sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Studenţii, aşteptaţi în căminele Universităţii din Craiova

Mai sunt câteva zile până la finalizarea perioadei de depunere a cererilor de cazare în căminele studențeşti din Craiova. Căminele au fost reparate şi igienizate pe timpul verii, iar 30% din locuri sunt destinate bobocilor. Studenții de anul întâi sunt aşteptați la sediul Convenţiei Organizaţiilor Studenţeşti (COS) unde pot depune cererile, până pe 10 septembrie.

Prorectorul Universităţii din Craiova, Magdalena Mihai, a precizat că pe timpul verii toate căminele au fost igienizate, iar căminul 2 va putea fi dat în folosință, ca urmare a reparațiilor care au fost făcute.

„Anul acesta avem 2650 de locuri de cazare în cămine. Dintre care 2038 în căminele 10, 1, 2, 11, 12 şi 13 şi 612 în căminele cele mai modernizate, căminele 3, 6, 7 şi 8. Din totalul de locuri, 150 sunt alocate studenților basarabeni. Cererile de cazare s-au depus şi se mai pot depune, iar repartizarea în camere se va face până pe 20 septembrie. 30% din locuri sunt destinate studenților de anul întâi. Probabil că perioada de cazare va fi 26, 27, 28, 29, pe ani. Studenții trebuie să urmărească site-ul Universității şi al facultății. Atunci când s-a calculat numărul de locuri a fost luat în calcul şi căminul 2. Acesta a fost renovat, iar toate celelalte cămine au suferit lucrări de igienizare pe perioada verii. În căminul 2 nu au existat modificări de structură ci doar de reparații şi igienizare. Vor sta tot 4 în cameră. În celelalte cămine s-au făcut doar reparații curente şi lucrări de igienizare. Ca urmare a reglementărilor legale pe care trebuie să le respectăm, în căminul 6 s-a lucrat la sistemul de alarmă pentru incendiu.
Criteriile de repartizare în cămine sunt stabilite de fiecare facultate. În general repartizarea se face în funcție de medie, au prioritate studenții de la buget, în măsura în care au mai rămas locuri sunt repartizați şi studenții de la taxă”, a declarat prorectorul Universităţii din Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aceasta a explicat şi care sunt taxele de cazare pentru următorul an universitar: „În căminele 6, 7, 8 şi 12 avem 195 de lei/lună, plus utilități, pentru studenții de la buget. Pentru cei de la taxă 245 de lei/lună, plus utilități. În căminul 3 sunt aceleaşi taxe. În căminul 10 avem 175 de lei/lună pe loc, pentru studenții bugetați şi la taxă 225 de lei, iar la celelalte cămine 135 de lei pentru studenții la buget şi 185 de lei pentru studenții la taxă.
Deşi sunt mulți care vor să stea în căminele renovate, căminele cu taxe mai mici sunt preferate de studenții care vin din familii cu venituri reduse”

Cei care nu s-au înscris încă pentru a obţine un loc de cazare în căminele studenţeşti ale Universităţii din Craiova o pot face până pe 10 septembrie.

„Din experiență pot spune că până acum niciun student nu a ramas fără loc în cămin. Perioada de înscriere a fost de pe 15 mai până pe 31 iulie pentru studenții din anii mai mari, iar cererile s-au făcut online pe evidența studenților. Cei din anul întâi au depus cereri scrise în perioada 19 iulie – 10 august la sediul Convenției Organizațiilor Studenţeşti (C.O.S), str. Petre Ispirescu nr. 107 H, sala 1, în căminul 6. Studenții de anul întâi admişi în sesiunea de toamnă mai pot depune cereri scrise în perioada 1-10 septembrie, intervalul 9:00–16:00, la sediul COS. Departajarea se face pe bază de punctaj. Foarte importante la calculul punctajului sunt media si voluntariatul. Față de anul trecut nu sunt modificari în ceeea ce priveşte regulamentul”, a afirmat Radu Antohi, preşedintele COS Craiova.

Studenţii mai mari vin şi ei cu explicaţii de folos pentru „boboci”.

„Nu am avut surprize neplăcute la înscrieri. Dacă studenții au o nelămurire noi încercăm să îi ajutăm şi să găsim rezolvări la problemele lor. După afişarea rezultatelor, se pot depune contestații, iar a doua zi se rezolvă. Până acum studenții din anul întâi au depus în total 745 de cereri de cazare, iar de când am început a doua sesiune de depunere a cererilor s-au mai înscris 16 studenți”, a precizat Ştefan Tatu, student la Facultatea de Ştiințe Sociale, unul dintre cei care se ocupă de cazarea „bobocilor”.

Să fii student şi să stai la cămin este una dintre cele mai frumoase experiențe, a mai spus el.

„Socializezi, îți faci prieteni noi, desfăşori foarte multe activități. E mai bine ca în orice chirie. O amintire frumoasă pe care o am este atunci când am împodobit, în cămin, bradul de Crăciun şi am făcut o masă festivă cu ceilalți studenți. Am ascultat colinde şi am cântat. La cămin organizăm seri de film. Fiecare vine cu propuneri, se votează şi se alege filmul, apoi ne strângem toți în sala de lectură. La început de an organizăm balul bobocilor unde se depune foarte multă muncă, iar rezultatele sunt pe măsură. Tot în acea perioadă se fac sesiuni pentru cunoaşterea drepturilor studenților şi a organizațiilor pe care le are fiecare facultate.  Suntem foarte uniți. Organizăm flashmoburi, meciuri de fotbal şi de handbal. Nu este obligatoriu să faci parte dintr-o asociație pentru a putea participa. Toți studenții sunt bineveniți, trebuie doar să aibă inițiativă. În fiecare an, în luna octombrie, UNSR (Uniunea Studenților din România), organizează „Studențiada”, un festival destinat studenților, unde se desfăşoară numeroase competiții sportive şi concursuri de cultură generală”, a afirmat Ştefan Tatu.

Acesta a mai precizat că pe lângă faptul că se se distrează, ei organizează şi acțiuni caritabile: „Avem proiectul „Fabrica de Fericire” prin care încercăm să strângem fonduri pentru diverse cazuri. Iarna trecută am ajutat copiii din familiile defavorizate cu alimente, haine şi rechizite şcolare şi le-am făcut sărbătorile mai fericite. De Paşte, în ediția a doua a „Fabricii de fericire” am organizat o săptămână de strângere de fonduri şi un concert caritabil pentru mama unui coleg de-al nostru de la teologie care este bolnavă.”

Politica