Cea de-a doua etapă a campaniei naţionale „Informare acasă! Siguranţă în lume!” a fost prezentată, marţi, la Craiova, de ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, în cadrul unei întâlniri organizate la Palatul Administrativ.
Campania se adresează românilor care vor să meargă în afara ţarii pentru studii, ori pentru a lucra şi le oferă informaţii cu privire la drepturile şi obligaţiile pe care le au, dar şi cu referire la riscurile la care se pot expune.
La eveniment au luat parte reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene, subprefectul de Dolj, şefi de instituții și primari.
Ministrul a precizat că scopul campaniei este acela de a informa românii care pleacă în afara graniţelor ţării.
„Noi nu încurajăm românii să plece la muncă în străinătate, nu acesta este scopul campaniei. Dorim să le aducem la cunoştinţă riscurile la care se supun în cazul în care ei pleacă neinformaţi cu privire la traficul de persoane, dar şi la sclavia modernă, două forme tot mai des întâlnite în rândul ţărilor cu comunităţi numeroase de români. Este important ca primarii să se implice, să creeze o comunicare cu cei plecați peste hotare întrucât sunt persoane care nu au venit acasă de doi, trei sau chiar nouă ani și vor să știe ce se întâmplă în localitățile de unde au plecat. Sper ca pe site-ul primăriilor din toată țara să fie puse informațiile acestei campanii și sunt convinsă că domnii primari vor prezenta toate aceste lucruri și prin viu grai. Campania este la cea de-a doua etapă. Prima i-a avut în vedere pe tineri, iar acum îi avem în vedere pe toți, indiferent de vârstă, și cerem sprijin autorităților locale și județene”, a declarat Natalia Intotero.
Prezent la discuţii, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat: „Aşa cum ştiţi, a mai fost un eveniment care s-a desfăşurat în luna iunie şi a fost o campanie care s-a numit „Informare Acasă! Siguranţă în lume!” şi iată că se revine în judeţul Dolj cu a doua etapă care este şi un foarte bun prilej de a-i felicita încă o dată pe organizatori pentru eforturile depuse în buna derulare a acestui demers amplu şi absolut necesar. Aceasta campanie aduce în atenţia celor care-şi propun să lucreze, să studieze sau să se stabilească în străinătate, atât oportunităţile, cât şi riscurile şi situaţiile care trebuie evitate, drepturile de care beneficiază cât şi responsabilităţile pe care le au. De la nivelul autorităţilor publice locale, noi vom proceda aşa cum am făcut-o şi altădată cu ocazia unui alt proiect valoros care a fost lansat de Ministerul Muncii şi vom acţiona ca vectori pentru a facilita transmiterea acestor informaţii către potenţialii beneficiari. De altfel, chiar în subordinea Consiliului Judeţean se află Aeroportul din Craiova, iar colegii noştri din cadrul acestui obiectiv de importanţă regională se adresează la circa 500.000 călători, anual şi îşi pot da întregul concurs pentru a pune la dispoziţia călătorilor datele şi drumurile furnizate de dumneavoastră”.
La rândul său, subprefectul de Dolj, Cristian Şovăilă, a spus că „în calitate de cetăţeni europeni avem acces pe piaţa muncii europeană plină de oportunităţi pe care reţeaua Eures le fructifică pentru noi toţi. (…) Nu trebuie ignorată nici dezvoltarea profesională şi educaţională numeroşi profesori elevi şi studenţi accesând programe comunitare şi dezvoltându-se astfel în spaţiul multicultural european”.