sâmbătă, noiembrie 16, 2024

Ultima ora

Sport

Avocații au înțeles: Fiecare picătură de sânge contează!

Zilnic, în România, este nevoie de 1.000 de litri de sânge. 450 ml de sânge donat salvează 3 vieţi. Durează 10 minute să donezi sânge”. Acesta este anunțul prin care avocații doljeni au fost încurajați să doneze sânge în cadrul celei de-a doua ediții a Campaniei de donare de sânge pentru avocați, inițiată în urmă cu doi ani de Baroul Dolj și Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova.

Ca urmare a campaniei, atât avocați cât și cetățeni ai Craiovei au venit, miercuri, la sediul Baroului Dolj, pentru a dona sânge și a-i ajuta, astfel, pe bolnavi, fiindcă Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova continuă să se confrunte cu o criză a donatorilor.

Procedura de donare a fost realizată prin amplasarea unui centru mobil la sediul Baroului Dolj, iar recoltarea de sânge a fost făcută de către personal specializat de la Centrul de Transfuzie Sanguină Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Baroul Dolj organizează pentru a doua oară această campanie de donare de sânge. Este un proiect pentru ajutorarea persoanelor aflate în nevoie, este un parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Craiova, recoltarea realizându-se de personal specializat al acestei instituții. Este dorința avocaților doljeni, a avocaților craioveni, de a ajuta persoanele care au nevoie de sânge, fiind bine cunoscută această problemă acută din spitale. Acțiunea noastră, care se va desfășura în fiecatre an are menirea de a arăta disponibilitatea cariovenilor și a avocaților craioveni de a fi alături de pacienții care au diferite probleme medicale. Scopul este de a ajuta societatea și semenii noștri, de a ne simți utili. Această campanie a fost făcută publică în mass-media, dar și pe rețelele de socializare, astfel încât noi am invitat orice persoană să vină la Baroul Dolj. Cred că donarea de sânge ar trebui să devină o practică în anumite instituții și societăți comerciale, să fie acțiuni constante, anuale. 

Motivul principal pentru care oamenii nu donează sânge este legat de o anumită comoditate.  De aceea, noi am preferat acest parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Craiova, pentru ca recoltarea să se realizeze la sediul baroului unde vin mulți colegi pe parcursul zilei. De la an la an observ tot mai multe astfel de acțiuni care se desfășoară în sediile instituțiilor, de exemplu Facultate de Drept din Craiova. La unele persoane, motivele ar putea fi legate și de sănătate, pentru că trebuie îndeplinite anumite condiții esențiale penru donare”, ne-a declarat decanul Baroului Dolj, Lucian Săuleanu.

Prima campanie de donare de sânge a avut loc în toamna anului 2016, atunci când avocați și nu numai au venit la sediul Baroului Dolj pentru a dona sânge. Am considerat că este cazul să repetăm acest eveniment din solidaritate și din conștientizarea nevoii de sânge cu care se confruntă bolnavii pentru a-și salva sau prelungii viețile. Intenționăm să repetăm această campanie în fiecare an de acum înainte. Din cauza agitației în care trăim suntem anesteziați sufletește și nu ne dăm seama că lângă noi se întâmplă lucruri grave. Sunt oameni care suferă, sistemul medical din România nu dispune de atât de mult sânge cât ar trebui, iar majoritatea oamenilor conștientizează aceste nevoi atunci când se lovesc de un eveniment nefericit în familie sau când are loc o tragedie de amploare cum a fost cea de la colectiv, care a determinat foarte mulți oameni să doneze. Constat că și acum au venit să doneze nu doar avocați ci și motocicliști, economiști, și chiar un sportiv practicant de arte marțiale. Ne dorim să trezim conștiința oamenilor. 

Pe lângă faptul că fac un bine, donatorii își îmbunătățesc și starea de sănătate. Din câte ne-am documentat, contribuie la o stare de sănătate mai bună prin diminuarea niveluilui de fier din sânge. Nu am donat în cadrul acestei campaniei, fiindcă am donat acum două săptămâni în cadrul unei alte campanii la Casa Studenților, dar și în urmă cu doi ani, la campania Baroului Dolj.  Mă bucur că avocații și nu numai au fost receptivi și au dat dovadă de empatie”, a afirmat inițiatorul campaniei, Dragoș Nicu, prodecan al Baroului Dolj.

