joi, noiembrie 14, 2024

Ultima ora

Sport

Taxa de salubrizare, diferenţiată pe rural şi urban

Taxa de salubrizare pe care oltenii o vor plăti, odată cu implementarea Sistemului Integrat de Management al Deşeurilor, proiect al Consiliului Judeţean Olt de peste 30 milioane de euro, va fi diferenţiată în funcţie de localitate, rural sau urban.

Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a declarat că taxa va fi plătită sub forma unui impozit local, cetăţenii putând să aleagă dacă achită pentru o lună, trei luni sau pentru tot anul.

Taxa de salubrizare va fi diferenţiată pe rural şi urban. Fiecare consiliu local trebuie să adopte regulamentul de taxă şi taxa în sine. Ulterior, această taxă va fi ca un impozit. Atunci când cetăţeanul se duce să-şi plătească dările la primărie, în funcţie de câte persoane sunt în familie, se plăteşte şi această taxă de salubrizare. Este obligatorie, nu facultativă. La fel va fi şi la Slatina. Taxa poate fi plătită lunar, la trimestru sau pe întregul an”, a afirmat Oprescu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

El a adăugat că valoarea acestui impozit va fi mai mică decât se estimase iniţial.„Cuantumul taxei va fi stabilit în baza unor calcule şi a proiectului iniţial asumat, dar şi în baza licitării de către operator. În urma licitaţiei, este normal ca taxa să fie mai mică decât se estimase iniţial”, a mai declarat preşedintele CJ.

Proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt” a fost implementat de Consiliul Judeţean (CJ) Olt cu finanţare prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, având o valoare de 31.812.843 euro (130.544.001 lei), fără TVA, din care finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 23.060.887 euro (94.630.350 lei).

Depozitul ecologic de deşeuri de la Bălteni are o capacitate de 3.560.000 metri cubi. Este vorba despre prima celulă de depozitare a deşeurilor, care are o capacitate de 880.000 metri cubi şi o perioadă de funcţionare de 10 ani. Tot pe amplasamentul depozitului de la Bălteni s-a construit şi o staţie de sortare cu o capacitate totală de 29.000 tone pe an, o staţie de tratare levigat, un sistem de colectare a gazului, dar şi sistem de alimentare cu apă şi energie electrică, drumuri de acces şi alei interioare sau pavilionul administrativ.

În cadrul acestui proiect, fuseseră deja finalizate lucrările de construcţie a patru staţii de transfer în Caracal, Balş, Corabia, Scorniceşti, a 3.722 platforme de colectare a resturilor menajere şi a 1.975 platforme de colectarea a deşeurilor reciclabile, în cele 112 localităţi din judeţ. În curs de implementare se află şi lucrările de închidere a depozitelor urbane neconforme existente în localităţile Slatina, Drăgăneşti-Olt, Scorniceşti, Caracal, Corabia şi Balş.

Politica