luni, noiembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Preţuri mai mari la alimente şi servicii, în august

Citricele şi fructele meridionale, dar şi ouăle s-au scumpit cel mai mult în decursul lunii august faţă de iulie, la categoria produselor alimentare, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Astfel că, citricele şi fructele meridionale au înregistrat o creştere cu 3,1%, iar ouăle s-au scumpit cu 1,01%. Pâinea şi produsele de franzelărie au consemnat o creştere cu 0,22%, iar în ceea ce priveşte carnea, preparatele din carne şi conserve din carne, cel mai mult s-a scumpit carnea de bovină, respectiv 0,48%.

La polul opus, fructele proaspete s-au ieftinit cel mai mult, respectiv cu 8,1%, alte legume şi conserve de legume (-2,22%), zahăr (-1,1%). Scăderi de preţ, nesemnificative însă, s-au înregistrat, în luna august faţă de iulie, la cartofi, miere şi lapte.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În creştere au fost şi tarifele pentru gaze naturale  (+5,59%) , energie electrică (+2,05%) şi tarifele serviciilor poştale cu 21,54% şi tarifele pentru transportul aerian (+2,42%), în timp ce faţă de decembrie 2017 tot serviciile poştale sunt în topul scumpirilor cu acelaşi procent de 21,54% şi transportul aerian cu 18,66%. Singura scădere a fost consemnată în august faţă de iulie la serviciile de telefonie cu 0,1%.

Rata anuală a inflaţiei a crescut în luna august la 5,1%, de la 4,56% în iulie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 6,78% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cele alimentare cu 4,15%, iar serviciile cu 2,61%, potrivit datelor publicate marţi de INS.

Inflaţia şi-a reluat trendul de creştere în august după numai o lună în care a fost consemnată o uşoară scădere.

În acest an, cea mai mare rată anuală a inflaţiei a fost înregistrată în luna mai, respectiv 5,41%, acesta fiind cel mai mare nivel din februarie 2013, când a ajuns la 5,65%.

România a avut în iulie, pentru a şasea lună consecutiv, cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preţurilor de consum de 4,3%, în scădere totuşi faţă de o rată anuală a inflaţiei de 4,7% înregistrată în luna iunie, arată datele publicate la mijlocul lunii august de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Politica