luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Peste 300 de elevi din Dolj, sprijiniţi să-şi găsească un loc de muncă după absolvire

Cum în judeţul Dolj angajaţii calificaţi sunt tot mai greu de găsit, reprezentanţii a două firme şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj şi-au dat mâna şi au accesat un proiect cu fonduri europene tocmai pentru a pregăti elevii pentru piaţa muncii.

Peste 300 de elevi vor beneficia de o pregătire practică la firme din Craiova, în cadrul proiectului „Program integrat de sprijin în carieră pentru elevii din judeţul Dolj”, implementat de SC PRIMASERV SRL, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj şi Palace Tour SRL.

Proiectul a fost prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută de cei implicaţi la sediul ISJ Dolj şi la care au luat parte şi elevii beneficiari.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Grupul ţintă este constituit din 335 elevi de la Colegiul Economic Chiţu, Colegiul „Brâncuşi”Colegiul Energetic, Basarab şi Colegiul Neniţescu. Este o reală oportunitate pentru elevi de a aplica în practică ce învaţă la orele de teorie în şcoală. Ne dorim să fim parteneri în cât mai multe astfel de proiecte pentru că este foarte importantă inserţia pe piaţa muncii a absolvenţilor noştri”, a declarat Monica Sună, inspectorul şcolar general al ISJ Dolj.

isj 2

Cristian Ștefănescu, managerul PRIMASERV le-a explicat elevilor că acumularea de cunoştinţe practice este la fel de importantă ca cea a cunoştinţelor teoretice.

Tot ceea ce ne dorim, ceea ce ne-am dorit de la început de când ne-am dorit să ne implicăm în dezvoltarea de proiecte cu fonduri europene şi ne-am hotărât să atragem cât mai mulţi bani în judeţul Dolj, a fost să oferim o şansă tinerilor şi copiilor care cresc, care cred în judeţul nostru, care rămân în judeţul nostru pentru a-şi continua viaţa şi a-şi face o carieră. Vrem şi trebuie să vă ajutăm să vă formaţi atât intelectual cât şi profesional, fiindcă în acest moment în mediul de afaceri, de unde provin, ne confruntăm cu o foarte mare criză de personal specializat. Voi trebuie să înţelegeţi că pentru a avea beneficii şi salarii mari trebuie să ştiţi cât mai multe. Una este când vă duceţi la un interviu şi spuneţi că ştiţi ceva şi accesaţi meserii cu înalt grad de calificare şi alta este când vă duceţi şi spuneţi: „nu ştim nimic, vrem să învăţăm”, unii dintre voi chiar vor, dar nu au avut şansa, şi atunci normal că salarizarea va fi mică. Depinde foarte mult de voi să învăţaţi cât mai mult, ca să puteţi cere cât mai mult. Până la urmă, orice firmă, orice companie are nevoie să creeze plus valoare. Cu cât marja de profit este mai mare, cu atât poate să ofere beneficii salariale mai mari. Dar pentru aceasta este nevoie ca adaosul intelectual în produs să fie foarte mare. Trebuie să înţelegeţi că e important să vă specializaţi. Noi, prin acest proiect, încercăm să specilizăm 335 de tineri în unele dintre meseriile care au cea mai mare căutare pe piaţa muncii la acest moment. În plus, cei la care veţi face practică vor vrea să vă angajeze”, a afirmat Ştefănescu.

La rândul său, Sorin Malmare, manager Palace Tour, a precizat: „Am vrut să fim parteneri în acest proiect, deoarece, de foarte multe ori, când am vrut să angajăm tineri ne-am lovit de această problemă că nu aveau un pic de experienţă astfel încât şi lor şi nouă să ne fie uşor. În cadrul acestui proiect vom face nişte cursuri, cu voi, prin care o să învăţaţi mai multe lucruri”.

Proiectul „Program integrat de sprijin în carieră pentru elevii din judeţul Dolj” este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, valoarea totală eligibilă fiind de 2,209,265.46 lei, şi are ca obiectiv general facilitarea tranziției de la studiu la viața activă pentru elevii înmatriculați în liceele/școlile profesionale din județul Dolj ca urmare a accesului la activităţi integrate de învăţare, la un potenţial loc de muncă și în firmele de exercițiu înființate. Proiectul se adresează unui grup țintă format din 335 elevi, înmatriculați în școlile/liceele din județul Dolj, elevi ce au reședința sau domiciliul în mediul rural sau urban din regiunea vizată, cu precădere elevi înscriși la specializări din sectoarele cu potențial competitiv şi se va derula pe o perioadă de 24 luni.

Prin activitățile și obiectivele propuse, proiectul promovează acțiuni ce au în vedere: facilitarea accesului la informare, creșterea gradului de conștientizare, dezvoltarea perspectivelor de carieră și a abilităților personale pentru 335 de elevi înmatriculați în sistemul național de învățământ; formarea de competenţe practice, aptitudini profesionale specifice și îmbunătățirea gradului de ocupare pe piața muncii pentru 335 de elevi înmatriculați în licee/școli profesionale din județul Dolj, prin accesul la programe de învățare la locul de muncă; dezvoltarea spiritului antreprenorial al celor 335 de elevi din învăţământul profesional și tehnic, prin simularea proceselor și a activităților care au loc în firme reale, inclusiv a relațiilor acestora cu alte entități; promovarea și consolidarea relației dintre rețeaua unităților de învățământ și sectorul privat din regiunea Sud-Vest Oltenia prin crearea unui sistem de informare coordonată în domeniul ocupării și formării profesionale, premisă pentru dezvoltarea de parteneriate în vederea creșterii ocupării absolvenților de studii secundare și terțiare non-universitare.

Politica