Reabilitarea clădirii Colegiului Național Carol I și a Operei Române din Craiova se află acum la stadiul de actualizare a studiului de fezabilitate. Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a declarat, joi, în cadrul ședinței Consiliului Local Municipal că licitația pentru actualizarea documentației a fost adjudecată.
Edilul a făcut aceste precizări după ce consilierul local (PNL) Marinel Florescu a cerut ca proiectul să fie implementat de Primărie și nu de Compania Națională de Investiții.
„Cred că bugetul Craiovei poate să ducă acest obiectiv de investiții. Nu cred că sunt niște sume foarte mari care să ne depășească. Poate chiar ne facem de râs cu acest colegiu dacă mai continuăm situația de acum”, a spus Florescu.
Primarul Mihail Genoiu a explicat însă că valoarea proiectului este de 20.000.000 euro
„Inițial, când am scos noi la licitație aceste lucrări, doar pentru liceu, valoarea a fost de 5.000.000 de euro, acum de 20.000.000 de euro, incluzând și Opera Română. Când noi am scos la licitație, de două ori, nu s-a prezentat nimeni. Noi am discutat, marți, și după discuțiile cu CNI, sunt sigur că proiectul este pe drumul cel bun. A fost nevoie de actualizarea studiului de fezabilitate. Se va semna contractul, asta dacă nu a fost semnat, și va avea loc licitația. Cert este că nu ne permitem să reabilităm această clădire cu bani din bugetul local”, a precizat primarul Craiovei.
Tot Florescu a ridicat problema Planului Urbanistic General al Craiovei, pentru care încă se caută proiectanți, afirmând că „un oraș nu se poate dezvolta fără să aibă la bază un act de urbanism general”.
Primarul Genoiu a afirmat că procedura va fi reluată luna viitoare.
„În ceea ce privește Planul Urbanistic General al Craiovei, am luat taurul de coarne încă din mandatul doamnei Vasilescu. Sunt probleme la licitație, în sensul că nimeni nu s-a arătat interesat să facă aceste lucrări. Va fi reluată procedura și în octombrie va fi din nou depus pe SEAP. Dacă nici acum nu se va rezolva, înseamnă că este o problemă și se impune actualizarea proiectului. Este obligatoriu să avem acest PUG și nicio secundă nu am renunțat la proiect”, a spus Genoiu.
Planul Urbanistic General (PUG) al Municipiului Craiova a fost prelungit în 2015 până la 30 decembrie 2018.
Dispute pe sportul craiovean
Tot în cadrul ședinței de joi a Consiliului Local Municipal, consilierii PNL au avut nemulțumiri legate de rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Sport Club Municipal Craiova, pe anul 2018, dar și pentru că tariful de acces la meciurile ce sunt disputate în Sala Polivalentă vor fi dublate.
De altfel, consilierul local PNL, Adriana Ungureanu, și-a exprimat aceste nemulțumiri încă de miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, la care a adus o colivă și colaci ca semn al situației în care se află în opinia dumneai sportul craiovean.
„Atâta timp cât la Clubul SCM Craiova care are acum un buget de 2.900.000 de euro, după rectificare, nu există transparenţă, site-ul fiind aproape inexistent, promovarea este zero, nimic nu va funcţiona cum trebuie. Am înţeles că sunt 26 de angajaţi, care respectă programul şi nu vin la competiţii, de exemplu, că nu sunt în timpul programului. Este absurd. Nu ai ce căuta în asemenea funcţii dacă ţii strict de program. (…) În premieră, în România, s-a câştigat Cupa EHF şi nu există o eşarfă de reclamă. Nu putem cumpăra niciun tricou cu jucătoarea de care ţi-e drag. Pe nimeni nu interesează. Au plecat şapte jucătoare de la Craiova, cărora nu li s-au dat salarii corespunzătoare. Aici niciodată nu au fost bani. Să nu fim în stare să avem grijă de o echipă aşa frumoasă, este ruşinos. Poate Primăria Craiova se sesisează şi termină cu aceste conflicte, poate le mediază pentru ca lucrurile să intre în normal. Poate că este cineva interesat să mai aducă măcar două jucătoare, nu să ne facem de râs în campionat şi în Cupa EHF”, a spus Adriana Ungureanu, miercuri, menținându-și afirmațiile și în cadrul ședinței de consiliu local.
Primarul Craiovei i-a explicat că deși a făcut sport de performanță, nu poate lua decizii în locul antrenorilor.
Consilierii PNL au refuzat și votarea dublării prețului biletelor și a abonamentelor de acces la meciurile organizate în Sala Polivalentă din Craiova și au cerut gratuitate pentru copiii cu vârsta de până în 14 ani.
Conform proiectului care a fost adoptat prin vot al majorității din consiliul local, pentru meciurile de handbal, baschet, şi volei din campionatul naţional biletele vor fi 10 lei/spectator/competiţie, iar pentru meciurile internaţionale de handbal, baschet şi volei – 20 lei/spectator/competiţie.
„Pentru meciurile de handbal feminin oficiale şi amicale exclusiv din competiţiile interne (campionat şi Cupa României) în sezonul competiţional 2018-2019 se propune un preţ de 115 lei/abonament; Pentru meciurile de volei masculin oficiale şi amicale exclusiv din competiţiile interne (campionat şi Cupa României) în sezonul competiţional 2018-2019 se propune un preţ de 150 lei/abonament; Pentru meciurile de baschet masculin oficiale şi amicale exclusiv din competiţiile interne (campionat şi Cupa României) în sezonul competiţional 2018-2019 se propune un preţ de 135 lei/abonament. Abonamentele vor fi valabile doar pentru meciurile oficiale din competiţiile interne din Campionat şi Cupa României iar pentru meciurile internaţionale care vor avea loc în Cupele Europene vor fi disponibile doar biletele de acces”, se mai arată în proiect.
Liberalii au cerut introducerea unui amendament referitor la asigurarea accesului gratuit la competiții pentru copii, însă li s-a spus că nu se poate fundamenta o astfel de solicitare în acel moment. Primarul i-a solicitat directorului RAADPFL să se asigure că minorii vor avea totuși gratuitate.