Odată cu referendumul pentru redefinirea familiei, oltenii vor fi chemaţi la urne, pe 7 octombrie, şi pentru a spune dacă sunt sau nu de acord cu schimbarea denumirii judeţului în Olt-Romanaţi.
Preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, a declarat că în urma votului final dat de senat, marţi, urmează ca Guvernul să emită o ordonanţă. Ulterior, şi forul judeţean va adopta o hotărâre prin care va stabili ca referendumul pentru schimbarea denumirii judeţului să se desfăşoare tot pe 7 octombrie, odată cu cel naţional.
„Mergem înainte cu referendumul pentru schimbarea denumirii judeţului, aşa cum am promis. Nu noi hotărâm, hotărăşte populaţia judeţului. Aşteptăm ordonanţa de guvern, în baza legii aprobate marţi, care intră în vigoare în cinci zile. Nu mai trebuie să aşteptăm promulgarea preşedintelui. Ulterior, vom intra în linie dreaptă şi vom da hotărârea de consiliu, iar referendumul pentru schimbarea denumirii judeţului va fi în aceeaşi zi cu cel pentru redefinirea familiei”, a declarat Oprescu.
Oltenii vor fi chemaţi să răspundă cu „da” sau „nu” la întrebarea „Sunteţi de acord cu atribuirea denumirii Olt-Romanaţi judeţului Olt?”. Pentru ca această schimbare de denumire să se producă, la vot trebuie să se prezinte 30% dintre oltenii aflaţi în listele electorale permanente, iar 50% plus unu dintre aceştia să voteze „da”.
Un grup de iniţiativă, format din reprezentanţii unor asociaţii, ai autorităţilor judeţene şi locale, dar şi parlamentari din toate partidele, s-a reunit, în luna aprilie, la Caracal pentru a propune adăugarea la numele judeţului Olt a denumirii de Romanaţi, ca reparaţie istorică pentru vechiul judeţ din perioada interbelică ce avea reşedinţa la Caracal.
Din grupul de iniţiativă fac parte reprezentanţii unor asociaţii din Caracal, dar şi prefectul judeţului Olt, Silviu Neacşu, preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, primarul din Caracal, Liviu Radu, viceprimarul Octavian Stănescu, alături de senatorii Paul Stănescu, Renică Diaconescu (ambii PSD), Simina Mirea (fostă PNL) şi deputaţii social-democraţi Florin Iordache, Marius Iancu, Alexandru Stănescu şi Dan Ciocan. De asemenea, iniţiativei de adăugare a numelui de Romanaţi la cel al judeţului Olt a aderat şi episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Preasfinţitul Sebastian.
Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie a fost adoptată marţi în plenul Senatului.
Iniţiativa cetăţenească, pentru care era necesară susţinerea a cel puţin două treimi din numărul senatorilor, a fost votată prin vot nominal, exprimându-se 107 senatori „pentru” şi 13 „contra”. Şapte senatori s-au abţinut.