar trei ani și a fost diagnosticată cu sindrom hemolitic uremic în urmă cu doi ani, iar de atunci a
suferit numeroase complicații. Asociația „Zâmbetul Evei” şi Fundația Anya au decis ca împreună să organizeze în Craiova evenimente cultural-artistice pentru copiii cu nevoi speciale la care să fie invitați atât prietenii lor cu nevoi speciale, cât și cei fără nevoi speciale. Proiectul a pornit de la tatăl micuței Eva, care a văzut unul similar derulându-se în Bucureşti: „Filmele Olgăi”. Împreună cu Claudia Grădinaru, Președintele Fundației ANYA, Mihai Popescu a decis să organizeze un proiect mai amplu în Craiova. Proiectul este împărțit în două secțiuni: prima este „Zâmbiți pe Corabia lui Barbă Deasă” – spectacole de teatru cu interacțiune între animatori şi copii şi prin joc care are loc în fiecare joi, în a doua săptămână din lună, şi a doua secțiune – proiecții de film adaptate copiilor cu nevoi speciale, în colaborare cu
cinematograful Patria.
Ce presupun aceste spectacole?
„Aceste spectacole presupun că trebuie să adaptăm condițiile de organizare la copiii cu nevoi speciale: să dăm puțin volumul mai încet la film, să lăsăm lumina aprinsă în sală. Copiii au voie să se mişte. Avem o pernă cu paiete pentru ca atunci când sunt agitați să se
joace în timpul derulării filmului. Vom amenaja la fiecare ediție, spectacol sau film, un colț de linişte unde vom pune jucării. Dacă este agitat, părintele poate să iasă cu el să se joace, să-l liniștească. Spectacolul „Corabia lui Barbă Deasă” este susținut financiar doar de Fundația Anya. Plătim animatorii, iar locația este dată de actorul Robert Iovan. Părinții pot să intre gratuit într-un număr de 15, iar în ceea ce priveşte filmul, costul biletului este de 8 lei şi se plăteşte la casierie şi intră în conturile cinematografului. S-a obținut acest preț de 8 lei, iar la prima ediție au fost peste 100 de persoane, atât părinți, cât şi copii, cu sau fără nevoi speciale. Ne dorim ca la fiecare ediție să fie prezenți cât mai mulți copii pentru că şi ei merită o şansă să se integreze în societate. Încercăm să facem o educație la nivel local şi copiii să înțeleagă că şi în societate există copii mai puțin norocoşi, copii bolnăviori, dar care şi ei ştiu să se joace şi care merită să fie integrați, să nu fie dați la o parte”, a declarat Claudia Grădinaru, președinte Fundația Anya Craiova. Viviana Iovan, membru al echipei Corabia lui Barbă Deasă, spune că numărul copiilor participanţi creşte de la o ediţie la alta: „În cadrul acestui eveniment are loc o piesă de teatru, foarte multă distracție şi interacțiune între copii. Au început să vină în număr cât mai mare de la ediție la ediție, iar astăzi sunt prezenți 22 de copii însoțiți de părinți dintre care 14 copii cu deficiențe. Animatorii noştri interacționează cu ei prin diverse jocuri, adaptate vârstei şi nevoilor pe care le au. Animatorii Corabiei lui Barbă Deasă sunt coordonați de Barbă Deasă care care este şi regizorul pieselor de teatru. Atunci când a făcut acest loc de joacă pentru copii s-a gândit să organizeze şi astfel de evenimente.
Părinții copiilor sunt foarte încântaţi, foarte mulțumiți şi aşteaptă cu nerăbdare următoarea ediție. Se simte o diferență în comportamentul copiilor prin faptul că vin şi interacționează, îşi fac prieteni noi atât ei cât şi mămicile, iar toți sunt foarte fericiți”.
La fiecare ediție, atât a spectacolului interactiv, cât şi la proiecția de film, alături de reprezentanţii Asociației Zâmbetul Evei şi ai Fundației Anya sunt prezenți terapeuți şi psihologi din cadrul Direcției Generale de Asistență şi Protecție a Copilului Dolj care se alătură pentru a le da sfaturi părinților și pentru a face mai uşoară interacțiunea între copiii atipici şi copiii tipici.
„Astfel de evenimente sunt foarte benefice pentru că aceşti părinți nu socializează absolut deloc, nu prea ştiu cum să interacționeze cu copiii lor în joc şi vin foarte greu la aceste evenimente. Părinții nu se consideră acceptați de ceilalți părinți, sau copiii lor de alți copii.
