Pregătiri pentru şcoală. Părinţii aşteaptă lista de cumpărături de la profesori

Jurnalul Olteniei
7 Min Read

Ghiozdan, penar, caiete, coperte, culori şi pixuri. Aşa încep listele de cumpărături pentru majoritatea părinților, acum când mai este doar o săptămână până la începerea şcolii. Prețurile sunt mai ridicate comparativ cu anii trecuți, iar cererea din partea copiilor şi a profesorilor este tot mai mare.

4850 de copiii din judeţul Dolj vor merge, din 10 septembrie la clasa 0, iar 5.400 la clasa I. Părinţii s-au înarmat deja cu răbdare pentru a le cumpăra cele necesare pentru şcoală. Bani să fie, că oferta de caiete, creioane ori ghiozdane este mare.

„Cei care cumpără încep de la ghiozdane până la creioane. În general depinde de bugetul părinților şi de ce-şi doresc copiii. Problema este că acum, în perioada asta, nu se vând decât ghiozdanele şi o parte din rechizitele pe care părinții le consideră necesare. După ce începe şcoala vor veni cu liste de la învățători şi profesori. Clasele mici, clasa întâi şi clasa zero, nu cumpără nimic în afară de ghiozdan. Avem reduceri de 10% şi 20% la ghiozdane. Întotdeauna am făcut reduceri. La noi sezonul începe, în general, de la 15 august. Sunt persoane care vin şi îşi fac din timp cumpărăturile, dar şi persoane care se lasă pe ultima sută de metri. Sunt persoane care vin şi cumpără doar după ce începe şcoala, conform listelor date de către învățători”, spune directorul unei librării din Craiova.

Deşi unele magazine vin cu reduceri, părinții susțin că se cheltuie destul de mult, mai ales dacă ai mai mulți copii.

„Pentru cei doi copii, rechizitele m-au costat anul acesta în jur de 600 de lei. Copiii ar vrea şi mai scumpe. Am cumpărat un ghiozdan cu 165 de lei pentru băiatul cel mare care trece acum în clasa a VI-a, am luat caiete, culori şi ce mai aveam nevoie. Aşteptăm să înceapă şcoala, de asta nu ne aruncăm la foarte multe. O să primim o listă de la profesori cu ce mai trebuie cumpărat. Acum vreau să iau nişte caiete de calitate şi care să fie liniate. Cărțile şi culegerile le vom cumpăra abia după ce începem. Pentru cel mic, fiind clasa zero nu prea am cumpărat nimic”, afirmă Daniela, mamă a doi băieți.

Reprezentantul unei alte librării din Craiova spune că vânzările de anul acesta sunt mai slabe faţă de anul trecut.

„Aici se vinde tot ce presupune rechizite şcolare. Nu pot să spun că se vând foarte multe fiindcă avem concurența hipermarketurilor şi majoritatea merg şi se aprovizionează de acolo. Prețurile ghiozdanelor variază. Cel mai mare preț este 180 de lei la un troller de fetițe şi cel mai mic este de 51 de lei, dar toate sunt bune ca şi calitate. Sunt căutate în special cele cu personaje. Nu pot să spun că am oferte fiindcă prețurile noastre nu sunt mari, adică adaosul este foarte mic. Clienții nu sunt mulți deloc. Îi aşteptăm după prima zi de şcoală când vor primi listele de la profesori, dar v-am spus, caiete, coperte şi cam atât. Foarte puțini care vin acum până să înceapă şcoala. Pot să spun că în luna august am vândut 4 ghiozdane. Dintre care, pe unul l-a cumpărat colega mea de la electrice. După aceea vin să-şi facă completările. De regulă, majoritatea îşi cumpără de prin concedii ghiozdane, penare şi toate cele, iar la noi completează cu ce li se mai cere la şcoală. Anul acesta, în timpul verii, a fost mult mai slab decât anul trecut. Au mai fost persoane care s-au gândit să eşaloneze cumpărarea rechizitelor ca să le fie mai uşor la începutul anului, adică să aibă mai puțin de cumpărat. Au luat ce au considerat că le trebuie. 3-4 caiete de mate, 3-4 de română, cu foaie velină. De tip unu şi tip doi iau câte 2 caiete, fiindcă la cei mici nu sunt necesare mai multe. De când sunt atât de multe hipermarketuri în oraşul nostru, chiar se simte concurența. Lucrez de 38 de ani în domeniu, iar norocul meu e că librăria este poziționată aici, între două licee, iar copiii, fiindcă îşi mai uită acasă şi le trebuie neapărat în ziua respectivă, vin şi îşi mai cumpără un pix, un creion sau 2-3 caiete. De aici din librărie un ghiozdan echipat pentru şcoală costă în jur de 100 de lei”, susţine omul. 

Cursurile anului şcolar 2018-2019 încep luni, 10 septembrie și însumează 168 de zile lucrătoare (34 de săptămâni). Structura anului școlar cuprinde semestrul I (10 septembrie 2018 – 1 februarie 2019) şi semestrul al II-lea (11 februarie 2019 – 14 iunie 2019).

Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (22 decembrie 2018 – 13 ianuarie 2019), vacanţă intersemestrială (2 – 10 februarie 2019), vacanţa de primăvară (20 aprilie – 5 mai 2019) şi vacanţa de vară (15 iunie – 15 septembrie 2019). Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 27 octombrie – 4 noiembrie 2018. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 31 mai 2019, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 7 iunie 2019.Ghiozdan, penar, caiete, coperte, culori şi pixuri. Aşa încep listele de cumpărături pentru majoritatea părinților, acum când mai este doar o săptămână până la începerea şcolii. Prețurile sunt mai ridicate comparativ cu anii trecuți, iar cererea din partea copiilor şi a profesorilor este tot mai mare.

Distribuie acest articol