Acesta a explicat: „Sunt foarte mulți care vin să doneze însă, din diverse motive, sunt refuzați, fie că este vorba despre o alergie, intervenții chirurgicale efectuate recent sau o tensiune scăzută. Când ajunge la Centrul de donare sau aici, la Baroul Dolj, la centrul mobil, persoana completează un formular în care trebui să răspundă la cât mai multe întrebări legate de afecțiuni, boli pe care le suferă sau le-a suferit, boli infecțioase, HIV, SIDA, consumul de alcool din ultimele 48 de ore, viața sexulă cu parteneri neprotejați, administrarea de droguri, iar persoanele cu tatuaje sunt respinse de la oferta de donare. Aceste întrebări vizează identificatrea unei stări de sănătate a donatorului care să-i permită să doneze.

Sângele nu e luat de aici și gata e bun. Validarea donării se face după niște analize complexe care au loc la Centrul de Transfuzie Sanguină. Un beneficiu al donatorilor este că și ei, cu ocazia donării de sânge, primesc rezultatul analizelor de la centrul de transfuzii.

Sunt multe motive pentru care oamenii nu vin să doneze. Unele ar fi legate de temerea de a dona 450 de ml de sânge pentru că sunt și oameni cărora pur și simplu le este frică. Durează doar 10 minute și nici acum doi ani când a mai organizat campania aceasta și nici acum, nu am avut nici un coleg căruia să-i vină rău. Temerea de a dona sânge este un motiv, însă e nejustificată. În momentul în care medicul de la transfuzii îți spune că poți să donezi, atunci poți să donezi fără nici o problemă. Un al doilea motiv, nejustificat, cauzat poate și de o lipsă de informare ține de frica de a contacta boli de la instrumentarul medical. Este absurd pentru că totul se face cu truse de unică folosință sigilat. Acestea se desigilează în fața donatorului. Al treilea motiv ar putea fi lipsa de informare cu privire la necesitatea sistemului medical de a avea rezerve de sânge. Sunt foarte mulți oameni care sunt convinși că toate centrele de transfuzii beneficiază de sânge la discreție. Oamenii nu au reprezentarea nevoii reale de sânge, din fiecare zi, din orice unitate sanitară. Oameni cred că există rezerve suficiente și nu este adevărat pentru că încă nu a fost descoperit un înlocuitor al sângelui și acolo unde este necesară o transfuzie nu poți să pui decât sânge. O mai mare informare a populației poate va conduce cumva la schimbarea acestei perspective. Mai există și disconfortul legat de a pleca la centrul de transfuzii și a sta eventual la coadă, pentru că au existat și astfel de situații. Nu este însă un argument. Acele minute în plus de așteptare pot să salveze o viață și atunci când ești altruist, nu poți să fi altruist cu jumătăți de măsură”.

Dragoș Nicu a mai amintit că persoanele care vor să doneze se pot duce în fiecare zi, exceptând zilele de sâmbătă și duminică, la Centrul de Transfuzi Sanguine de pe strada Tabaci, nr. 1, începând cu ora 8 dimineața. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a putea dona, dar și mai multe detalii cu privire la procedură se găsesc pe site ul transfuziicraiova.ro.

Evenimentul a fost promovat intermediul rețelelor sociale, prin niște pliante prin care am prezentat condițiile de admisibilitate pentru donatori și pe care le-am împărțit pe la instanțele din Craiova, pe la judecătorie, tribunal și Curtea de Apel, pentru a conștientiza cât mai mulți oameni, nu doar avocații. Dacă un pliant a condus la apariția unei singure persoane, atunci timpul nu a fost pierdut. 

Criza sângelui nu este de ieri, de azi. Este o nevoie permanentă de sânge pentru că zilnic în toate unitățile spitalicești se fac transfuzii”încheiat prodecanul Baroului Dolj.

O campanie de donare de sânge va fi organizată astăzi și la sediul Centrului Multifuncțional din Craiova.

Politica