Planul Urbanistic Zonal pentru Spitalul Regional, la vot

Ana-Maria Constantinescu
5 Min Read

Planul Urbanistic Zonal pentru introducerea în intravilan a terenului pentru Spitalul Regional de Urgență Craiova este gata și va fi supus, joi, votului consilierilor locali, după ce au fost obținute toate avizele necesare, mai puțin cel al Ministerului Dezvoltării Regional care „este în curs de soluționare”.

Un proiect de Hotărâre privind “aprobarea Planului Urbanistic Zonal referitor la introducere în intravilan și reglementare urbanisticăîn vederea construirii Spitalului Regional de Urgență Craiova, generat de imobilul situat în municipiul Craiova, Tarlaua 18, Parcelele 162 și 164”, va fi supus, joi, votului consilierilor locali ai Craiovei.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 350/2001 privind urbanismul și amenajarea teritoriului și a Normelor de aplicare 233/2016, în vederea realizării obiectivului de interes regional, Spitalului Regional de Urgență Craiova este necesară introducerea în intravilan și reglementarea urbanistică a terenului, imobil aflat în proprietatea Ministerului Sănătății. În acest sens, a fost întocmită documentatia PUZ introducere în intravilan și reglementare urbanistică în vederea construirii Spitalului Regional de UrgențăCraiova, generat de imobilul situat în Tarlaua 18, Parcelele 162 și 164”, se arată în proiect.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Conform raportului ce însoțește acest proiect de Hotărâre, Spitalul Regional va avea minim două accese auto și pietonale ce vor face legătura cu Centura de Nord și DJ 643F Craiova – Ghercești. Locuri de parcare la acest spital vor fi realizate în subteran.

Astfel, în documentul precizat sunt menționate următoarele „utilizări permise cu condiții: Asigurarea locurilor de parcare conform Regulamentului Local de Urbanism pentru funcţiunea propusă, aprobat cu H.C.L nr. 271/2008 și RLU aferent PUZ-ului: exclusiv în subsolurile construcțiilor prin cele două niveluri subterane. Conformarea şi dimensionarea spaţiilor verzi, a plantaţiilor, se va face conform R.G.U aprobat cu H.G. nr. 525/1996. Spaţiile neconstruite şi neocupate de accese şi trotuare de gardă vor fi înnierbate şi plantate cu un arbore la fiecare 100 m2. Se vor asigura minimum două accese auto și pietonale separate pentru obiectivul de investiții propus, ce vor face legătura cu rețeaua de circulație majoră, respectiv la Sud Șoseaua de centură a municipiului Craiova (Ocolitoarea Nord) și DJ 643F Craiova-Ghercești la Est. Accesul carosabil rezervat salvării/intervențiilor de urgență nu va intersecta aleile de acces carosabil pentru personal și pacienți. Se va asigura infrastructura necesară intervenției de salvare aeriană (heliport). Împrejmuirile la stradă vor avea soclu opac de maximum 60 cm înălţime şi vor putea fi (semi) transparente, până la înălţimea de 1,80 m. După caz, împrejmuirea către căile de circulație majoră poate fi dublată de gard viu. Împrejmuirile perimetrale pot fi opace şi nu vor depăşi înălţimea maximă de 2,00 m. Se vor realiza cu respectarea prevederilor Codului Civil. Aleile carosabile din interiorul amplasamentului vor fi conformate: cu o bandă de circulație (3,50 m lățime) pentru cele cu o lungime de până la 10,00 mm si cu două benzi de circulație (7,00 m lățime) pentru cele cu lungimea egală sau mai mare de 10,00 m. Se va respecta regimul de aliniere propus de: 50,00 ml pentru imprejmuire si pentru construcții din axul Ocolitoarei Nord a municipiului Craiova”.

Termenul de valabilitate al Planului Urbanistic Zonal prevăzut la art.1, este de 10 ani de la data aprobării.

Valoarea integrală a proiectului Spitalului Regional Craiova, care va avea 821 paturi, este estimată la peste 500 milioane euro, după cum afirma, la începutul acestei luni, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Consiliul Județean Dolj.

Cererea de finanţare va fi depusă la Bruxelles la finele acestui an, odată cu cererile de finanţare pentru spitalele din Iaşi şi Cluj. Valoarea integrală a proiectului, aici incluzând inclusiv utilităţile, dotările, partea de pregătire a proiectului şi partea de reabilitare a ceea ce va rămâne după mutarea unui anumit număr de paturi din spitalul judeţean în spitalul regional, este de 538 milioane euro, din care 75 milioane euro-TVA, 30 de milioane euro -utilităţile necesare funcţionării spitalului, 300 de milioane de euro construcţia şi dotarea”, a spus Sorina Pintea.

Uniunea Europeana va aloca doar câte 50 de milioane euro pentru fiecare dintre cele trei spitale regionale ce urmează a fi construite, restul banilor urmând a fi acoperiți de la bugetul de stat, conform ministrului Sănătății. De partea de utilităţi şi drumuri de acces se vor ocupa autorităţile locale şi judeţene.

Share This Article