vineri, ianuarie 10, 2025

Ultima ora

Sport

ISJ Olt: Muncă de convingere cu părinţii pentru a-și duce copiii la școlile profesionale

Inspectorul şcolar general adjunct al ISJ Olt, Florica Grecu, a vorbit despre dificultăţile întâmpinate de instituţie să-i convingă pe părinţi să-şi dea copiii la şcolile profesionale, chiar şi de învăţământ dual, pentru a învăţa o meserie.

Florica Grecu a arătat că părinţii sunt tentaţi să-şi trimită copilul la un liceu teoretic. Ea a explicat însă că şi elevii care merg la un liceu tehnologic pot să obţină diploma de bacalaureat şi, ulterior, să-şi continue studiile.

Părinţii sunt un pic mai reticenţi pentru că existând liceele teoretice, oarecum ezitau să-şi dea copiii către şcolile profesionale. Aici, în această direcţie, a fost o muncă de convingere cu părinţii. O parte a înţeles, o parte nu. Dacă hotărăşte să meargă mai departe, elevul poate să treacă spre liceu, să urmeze şi seralul, dacă este angajat. Avem 24 de clase de învăţământ profesional, cu durata de trei ani, iar dintre acestea, patru sunt la învăţământ profesional dual”, a explicat inspectorul şcolar general adjunct.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ea a adăugat că aproximativ 20% dintre elevii de la învăţământul profesional îşi finalizează studiile cu diplomă de bacalaureat. Cei mai mulţi, însă, intră direct în câmpul muncii, în ţară sau în străinătate.

O parte dintre absolvenţi sunt angajaţi în ţară, la operatori economici unde au realizat şi practica respectivă. Avem şi copii care au plecat peste hotare. În cazul învăţămâtului profesional dual, cam 90% se angajează pentru că operatorul economic nu este obligat să-i angajeze pe toţi. Finanţează o parte din şcolarizare, dar îi angajează pe cei pe care îi consideră buni. Există o statistică la nivelul unităţilor şcolare. Cam 20% dintre ei îşi continuă studiile şi îşi iau şi diploma de bacalaureat”, a mai spus Florica Grecu.

Politica