marți, decembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Suvenire cu operele lui Brâncuși, scoase de pe piață

Suvenire cu marele sculptor Constantin Brâncuși au fost retrase de pe piață, din cauza moștenitorului legal al drepturilor de autor asupra operei lui Brâncuși. În Târgu-Jiu, acolo unde se află renumitul Ansamblu Monumental Calea Eroilor (format din Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului), turiștii nu pot cumpăra niciun suvenir. Magazinul de suveniuri din Parcul Central din Târgu-Jiu a fost închis.

Doru Strâmbulescu, directorul Centrului Constantin Brâncuși, aflat în subordinea Primăriei Târgu-Jiu, a explicat că „Producătorii de suvenire şi «Visarta» ne-au transmis interdicţia cu privire la realizarea suvenirurilor. Magazinul de suveniruri este închis temporar. Din informaţiile transmise de «Visarta», moştenitorul legal al drepturilor de autor cu privire la opera lui Brâncuşi, Theodor Nicole, a interzis comercializarea unor astfel de obiecte în România. Nu ştiu exact motivele care au stat la baza luării acestei hotărâri. Am rămas pe stoc cu suvenire, pentru că aprovizionarea se făcea în mod constant. Magazinul funcţiona în regim de consignaţie“, potrivit Adevărul.

Primăria Târgu-Jiu a încheiat un parteneriat cu o societate care distribuie suvenire tip monedă. Firma a amplasat în parc un automat prin care turiștii puteau procura astfel de suvenire. Însă, în prezent, aparatul nu funcționează. Primăria Târgu Jiu nu mai are de unde să cumpere suvenire cu Brâncuşi. Autorităţile au căutat un producător chiar şi la Paris, însă fără succes. „În momentul acesta, nicio firmă nu mai produce suveniruri Brâncuşi, neavând acordul pentru acest lucru din partea moştenitorului drepturilor de autor, care este reprezentat de o firmă de specialitate. Din informaţiile pe care le am, acest lucru se întâmplă la nivel mondial. M-am interesat chiar şi la Paris dacă există sau se produc suveniruri Brâncuşi şi mi s-a răspuns negativ. Nu există nici la Centrul Cultural «Georges-Pompidou» din Paris. Am încercat să găsim un producător de suvenire în Franţa, dar nu am reuşit“, a adăugat viceprimarul Adrian Tudor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De altfel, viceprimarul a mai adăugat, potrivit Adevărul, „Are de suferit oraşul, pentru că administrarea acestui ansamblu, care presupune paza sau curăţenia, implică anumite costuri. Noi nu facem altceva decât să cheltuim anumite fonduri, care sunt limitate, pentru că vorbim de un oraş de 80.000 de locuitori, iar, în schimb, nu se întoarce nimic la bugetul nostru“.

Doi pictori au avut grijă de Brâncuși în ultimii lui ani de viață, respectiv soţii Natalia Dumitresco şi Alexandru Istrati. Moștenitor este însă, nepotul celor doi soți, și anume Theodor Nicole, cel care deține drepturile de autor. În Legea nr. 8 din 1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe se prevede că moştenitorii uzitează de drepturile patrimoniale pe o perioadă de 70 de ani de la decesul autorului. În cazul lui Brâncuşi, Thedor Nicole deţine drepturile de autor pe o perioadă de nouă ani.

Foto – Adevarul

Politica