Început la 1 octombrie 2016 sub coordonarea Asociației Edulife din Craiova, proiectul de parteneriat strategic Erasmus+ The New Educations in Promoting Transversal Skills; nr. de contract 2016-1-RO01-KA201-024720, se află acum la finalul perioadei de implementare.
Având 9 parteneri din 7 ţări europene – printre care şi 2 şcoli din judeţul Dolj – Școala Gimnazială Ghindeni şi Liceul Tehnologic de Transporturi Auto, Craiova, proiectul s-a adresat unui grup ţintă de peste 2000 de elevi şi profesori/ formatori din cele 6 şcoli, 2 ONG-uri şi o firmă implicate din cele 7 ţări.
Proiectul, prin activităţile sale de învățare şi formare, a promovat conceptul NOILE EDUCAŢII, lansat în 1988 de profesorul universitar de pedagogie George Văideanu. Noile educații sunt noi obiective şi noi tipuri de conţinuturi generate de „problematica lumii contemporane”, paleta lor fiind în continuă creştere în funcţie de reactualizarea problemelor cu care omenirea se confruntă.
Proiectul şi-a propus o abordare nouă în dezvoltarea competenţelor transversale (civice, digitale şi antreprenoriale), prin dobândirea de cunoştinţe şi competențe aferente unora din Noile Educații, respectiv: educaţia pentru pace, educaţia pentru sănătate, educaţia pentru dezvoltarea personală, educaţia antreprenorială, educaţia pentru democraţie, educaţia civică, educaţia pentru mediu, educaţia pentru comunicare şi mass-media, educaţia pentru timpul liber.
Cei 9 parteneri au colaborat pentru realizarea a două rezultate intelectuale, disponibile online pe site-ul proiectului www.new-educations.eu: GHIDUL DE BUNE PRACTICI Noile Educaţii în dezvoltarea competenţelor transversale şi CURSUL NOILE EDUCAŢII, rezultate prezentate pe larg în cadrul celor 7 evenimente de multiplicare, organizate în toate cele 7 ţări partenere şi care vor asigura sustenabilitatea proiectului dincolo de termenul de finalizare.
Coordonator proiect,
Prof. Alina-Marilena DICĂ