marți, decembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

An agricol bun şi zeci de milioane euro pentru fermierii doljeni

Ministerul Agriculturii și-a îndeplinit tot ceea ce era prevăzut în programul de guvernare. Afirmaţia a fost făcută, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, susţinută la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dolj, de inginer Adrian Popa, director executiv la Direcția pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj.

La conferinţa de presă au luat parte, între alţii, directorii de la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Adrian Popa, director executiv la Direcția pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj, a vorbit despre realizările programului de guvernare și ale Ministerului Agriculturii, raportate la nivel de țară și județ, el afirmând că, anul acesta, producțiile la grâu și orz au înregistrat un adevărat record.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„În 2017 și în primele șapte luni ale anului 2018, Ministerul Agriculturii și-a îndeplinit tot ceea ce era prevăzut în programul de guvernare. S-au emis 1.058 de acte normative elaborate și aplicate. Un alt program și o altă ambiție a Ministerului Agriculturii a fost acordarea la timp a subvențiilor propuse și programate pe patru ani de aici înainte. Reabilitarea infrastructurii în irigații, prin planul național de irigații, obiectivele de îmbunătățiri funciare finanțate din bugetul statului, dezvoltarea sistemului național antigrindină și de stimulare a precipitaților. Noi avem deja finalizate cinci astfel de centre în județul Dolj. Alte programe – garanțiile de stat la credite pentru stimularea producției vegetale și zootehnice, creșterea gradului de absorbție a fondurilor europrene, plăți din fondul european agricol pentru dezvoltarea rurală, programul de sprijinire a produselor deficitare, printre care programul tomate, la care Doljul este printre primele două județe din țară ca număr, cantitate și realizări, reorganizarea unităților de cercetare, un lucru vital pentru agricultura românească. Un alt lucru important este încurajarea agriculturii ecologice. Mai avem programele de comercializare a lânii, de încurajare și dezvoltare a raselor de porci autohtone. Cam astea sunt principalele obiective din programul de guvernare. Nimeni nu poate contesta că Ministerul Agriculturii nu le-a realizat, nu le-a dezvoltat și nu le-a dus la îndeplinire”, a declarat directorul DADR Dolj.

Potrivit lui Popa, aproape jumătate din producţia de grâu va ajunge la export.

„În județul Dolj am terminat recoltatul la cereale. Pe plan național și pe plan județean producțiile de anul acesta reprezintă un record. Județul Dolj a realizat 4.980 de kg la grâu, 5.030 de kg la orz. Sunt date rezultate din raportările pe AGR-uri și raportările de la unitățile administrativ teritoriale ale județului. Noi vă spunem din ceea ce am primit ca raportare, din ceea ce am văzut și am simțit pe teren, producția este mai mare, lucru ce se va reflecta ca preț la alimente și la tot ce înseamnă produs alimentar. La nivel național, producția de grâu este de 4.870 de kg, iar producția de orz este de 5.204 kg. Un lucru deosebit de important pentru economia românească. Suntem în plin proces de recoltare la floarea soarelui și porumb, iar producția va fi un record. În general România exportă circa 40-48% din cantitatea de grâu obținută. Având în vedere producția de grâu obținută în anul 2018 o să vă spun că din punct de vedere calitativ grâul este panificabil. Cel mai mare importator pe care îl avem a fost și este Egiptul”, a precizat Adrian Popa.

Directorul Direcţiei Agricole Dolj a atras atenţia asupra unei promovări insuficiente a produselor autohtone: „Vă vorbesc din punct de vedere al agronomului, al omului și al directorului, iar colegii mei știu că noi aici nu facem politică, noi aici facem un lucru foarte important, hrana noastră, a tuturor. Trebuie să ne îndreptăm și să privim mai mult spre ceea ce avem aici, între granițele astea și să privim cu atenție și la specialiștii români și la ceea ce produc ei. Suntem invadați de publicitatea pe care noi încă nu știm să o facem. Nu știm să ne prezentăm, fiindcă societatea românească este divizată, este ruptă în două. Când ne vom trezi la realitate vom trăi mai bine pe meleagurile astea, când ne vom da seama că toți suntem români și toți tragem la aceeași căruță.”

APIA Dolj a acordat la timp subvențiile conform calendarului de lucru, a punctat Sorin Răducan, directorul instituției.

„Activitatea noastră a debutat la începutul anului prin acţiunile care s-au desfăşurat pentru finalizarea celei de-a doua plăţi a subvenţiilor pentru anul 2017. A fost primul an în care s-au plătit la timp. APIA Dolj a plătit, în această perioadă, pentru fermierii doljeni şi a adus în judeţul Dolj numai pentru plăţile pe suprafaţă 89 milioane euro. Pe lângă acestea, noi derulăm şi alte măsuri de sprijin, toate însumând circa 100 milioane euro, bani care au ajuns la fermierii doljeni, bani care sunt sigur că au condus la performanţele care se regăsesc la Direcţia Agricolă, la nivelul producţiilor pe care le-au obţinut”, a spus Răducan.

Doljul, ferit de pesta porcină

La conferinţa de presă de miercuri, a luat parte şi directorul Direcţiei Sanitar – Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj, Andrei Butaru, acesta precizând că judeţul nostru nu se confruntă cu pesta porcină africană.

„În Dolj nu evoluează pesta porcină africană, dar avem o nouă provocare vizavi de pesta micilor rumegătoare care evoluează în Bulgaria, deocamdată în partea de sud est a Bulgariei. Ca proveniență este Turcia, țară non UE care are cu totul alte precizări vizavi de circulația animalelor și în condițiile astea au reușit să apară câteva focare în Bulgaria. În acest sens noi suntem în gardă. Am luat deja legătura cu cele două puncte de trecere a frontierei pentru că în zonele de graniță întotdeauna există schimburi atât de animale vii cât și de produse alimentare. Sperăm să nu introducem boala cu unii crescători care vor să-și aducă rase de ovine și de caprine din Bulgaria. Cert este că dacă toți ar respecta regulile ar fi exclusă introducerea bolii deoarece orice animal pe teritoriul Uniunii Europene trebuie să circule însoțit de niște documente sanitar veterinare care atestă că animalele sunt sănătoase și zona din care provin nu este contaminată cu boli transmisibile la speciile respective”, a spus Butaru.

Politica