Ciobanii din Dolj se plâng de faptul că primăriile au pus mâna pe păşuni, iar astfel oile lor nu mai au unde să pască. În plus, deşi a trecut aproape un an de când s-a vorbit despre înfiinţarea unor centre de colectare a lânii, în regiunea noastră nu s-a întâmplat nimic.
Constantin Stancu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Dolj, asociaţie din Segarcea, din care fac parte 1.500 de persoane care au în grijă aproximativ 50.000 de oi și capre, spune că se confruntă cu mai multe probleme, una dintre acestea fiind zonele de păşunat tot mai restrânse. „Noi facem tot posibilul să rezistăm dar este greu de la o perioadă la alta după ce primăriile au pus monopol pe pășuni. Pășunile trebuie să revină crescătorilor. Din fericire, la noi în zonă am găsit înțelegere și ni s-au dat pășunile. Sunt, însă, localități unde acest lucru nu se poate face”, a afirmat Constantin Stancu.
Scăderea preţului la carnea de miel, dar şi lipsa unui centru de colectare a lânii, în zona Olteniei, dau, de asemenea, bătăi de cap ciobanilor din Dolj.
„A scăzut foarte mult piața. Vindeam kilogramul de miel, acum 11 ani, cu 11 lei și acum îl vând cu patru sau cinci lei, en gross vorbind. Nu știm care este treaba, probabil că luăm din afara țării. Am văzut că a mișcat ceva noul ministru, s-a implicat, dar până se reglează treburile va mai dura. Trebuie rezolvat și aspectul cu lâna, cu vânzarea. Este greu să bați drumul până la Sibiu. Nu te alegi cu nimic. A venit cineva de la Argeș care promite să facă centre de colectare în zona noastră. Totul este la stadiu de discuție. Până acum nu am văzut nicio decizie luată. Deocamdată noi păstrăm lâna că poate o vom putea vinde”, a spus Stancu.
Dacă nu vor reuşi să vândă lâna, oamenii vor fi nevoiţi ca la primăvară să o arunce. Pe de altă parte, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Dolj spune că oamenii au început să fie mai deschişi la ideea muncii organizate. „La început a fost greu și cu partea de comunicare dintre noi, dar acum s-a mai rezolvat. Facem întruniri, mă deplasez în teren, vorbesc cu oamenii despre problemele pe care le au, organizăm și târguri. De exemplu, pe 21 octombrie avem, la Segarcea, o expoziție de animale care sperăm noi că va fi interesantă pentru cei din exteriorul acestei munci. Treptat, oamenii au prins încredere în ideea de asociație, de a lucra în grup”, a precizat Stancu.