joi, decembrie 26, 2024

Ultima ora

Sport

Dovleacul gigantic prinde la olteni: „Nu mă așteptam să fie așa de mare”

Soiul de dovleac „Atlantic Giant”, cunoscut la nivel mondial drept soiul care dă cele mai mari roade prinde și la olteni.

Un dovleac de 45 de kilograme este motiv de mândrie pentru un bărbat din Bălcești, Vâlcea. Răzvan Ionuț Cobrescu a stat de vorbă cu reporterul Jurnalul Olteniei și a povestit că nu se aștepta ca dovleacul furajer să ajungă la o asemenea greutate.

dovleac

 

Am vrut să fac un proiect european pe dovleac. Am pus două hectare și mi-am dat toată silința să fie bine, să accesez banii și să și produc ceva. Am căutat care este cel mai mare dovleac din lume, recordul mondial și am văzut că se află în America și are o tonă. Am zis să încerc și eu. Am căutat semințele pe internet, am cumpărat și am pus. Am cumpărat exact aceleași semințe, Atlantic Giant. La noi nu crește la fel de mare ca la americani pentru că e vorba de climă, acolo e foarte cald, dar am luat semințele, le-am pus în grădină și le-am lăsat în voia sorții. În primele două săptămâni l-a udat soția, iar după, când l-am văzut, era cât o minge de gimnastică. Era imens. Nu i-am dat cu azotat, nu i-am dat cu nimic. A crescut natural. Mă gândesc că dacă mă ocupam în continuare ajungea la peste 100 de kilograme. Nu mă așteptam să fie așa de mare, nimeni nu se aștepta. Am făcut o greșeală că l-am cules acum 3 săptămâni. De fapt eu am vrut să-l întorc și s-a rupt, dacă-l lăsam până acum probabil mai creștea. Era vrejul verde și când e vrejul verde el continuă să crească, să se alimenteze, fiind greu, când l-am întors, s-a rupt.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Toți ziceau că este imposibil să fac un așa dovleac, dar eu am fost încrezător că o să iasă ceva mare. Am comandat, semințele au venit și le-am dat și unor prieteni, dar ai lor au ajuns la vreo 20-30 de kg maxim, iar ei chiar s-au ocupat de ei. E prima dată când se plantează în grădină, aici nu a mai stat nimeni de vreo câțiva ani. Probabil solul să fie motivul și ploile din anul acesta. Anul viitor o să mă interesez ce sol îi place, care este pH-ul, o să mă ocup mai mult”, ne-a declarat bărbatul.

 

Dovleacul cu pricina este cel mai mare dintre cei plantați de oltean și a găsit și locul potrivit pentru acesta.

dovleac 2

Pentru dovleacul cel mare deja am cereri. Vrea să-l cumpere sora mea, vrea să-l cumpere un prieten, dar cred că până la urmă o să-l duc la tata, are o cramă la noi, în Zătreni, a investit și suflet și bani și cred că o să îl duc acolo pentru că mai are și invitați de la vânătoare, ar face impresie.

Aici, toată lumea care trece pe drum se uită așa printre gard și se miră când îl văd cât e de mare și vor și ei semințe. Nu știu dacă din semințe va ieși un dovleac la fel de mare, probabil că semințele pe care le-am cumpărat eu sunt de calitate. E altceva când iei din comerț, dar eu o să le dau oricum.

Eu am un băiat, cînd îl vede copilul se urcă pe el ca pe masă, crede că e jucărie, e mai mare decât mingea, încearcă să-l ia de jos și nu poate, spune: tati, el e mare, eu sunt mic!”, afirmat Răzvan Ionuț Cobrescu

Bărbatul are și o cultură de dovleac de plăcintă, de două hectare, la Zătreni. El spune că nu crede că își va scoate investiția.

Acesta este primul an în care am pus dovleac. Am o cunoștință care a pus dovleac cu un an înaintea mea și am văzut cultura și am realizat că nu e chiar atât de greu să cultivi dovleac și a avut și profit, l-a vândut cu un leu jumate, a făcut vreo 40 de tone. Mi-a dat un dovleac din care soția mea a făcut plăcintă și a ieșit atât de bună, încât am zis că la anul o să fac și eu. Am făcut proiect și am investit 3.000 de euro.

dovleci

Am cultivat pe două hectare. Un hectar de dovleac plăcintar autohton și un hectar de dovleac de copt. Terenul se află în comuna Zătreni, iar pe lângă am plantat și un hectar de porumb zaharat.

Dovleacul trebuie să-l plantezi cu mâna, îți faci un arac și din metru în metru pui, apeși cu coada sapei și bagi sămânța. Sunt 50 de rânduri, ori 400 de metri, asta înseamnă 20 de kilometri de plantație de dovleac și-ți dai seama câtă muncă e după aceea să-l prășești. Eu i-am dat doar o singură mână de azot, două prășeli și atât. Nu i-am dat cu ierbicid, cu absolut nimic, totul a fost natural.

Am mai avut câțiva prieteni care au pus și ei dovleac, dar nu le-a mers prea bine. Recolta nu a fost chiar atât de bună anul acesta dar totuși am scos. A fost solul nisipos așa cum îi place. M-am documentat înainte desre el, când se pune, cum se pune, care e distanța. l-am prășit manual, cu oamenii cu sapa, N-am ierbicidat, n-am băgat nici măcar utilaje în el. Nici cu 20 de bani nu pot să-l vând. Am 30 de tone, dacă-l vând cu 20 de bani, fac 6000 de lei, deci sunt pe minus. Cel mai mare plăcintar cred că ajunge la 10 kilograme, iar media e de 2-3 kilograme. Momentan nu cred că îmi voi scoate investiția. Așteptăm noiembrie, decembrie, poate crește prețul la un leu și sper să reușesc să-l vând să-mi scot măcar investiția. Dacă-l vând anul acesta o să pun și anul viitor, dacă nu, voi pune mai puțin, pentru pasiunea mea. Acum a devenit pasiune”, a încheiat olteanul.

Politica