marți, noiembrie 26, 2024

Ultima ora

Sport

Peştera Polovragi, închisă 

Peştera Polovragi va fi închisă pe o perioadă de câteva săptămâni, ca urmare a unor proceduri de restructurare administrativă, după ce Muzeul Judeţean Gorj, care administra obiectivul, nu şi-a respectat obligaţiile asumate în baza unei convenţii de parteneriat.

În document se menţionează că printre obligaţiile asumate şi neîndeplinite de către Muzeul Judeţeran Gorj se numără: modernizarea circuitului electric, care cauzează încălzirea peşterii şi favorizează deci apariţia unor ciuperci dăunătoare speciilor protejate existente în interiorul peşterii; gestionarea deşeurilor, care pun în pericol sănătatea vizitatorilor; transmiterea unui raport lunar despre activitatea turistică în Peştera Polovragi şi a unui raport de venituri şi cheltuieli, necesar unei bune administrări a obiectivului turistic; asigurarea siguranţei prin montarea de camere de supraveghere video şi asigurarea accesului permanent al Custodelui la înregistrările camerelor; plata unui cuantum de minim 30% din valoarea încasărilor, sumă necesară completării bugetului pentru activităţile de protecţie şi conservare a speciilor şi habitatelor cuprinse în arie.

Peştera Polovragi se află în apropiere de localitatea Baia de Fier, judeţul Gorj. În inima Munţilor Parâng, de-a lungul Cheilor Olteţului, pe teritoriul comunei cu acelaşi nume, intrarea în peşteră se face pe malul stâng al râului. Înainte de a ajunge aici, turiştii se pot delecta şi cu alte obiective turistice, precum Mănăstirea Polovragi şi pădurea Polovragi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Tronul lui Zamolxe nu este singura formaţiune ce poate fi admirată în Peştera Polovragi. I se adaugă şi alte forme precum Bolta însângerată, Izvorul Speranţelor, Cuptorul Dacic, Camera Albă şi multe altele. De-a lungul celor 800 m vizitabili ai peşterii, ce se întinde de fapt pe mai bine de 10 km, traseul a fost marcat de simboluri distincte. Fie că sunt cele legate de misteriosul zeu al dacilor, fie că sunt urme ale vizitatorilor care au urmat, vraci sau călugări, aceste simboluri ascund fiecare câte o poveste impresionantă a Peşterii Polovragi.

Politica