O fabrică de producţie de etanol celulozic la scară largă din reziduuri agricole va fi construită în Podari de grupul elveţian Clariant, lider mondial în domeniul produselor chimice de specialitate. Este prima fabrică de acest tip a Clariant, care va investi aici aproximativ 100 milioane euro şi va angaja peste 100 de doljeni.
Investiţia reprezintă cel mai mare angajament industrial din regiunea Craiova din partea unei corporaţii internaţionale, susţin reprezentanţii Clariant, care mai arată că locaţia pentru construcţia noii fabrici a fost aleasă datorită surselor de aprovizionare cu materii prime şi datorită infrastructurii.
Începerea construirii fabricii de la Podari a fost marcată, miercuri, printr-un moment festiv la care au luat parte atât reprezentanţi ai Clariant, cât şi oficiali de la Bucureşti şi din judeţul Dolj, dar și ambasadorul Elveției în România.
„Astăzi marcăm începerea uneia din cele mai importante investiții a companiei noastre: după mai mult de un deceniu de cercetare şi dezvoltare, Clariant investeşte peste 100 de milioane de euro în prima sa fabrică sunliquid. Această tehnologie reprezintă un pionierat nu numai în Europa, ci şi la nivel global. Mai mult, în cooperarea cu instituțiile europene și naționale, Clariant sprijină transformarea industrială a unei regiuni, prin această investiție semnificativă”, a declarat Christian Kohlpaintner, reprezentant al Consiliului de Administrație al Clariant International Ltd, la ceremonia de la Podari.
Ministrul Energiei, Anton Anton a afirmat: „Noi ne-am îndeplinit condițiile de energie regenerabilă cu patru ani înaintea tuturor țărilor din comunitatea europeană și acum urmărim această țintă pentru zona de transport, unde vă mărturisesc că stăm rău. Dacă la eoliene, la solare, la izolarea caselor stăm bine, la zona de transport încă mai avem probleme pentru că ne lipsește această fabrică, ne lipsește partea de producere a bioetanolului”.
La rândul său, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a apreciat investiția făcută de Clariant ca fiind una bună pentru economia zonei.
„Suntem o echipă foarte puternică, fie din primăriile din Dolj, fie din Consiliul Judeţean, fie din instituţiile din subordinea noastră, care primeşte investitorii cu braţele deschise, iar acest lucru se va petrece şi cu firma Clariant căreia îi vom acorda în continuare toată atenţia. Şi noi am fost foarte surprinşi să ne întâlnim cu firma Clariant acum aproape un an şi iată că suntem aici să punem această piatră de temelie. Firma s-a mişcat foarte bine. Suntem mândri că pe lângă cei câteva sute de angajaţi pe care îi va avea Clariant, fabrica este o premieră”, a declarat Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj.
Fabrica ce va fi construită în Podari va avea o capacitate de producție de 50.000 tone de etanol celulozic pe an și va folosi ca materie primă paiele de grâu și alte cereale. Unitatea de producție va funcționa din 2020.
Marți, la Munchen reprezentanții Clariant au prezentat detaliat activitatea companiei și investiția din România.
„Materia primă va fi colectată de la producătorii agricoli locali, pentru că există foarte multe reziduuri nefolosite în această zonă. Localizarea fabricii lângă Craiova s-a datorat existenței unei surse sigure de aprovizionare cu materii prime din zonă, precum și infrastructurii logistice și industriale din regiune. Fabrica va o oferi zonei o serie de beneficii: le va permite producătorilor agricoli locali să comercializeze paiele, pentru prima dată la scară industrială, produse care până acum erau practic deșeuri agricole neutilizabile. (…) Investiția din Podari creează premise pentru dezvoltarea industriei de biodiesel în România, Clariant putând oferi și know how pentru eventualii investitori în construirea unei fabrici de etanol celulozic, inclusiv designul complet integrat de proces, enzime și microorganisme, precum și tehnologia sustenabilă de procesare”, a precizat Markus Rarbach, directorul Diviziei de biocarburanți și produse derivate – tehnologia sunliquid.
Potrivit acestuia, în fabrica din Podari vor lucra circa 100 de oameni, dar odată cu deschiderea acesteia vor mai fi create alte 300 locuri de muncă permanente pentru industriile colaterale care deservesc unitatea.
Etanolul celulozic este un biocombustibil avansat, sustenabil, cu un impact neutru din punct de vedere al carbonului emis, întrucât este fabricat din reziduuri agricole, precum paiele de grâu și resturile de porumb, care sunt furnizate de agricultori, spun reprezentanții Clariant, iar acestea sunt transformate în zaharuri celulozice, proces care este urmat de fermentație.