Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) a preluat terenul și construcțiile de la cartierul chinezesc din Craiova, pentru a continua ridicarea blocurilor. Anunțul a fost făcut, miercuri, pe facebook, de primarul Craiovei, Mihail Genoiu, iar joi edilul șef al urbei a făcut precizări cu privire la noutățile din acest proiect puse în discuțiile dintre părțile implicate. Între altele, nu vor mai fi construite spații comerciale la parterul blocurilor din viitorul cartier care, totodată, ar putea avea mai puține locuințe decât cele prevăzute inițial.
Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, și directorul ANL, Andrei Cosmin Țurcanu, au semnat contractul de predare către ANL al terenului și construcțiilor din strada Caracal unde se va construi Cartierul Nicolae Romanescu, cunoscut drept cartierul „chinezesc”.
Potrivit primarului Craiovei, cei care au depus cereri pentru o locuință în acest cartier vor fi nevoiți să se reînscrie, de această dată pe site-ul ANL. Primăria le va trimite, în perioada următoare, înștiințări în acest sens.
Primele 250 de locuințe ce vor fi construite aici vor fi, în continuare, destinate personalului Ministerului Apărării, pe al cărui teren se construiește cartierul, dar există discuții în care și civilii să aibă acces la acestea.
„Eu am ridicat problema că dacă Ministerul Apărării Naționale nu are de prima dată cele 250 de cereri ele să fie înlocuite cu cereri din partea persoanelor civile. Să se meargă totuși pe pachetul de 250, nu să se micșoreze pachetul în funcție de cererile Ministerului Apărării. La vremea când s-au retras constructorii aveam 134 de cereri din partea Ministerului Apărării”, a precizat Primarul Craiovei.
Potrivit acestuia, proiectul inițial ar putea suferi modificări, în sensul că s-ar putea renunța la construcția unor blocuri. Totodată, se va renunța la construcția de spații comerciale în zonă.
„Noi le predăm proiectul cu cele 1.819 unități. A existat o discuție principială că proiectul era puțin aglomerat ca și număr și în zona centrală mai sunt 2 sau 4 blocuri și le-am propus celor de la ANL, în discuțiile cu proiectantul, să vadă dacă pot să renunțe la unul sau două blocuri din centru pentru ca aglomerarea să nu fie atât de mare. Firma chineză, având prețul plafonat, avea interesul să-și eficientizeze absolut totul, dar acest lucru nu mai există în momentul acesta și s-ar putea să se renunțe la câteva unități locative. Se va renunța la construcția de spații comerciale la parterul blocurilor, se vor transforma tot în locuințe pentru că Agenția Națională pentru Locuințe nu poate să deruleze investiții în zona comercială”, a afirmat Mihail Genoiu.
Potrivit Primarului există posibilitatea ca locuințele să fie vândute la un preț mai mare decât cel prevăzut inițial (400 euro/mp), valoarea estimată urmând a fi aflată până la începutul lunii viitoare.
„Ceea ce este noutate este că intervine acest credit ipotecar care este un lucru foarte bun din punctul meu de vedere, că cetățeanul doritor care se înscrie își verifică posibilitatea de a lua creditul încă de la început”, a mai spus primarul.
Mihail Genoiu a mai afirmat că speră ca lucrările să demareze în primăvara lui 2019. Locuințele vor fi construite în funcție de cererile de la cei care vor să le achiziționeze.
„Se va solicita o prelungire de termen de la ministerul Apărării pe măsură ce se derulează construcția și va fi un proiect deschis, așa cum este și cel de la ANL de sus din spatele Parcului, unde, cât de curând, se va semna contractul pentru alte 60 de unități locative, pentru închiriere”, a declarat el.
Până acum, din întreaga lucrare, s-a realizat doar 10%.
Lucrările la cartier au început în luna martie 2015, însă au fost realizate doar în proporție de 10%. Proiectul inițial are 23 de blocuri, cu circa 1.800 garsoniere şi apartamente, cartierul fiind prevăzut cu grădiniţă, magazine, farmacie, cabinete medicale, sală de fitness, dar şi piscină. Pentru că firma care trebuia să realizeze proiectul nu l-a dus la bun sfârșit, în urmă cu un an Primăria a preluat amplasamentul și construcțiile.