Baroul Dolj și Baroul Vidin implementează în perioada 05.04.2017 – 04.10.2018, proiectul „Cross-Border Partnership for Training and Labour mobility in the Juridical field”.
Proiectul are ca scop realizarea unei strategii comune privind ocuparea și mobilitatea în zona transfrontalieră, în domeniul juridic. La bazele acestei strategii vor sta rezultatele studiului comun privind formarea, ocuparea și mobilitatea în zona transfrontalieră, în domeniul juridic. Obiectivul general al strategiei este atingerea unui nivel sustenabil de ocupare a forței de muncă în domeniul juridic, în județul Dolj și Districtul Vidin.
„Proiectul transfrontalier dezvoltat cu colegii noștri avocați din Baroul Vidin se adresează tuturor profesiilor juridice, inclusiv studenților, toți aceștia făcând parte din grupul nostru țintă. Intenția noastră a fost să testăm nivelul și interesul ocupării forței de muncă în domeniul juridic, nu numai în acest moment, dar și pe viitor. Între cele două regiuni nu există o interconectare din punct de vedere juridic. S-a dovedit în urma acelui studiu că puțini doljeni, craioveni s-ar duce în Bulgaria și invers, din păcate”, a explicat av. Lucian Săuleanu, decanul Baroului Dolj.
În cadrul procesului de consultare, au fost explorate următoarele potențiale activități ale strategiei necesare pentru creșterea gradului de ocupare și mobilitate în zona transfrontalieră: Campanii de promovare pentru susținerea beneficiilor unei potențiale emigrări în scopul angajării în muncă în rândul absolvenților specializării drept și a practicienilor în domeniul juridic, din Județul Dolj și Regiunea Vidin; Activarea unei platforme bilingve româno-bulgară pentru afaceri și cooperare transfrontalieră; Acțiuni de mediere pe piața internațională a forței de muncă pentru absolvenții specializării drept și a practicienilor în domeniul juridic, din județul Dolj și Regiunea Vidin; Organizarea unui târg bianual de job-uri și parteneriate transfrontaliere, care să se desfășoare o dată pe an în Dolj și o dată în Regiunea Vidin și care să promoveze ofertele de parteneriate și de job-uri ale instituțiilor publice și private din cele două regiuni; Campanii de promovare pentru susținerea beneficiilor unei potențiale emigrări în regiunea Vidin în scopul angajării în muncă în rândul absolvenților de drept și a practicienilor în domeniul juridic din Dolj; Editarea unei liste în limbile româno-bulgară-engleză cu principalele instituții publice și private din județul Dolj și regiunea Vidin, care să cuprindă datele de contact și obiectul de activitate a acestora; Realizarea unui ghid de angajabilitate în Bulgaria, pentru cetățenii români și a unui ghid de angajabilitate în România, pentru cetățenii bulgari; Organizarea unor sesiuni de informare pentru angajatori privind beneficiile angajării personalului cu studii juridice absolvite în statul vecin; Campanii de promovare pentru descrierea beneficiilor angajării în domenii conexe pentru absolvenții de drept; Organizarea de cursuri de limbă bulgară pentru cetățenii români; Organizarea de cursuri de comunicare, negociere și mediere pe piața forței de muncă pentru absolvenții de studii juridice în județul Dolj și Regiunea Vidin; Organizarea unui master în domeniul drept destinat dezvoltării cooperării transfrontaliere; Lansarea unor pachete salariale atractive de către angajatorii din Dolj și Vidin care să împlinească așteptările financiare ale potențialilor angajați în domeniul juridic; Editarea unui document conținând principalele acte legislative în domeniul dreptului transfrontalier; Campanie de informare pentru studenții și practicienii în domeniul juridic privind oportunitățile oferite de piața forței de muncă din județul Dolj, respectiv Vidin; Organizarea de școli de vară pentru dezvoltarea cunoștințelor juridice în domeniul dreptului tranfrontalier; Înființarea unui portal de job-uri / platforme de recrutare online destinate oportunităților de pe piața forței de muncă din regiunea transfrontalieră Dolj – Vidin; Organizarea de cursuri de perfecționare în vederea consolidării cunoștințelor în domeniul dreptului transfrontalier.
Valoarea totală a proiectului este de 430.114,34 Euro, din care sprijinul acordat de UE este de 365.597,19 Euro, iar contribuția de la bugetele de stat ale României și Bulgariei este în valoare de 55.914,86 Euro. Contribuția proprie a partenerilor de proiect este de 8.602,29 Euro.