sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Florinel Stancu: Vom apăra resursele naturale ale României cu orice preț. Orice exploatare trebuie să aibă loc și în favoarea României, nu doar a companiilor care extrag.

România a câștigat în anul 2009, la Haga, procesul cu Ucraina în privința delimitării platoului continental al Mării Negre. Ulterior, companii private și de stat cum sunt grupul Exxon, OMV Petrom, Romgaz, Lukoil, Black Sea Oil & Gas, au descoperit zăcăminte foarte mari de gaze. Agenția Resurselor Minerale estimează peste 300 miliarde de metri cubi cu o valoare între 30 și 100 miliarde euro. Companiile concesionare, opoziția, o bună parte din mass-media, au creat o presiune de neimaginat asupra deputaților să fie adoptată cât mai repede Legea offshore în condiții nu foarte benefice pentru statul nostru. Presiunea exercitată asupra noastră, în special a deputaților de la Comisia pentru industrii și servicii, s-a realizat sub zeci de forme. S-a spus că dacă nu aprobăm proiectul de lege inițial, investițiile din Marea Neagră vor fi anulate iar PSD va priva România de foarte mulți bani. După asta, ne-au amenințat că vor pleca companiile dacă nu aprobăm Legea cum ne sugerează unii sau alții până la sfârșitul sesiunii sau că România va avea de suferit pe plan internațional dacă nu votăm proiectul inițial. Nu am cedat și, din câte vedem, nimeni nu a plecat. Alături de Liviu Dragnea, președintele PSD și al Camerei Deputaților, Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru industrii și servicii, echipa deputaților de la PSD și ALDE, am decis ca operatorii să plătească impozite progresive pe venituri suplimentare, ca 50% din toată producția să fie tranzacționată pe piața românească, 50% din muncitori să fie din țară, iar sumele obținute să fie redirecționate spre parteneriate public-private menite să dezvolte România.

Președintele Klaus Iohannis a respins Legea. Oare ce nu-i convine domnului președinte?! Acesta a spus că „actul normativ nu corespunde stabilității și predictibilității pe termen lung a cadrului legal aplicabil acestui sector, apreciind că prevederile legii ar trebui să cuprindă dispoziții clare”. Probabil a trimis Legea la reexaminare pentru a include în ea noi dispoziții prin care să aibă de câștigat doar companiile ce au concesionat perimetrele offshore ale României din Marea Neagră.

Noi, deputații majorității, le promitem românilor că nu vom ceda. Președintele Liviu Dragnea a anunțat deja că Legea offshore nu va fi modificată decât în sensul unor clarificări pe care le-a transmis către guvern, iar chestiunile importante, legate de impozitul pe venituri suplimentare și celelalte prevederi vor rămâne neschimbate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cu toate acestea, ne așteaptă o sesiune grea și presantă la Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților. Legea Minelor, Legea Apelor Minerale, Legea Energiei Termice, Legea Offshore și Codul Rutier sunt doar câteva din cele mai importante proiecte legislative care vor fi analizate și dezbătute în această toamnă la comisie. Prin Legea Minelor și cea a apelor minerale vom stabili cuantumul redevențelor ce revin statului și, respectiv, poporului român. Va fi din nou presiune. Cetățenii trebuie să știe că majoritatea PSD-ALDE va munci foarte mult și va da dovadă de bună credință, așa cum am demonstrat deja în cazul Legii offshore, astfel încât România, bugetul de stat, să aibă cât mai mult de câștigat în urma exploatării zacămintelor naturale. În primele cinci luni din 2018 producția industrială a României a crescut cu 5,7%, comparativ cu același interval din anul anterior. Acesta este trendul pe care ne-am propus să-l dăm României, cel de creștere industrială, economică și a bunăstării fiecărui cetățean.

Florinel Stancu, deputat PSD de Dolj

Politica