sâmbătă, noiembrie 16, 2024

Ultima ora

Sport

Familia de greci care a influențat decisiv istoria Slatinei

Familia de greci rămasă în istorie ca Slătineanu, de la numele Slatinei, a influenţat decisiv istoria localităţii de pe malul Oltului, prin construcţia unei biserici şi înfiinţarea cele de a treia şcoală din Ţara Românească, după Bucureşti şi Craiova.

Istoricul Aurelia Grosu notează că nu se cunoaște numele inițial al familiei, greci veniți din insula Kasos și stabiliți pe la anul 1650 în Slatina, de unde și-au luat numele.

 

În anul 1736, frații Iane și Necula zidesc biserica Adormirea Maicii Domnului, cunoscută în documentele mai vechi drept Mănăstirea Maica Precista.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

„Aici a funcționat una din primele școli din Slatina, iar peste un secol, în 1846, funcționa Școala de Fete, a treia din țară, după București și Craiova. Au mai construit o biserică pe moșia de la Brebeni și o postăvărie, cu 30 de lucrători, pe moșia de la Tânpeni (Movileni)”, mai spune Aurelia Grosu.
Prestigiul și influența le asigură o poziție privilegiată în București.

„Marele vornic Radu Slătineanu și Safta din neamul boierilor Fălcoianu de la Fălcoiu, pe lângă casele de pe Podul Mogoșoaiei/Calea Victoriei, ridică în anul 1801 un rând de case și pe moșia din apropierea capitalei, numită Săftica, după numele jupânesei lui Safta; denumirea se păstrează și astăzi – satul Săftica, comuna Balotești, judeţul Ilfov”, arată istoricul din Slatina.
Iordache Slătineanu, fiul vornicului Radu, a rămas în istoria literaturii vechi, ca un subtil traducător din Metastasio și Florian, „într-o limbă literară vioaie și curgătoare, după cum apreciază exegeții”.
„În jurul anului 1828, Iordache Slătineanu pune casele la dispoziția unui italian pe nume Momolo pentru a înființa un teatru. Pe scena «teatrului cel vechi» are loc prima reprezentație autohtonă – «Baba Hârca» – jucată de trupa lui Matei Millo”, spune Aurelia Grosu.

Balurile mascate sau de gală de la Sala Slătineanu au fost în epocă marele eveniment monden, ce atragea ca un magnet protipendada bucureșteană.

În anul 1871, Casa Slătineanu este cumpărată de negustorii macedoneni Capșa. Pe locul Caselor Slătineanu, frații Capșa vor construi celebra Casă Capșa, făcând la rândul ei istorie.

Politica