România, prezentă la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto

Jurnalul Olteniei
3 Min Read

Peste 300 de filme sau documentare, din 74 de ţări, vor fi prezentate între 6 şi 16 septembrie, la cea de-a 43-a ediţie a Toronto International Film Festival (TIFF), cel mai important festival cinematografic din America de Nord.

România este reprezentată anul acesta de două lungmetraje, semnate de Radu Jude și Adina Pintilie, un scurtmetraj de Anca Damian și trei coproducții.

Astfel, lungmetrajul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, de Radu Jude – recompensat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary 2018 și propunerea României pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină” a premiilor Oscar 2019, va fi prezentat în secțiunea Contemporary World Cinema, în timp ce „Touch Me Not”, de Adina Pintilie, recompensat cu Ursul de Aur și premiul pentru debut la Festivalul de la Berlin 2018, a fost inclus în secțiunea Discovery.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, scurtmetrajul „The Call”, de Anca Damian, a fost inclus în secțiunea Short Cuts.

Totodată, la festival vor fi proiectate coproducțiile „Donbass”, de Sergei Loznitsa (Contemporary World Cinema), „Saf”, de Ali Vatansever (Discovery), și „The Sisters Brothers”, de Jacques Audiard (Special Presentations).

Festivalul Internaţional de Film de la Toronto este un eveniment care atrage sute de actori şi de cineaşti.

De asemenea, este și o etapă importantă pentru producătorii şi distribuitorii de filme, care speră să le fie deschisă calea spre premiile Oscar. Printre vedetele aşteptate anul acesta figurează Alec Baldwin, Robert Redford, Penelope Cruz, Hilary Swank, Matthew McConaughey, sau vedeta rap locală Drake.
Mai mulţi cineaşti francofoni îşi fac debutul anul acesta la Toronto cu filme în limba engleză, precum regizorul născut la Quebec Xavier Dolan, care îşi prezintă noul film, ‘The death and life of John F. Donovan, primul în limba lui Shakespeare.

Tot la această ediție vom găsi și documentare cu portrete dedicate lui Quincy Jones, emblematicul compozitor şi producător muzical american, maestrului suedez Ingmar Bergman, sau legendarei soprane Maria Callas.

Pentru amatorii de politică, Michael Moore îşi face revenirea cu o cronică a alegerilor americane din 2016 şi a preşedinţiei lui Donald Trump în ‘Fahrenheit 11/9’, un fel de continuare la ‘Fahrenheit 9/11’ din 2004, despre preşedinţia Bush.


La ediţiile precedente, filme ca Spotlight, Slumdog Millionaire, sau The King’s Speech, care a câştigat premiul publicului, au fost recompensate cu premii Oscar.

În 2017, TIFF a propulsat Moonlight, în regia lui Barry Jenkins, pe orbita Oscarurilor, primind în acelaşi an statueta pentru cel mai bun film. 

Share This Article