sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Telenovela Voltaire – Odobleja, mutată la instanţă. Ping – pong cu elevii

Câteva sute de elevi aşteaptă începerea noului an şcolar cu teama că nu vor avea unde să înveţe. Este vorba despre cei de la Colegiul Naţional „Ştefan Odobleja” şi cei de la Liceul Voltaire, prinşi, fără voia lor, într-un scandal administrativ.

Cadrele didactice de la Odobleja au cerut, în instanţă, suspendarea Hotărârii Consilului Local Craiova prin care le-a fost luat un corp de clădire şi dat celor de la Voltaire. Acestea susţin că peste 600 de elevi ai Colegiului nu vor mai avea unde să înveţe. Cei de la Voltaire vorbesc şi ei despre interesul elevilor: „unicul nostru scop fiind să ne desfășurăm activitatea, astfel încât celor 346 de elevi ai Liceului „Voltaire” să nu le fie negat accesul la educație”.

Conducerea Liceului Voltaire a reuşit, marţi după-amiază, să-şi ia în primire noul sediu de care avea nevoie pentru a putea funcţiona în continuare şi pentru a primi acreditare. Profesorii de la Odobleja s-au adunat în curtea unității de învățământ în speranța că vor împiedica reprezentanții Primăriei Craiova să predea clădirea cu pricina celor de la Voltaire. Mai mulți polițiști locali au fost trimiși la fața locului pentru a evita escaladarea conflictului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Profesorii de la Odobleja susțin că vor rămâne fără spații pentru cei peste 600 de elevi și au mers chiar și la Poliție să depună plângere susținând că Primăria nu a respectat pașii legali.

Noi am făcut demersuri până acum la ISJ, la primărie să ne spună ce facem cu elevii, în sensul că nu avem alt spaţiu în care să relocăm aceste clase din acest pavilion alocat Liceului „Voltaire”. Corpul central este ocupat integral cu 16 clase şi pavilionul laboratoare este renovat pe un proiect cu fonduri europene, derulat în perioada 2014-2016, iar până în 2020 nu putem schimba destinaţia. Am dorit să tragem cablu prin fibră optică în această clădire, am cerut ADR Sud-Vest „Oltenia” un punct de vedere şi nu ne-au permis, au spus că nu putem modifica nimic. Am cerut să ne spună ce facem cu elevii, că nu avem soluţii, şi nu am primit niciun răspuns”, a declarat profesorul Eugen Popescu de la Colegiul „Odobleja”.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj susţin însă că cei de la „Odobleja” trebuie să găsească o soluţie pentru aceşti elevi.

Conducerea unităţii de învăţământ duce la îndeplinire prevederile Hotărârii de Consiliu Local repartizând clasele în spaţiile existente în funcţie de propria lor strategie”, a declarat Nicoleta Liţoiu, purtător de cuvânt al ISJ Dolj.

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a declarat că municipalitatea a fost informată că reţeaua şcolară de la „Odobleja” a fost redusă

În timpul anului 2016, Liceul Voltaire a fost preluat de rețeaua școlară și Universitatea Craiova a început, în anul 2018, dilignțele de a elibera spațiile pe care acest liceu le ocupa în cadrul Universității și a găsi spațiu într-una dintre clădirile pe care le administrează Primăria Craiova. În momentul în care am primit solicitarea, am constituit o comisie în cadrul Primăriei și am luat legătura și cu Inspectoratul Școlar Județean Dolj pentru a găsi o clădire. Noi am trimis o adresă și în iunie am primit un răspuns conform căruia la Colegiul Național Ștefan Odobleja exista acest spațiu. Am fost informați că aici rețeaua școlară a fost redusă de la 80 la 57 de clase, de la 2.103 elevi la 1.451 de elevi. S-a trecut la evaluarea spațiilor, s-a deplasat o comisie în teren, la care au participat și reprezentanții celor două licee și s-au constat spațiile care sunt disponibile”, a afirmat Mihail Genoiu.

Primarul a vorbit şi despre o teamă a profesorilor de la Odobleja legată de pierderea posturilor: „A existat și există în permanență o teamă a dascălilor de la Odobleja că prin această predare a clădirii vor fi afectați în funcționalitatea lor, atât ca număr de ore, ca posturi pentru profesori dar și ca spații pe care le au. Aceste lucruri țin de modul de comunicare al Inspectoratului Școlar Dolj cu liceul. Noi am fost asigurați de către ISJ Dolj că schema de funcționare și organigrama Colegiului Național Ștefan Odobleja nu vor avea de suferit în urma acestei predări de clădiri, că nu există nicio formă de fuziune sau comasare. Cele două unități rămân de sine stătătoare și niciun profesor nu va avea de suferit”.
Mihail Genoiu a mai afirmat că „nimeni nu are nimic de împărțit cu nimeni. Nu cred că există ceva, un orgoliu personal al cuiva, mai presus de interesul copiilor care trebuie să înceapă școala în liniște și să nu fie afectați de conflicte artificiale”.

Deşi iniţial nu a vrut să discute cu jurnaliştii, directorul Liceului Voltaire a transmis, miercuri, un comunicat de presă în care, între altele, declară: „unicul nostru scop fiind să ne desfășurăm activitatea, astfel încât celor 346 de elevi ai Liceului „Voltaire” să nu le fie negat accesul la educație.

Politica