Sunt copii tipici, copii atipici, copii cu probleme şi fără probleme. Ei interacționează foarte bine. Undeva problema este la părinți. Ei îi rețin, ei nu-i lasă în societate. Când mă uit la copilul cu Down, atât de frumos s-a integrat în colectiv, parcă nu are nicio problemă. Sunt şi copii care nu pot să accepte însă aceste evenimente tocmai de asta sunt făcute să arătăm că şi copiii cu probleme pot să facă aceleaşi activități ca şi copiii sănătoşi şi să-i facem pe cei sănătoşi să-i accepte şi să se integreze foarte bine în jocul lor. Atât de frumos au dansat şi s-au distrat încât nu mai ştiai care are Down, care are autism, dar păcat că nu vin cât mai mulți părinți”, a precizat un reprezentant al DGASPC Dolj.
Mămicile sunt fericite că prin astfel de evenimente copiii lor pot socializa și învăţa să
interacționeze cu ceilalți copii. Ele afirmă că principalul motiv pentru care nu se implică în activitatea desfășurată în cadrul evenimentului este că își doresc ca cei mici să nu mai depindă atât de mult de acestea.
„Este important că aici socializează, lucru de care noi oricum nu ducem prea multă lipsă, fiindcă este în şcoală de învățământ de masă şi socializează extraordinar de bine. Eu nu m- am implicat în activitatea lui aici pentru că el este non-stop cu mine şi încerc să-i tai cordonul ombilical. Orice face el se uită la mine ca să-i dau aprobarea dacă este bine sau nu. Şi aici vreau să asculte şi de altcineva pentru că el ascultă doar de mine. Această activitate este benefică şi pentru mine pentru că şi la şcoală stau în bancă cu el, sunt umbra lui şi dacă ies afară doamna vorbeşte ca şi când n-ar vorbi, iar cuvintele trec pe lângă el.
Are momente în care nici pe mine nu mă ascultă, însă avem o metodă. Numărăm până la 3, dacă ajung la 3 deja pedeapsa e pedeapsă. Cel mai important motiv pentru care venim la aceste evenimente este că sunt foarte benefice şi cred că nu doar pentru copiii atipici ci şi
pentru copiii tipici. Este benefic şi pentru părinți pentru că ieşim din monotonia asta pentru că noi nu ştim altceva decât terapie şi copii, iar aşa ne mai delectăm şi noi împreună cu ei”, a spus una dintre mămicile prezente la spectacol. Actorii care au pus în scenă piesa de teatru spun că mesajul pe care vor să-l transmită copiilor este legat de necesitatea comunicării și înțelegerea faptului că împreună sunt mai
puternici.
„Prin evenimentul acesta noi vrem să obişnuim copiii tipici cu cei atipici, să nu se mai uite ciudat când îi văd pe stradă şi să nu întrebe „Mami, ce problemă are copilul ăla, de ce nu e la fel ca mine?”. Ne dorim ca toți copiii să fie apropiați şi să comunice.
Ne-am jucat puțin cu copiii, am început o piesă de teatru pentru a sta liniştiți şi a urmări. Scopul urmăririi este să vedem dacă ei înțeleg ceea ce facem noi şi dacă le transmitem ceva. Mereu punem câte un mesaj în piesele noastre de teatru. Astăzi am avut mesajul
prieteniei, colaborării şi data trecută am avut tot colaborarea, ca să le arătăm că doar împreună putem reuşi mai multe lucruri, nu doar de unul singur. Vrem să le arătăm că prietenia este foarte importantă şi grupul la fel, pentru că în viață nu te descurci singur, ne
descurcăm împreună. Piesa de tetru este făcută de noi, de Corabia lui Barbă Deasă, noi scriem replicile, alegem muzica, dansurile şi mesajul”, a afirmat Pauna Rodica Odeta, animator petreceri copii.
Animatorii sunt încântați că îi pot face pe copii să zâmbească.
„Este absolut minunat, este o experiență unică. Atunci când îi vedem că zâmbesc şi se bucură, noi ne bucurăm de fapt mult mai mult. Ne jucăm împreună cu ei, ne integrăm printre ei şi asta e partea cea mai frumoasă. Scopul nostru este să-i distrăm pe copiii, să plece cu zâmbetul pe buze şi cu o amintire frumoasă de aici”, a spus Şerbănescu Ionuț, animator petreceri copii.