Fabrica de bioetanol de la Podari nu va fi un pericol pentru mediul înconjurător, a dat de înțeles directorul Agenției pentru Protecția Mediului Dolj, Monica Mateescu, marți, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural.
Aceasta a precizat că deșeurile rezultate de la producerea bioetanolului vor fi folosite drept combustibil pentru un punct termic ce va fi construit în incinta fabricii.
„Cel mai important pentru partea industrială este procedura de obținere a acordului de mediu pentru fabrica de bioetanol, care se va construi la Podari. De ce este foarte important? În primul rând materia primă care se folosește este celuloza din paie. Având în vedere că suntem o zonă cu mari culturi cerealiere, această materie primă este la dispoziție. Este pentru prima dată când o asemenea fabrică intră la noi în țară, deci este de capacitate foarte mare. Pe lângă fabricarea de bioetanol, tot pe această platformă se va construi și un punct termic cu servicii energetice. Este vorba de o continuitate deoarece unul din deșeurile rezultate de la bioetanol, respectiv lignină, va fi combustibil pentru această centrală, deci încă o dată, ne protejăm prin aceste reutilizări ale materiilor prime și mai ales tip deșeuri care ne dau șansa pe de o parte să protejăm materiile prime și pe de alta este un sistem de protecție, prin faptul că reduce foarte mult poluarea, iar sănătatea noastră este protejată mult mai bine”, a afirmat Monica Mateescu, director executiv Agenția pentru Protecția Mediului Dolj.
Procedura de acord de mediu pentru această fabrică este în derulare.
Reamintim că, în această lună, grupul elvețian Clariant, lider mondial în domeniul produselor chimice de specialitate, a demarat, la Podari, construcția unei fabrici de producţie de etanol celulozic la scară largă din reziduuri agricole. Este prima fabrică de acest tip a Clariant, care va investi aici aproximativ 100 milioane euro şi va angaja peste 100 de doljeni.
Fabrica ce va fi construită în Podari va avea o capacitate de producție de 50.000 tone de etanol celulozic pe an și va folosi ca materie primă paiele de grâu și alte cereale. Unitatea de producție va funcționa din 2020.
„Materia primă va fi colectată de la producătorii agricoli locali, pentru că există foarte multe reziduuri nefolosite în această zonă. Localizarea fabricii lângă Craiova s-a datorat existenței unei surse sigure de aprovizionare cu materii prime din zonă, precum și infrastructurii logistice și industriale din regiune. Fabrica va oferi zonei o serie de beneficii: le va permite producătorilor agricoli locali să comercializeze paiele, pentru prima dată la scară industrială, produse care până acum erau practic deșeuri agricole neutilizabile. (…) Investiția din Podari creează premise pentru dezvoltarea industriei de biodiesel în România, Clariant putând oferi și know how pentru eventualii investitori în construirea unei fabrici de etanol celulozic, inclusiv designul complet integrat de proces, enzime și microorganisme, precum și tehnologia sustenabilă de procesare”, a precizat Markus Rarbach, directorul Diviziei de biocarburanți și produse derivate – tehnologia sunliquid.
Tot în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, de marți, directorul APM Dolj, Monica Mateescu a afirmat că problema mirosului greu ce se abate asupra Craiovei de la depozitul ecologic Mofleni ar putea fi diminuată, întrucât au început demersurile pentru închiderea a două celule de depozitare a deșeurilor care nu mai erau utilizate.
„Cu depozitul de la Mofleni care a avut o serie întreagă de probleme constatate de Garda de Mediu, și pe bună dreptate pentru că le-am simțit cu toții și mă refer în special la mirosul pe care nu aveam cum să-l ignorăm, deci s-a revizuit autorizația integrată pentru celula 6, deci este în funcțiune o celulă nou nouță. Partea pozitivă nu este neapărat deschiderea unei noi celule, pentru că oricum aceasta este firească pentru că este singurul depozit și trebuie să preia din tot județul Dolj, partea pozitivă e că este depus și proiect de închidere pentru celulele 2 și 4, deci unde s-a sistat depozitarea cu mult timp în urmă, se poate trece la închiderea efectivă în așa fel încât diminuarea să fie sensibil simțită de noi, mă refer la diminuarea mirosului și aici o să conlucrăm în continuare cu colegii noștrii de la Garda de Mediu care au posibilitatea de a verifica respectarea autorizației dată de Agenția de Mediu și ca o noutate legată de partea de reglementări este faptul că din luna august, autorizațiile de mediu și simple și integrate rămân valabile cu condiția unei vize anuale, astfel se vor anula. Deci și în cazul Mofleniului mai avem o pârghie de control în ceea ce privește această activitate pe care o desfășoară pentru că ne afectează pe noi toți. Pe partea de managementul deșeurilor o să fie o serie întreagă de aspecte de urmărit. E adevărat, nu suntem noi responsabili, este vorba de administrația locală, adică începând cu 1 ianuarie 2019 este obligatoriu de implementat acel cod „plătește cât arunci” în sensul că vor trebui practicate tarife care să se bazeze pe tipul de deșeuri, respectiv vor fi tarife distincte pentru colectarea și gestionarea deșeurilor care se pot refolosi și vor fi diferențiate față de deșeurile menajere. Partea de autorități locale are o serie întreagă de modificări pe partea de managementul deșeurilor, iar din acest punct de vedere județul nostru stă bine”, a declarat Monica Mateescu, director executiv Agenția pentru Protecția Mediului Dolj.
Aceasta a mai anunțat că în cadrul Complexului Oltenia urmează să fie amplasate două cazane de 32,5 megawați tonă, ce vor funcționa pe gaz. Acestea vor înlocui cazanele pe păcură.
„Deci din punct de vedere al protecției mediului și al protecției noastre, a tuturor, faptul că vom trece pe gaz natural este extraordinar pentru sănătatea oamenilor”, a mai spus Mateescu.