Cea de-a VI-a ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură „Drumuri Brâncuşiene” a ajuns la final. Cinci sculptori, din patru ţări, au realizat în ultima lună lucrări dedicate centenarului Marii Uniri. Locul în care vor fi amplasate ar putea fi decis de craioveni. Sculptorii spun că îşi doresc ca lucrările lor să îşi găsească locul în parcurile Craiovei şi nu în sensurile giratorii ale oraşului.
Finalul Simpozionului Internaţional de Sculptură, organizat de Casade Cultură „Traian Demetrescu”, în parteneriat cu Primăria Craiova, a fost marcat la Colegiul ce poartă numele marelului sculptor Constantin Brâncuşi, acolo unde, de altfel, sculptorii au lucrat în această lună.
„Timp de 30 de zile, cinci artişti din patru ţări şi-au dat concursul pentru a realiza nişte lucrări cu care ne putem mândri.Astăzi ne bucurăm de reuşită datorită suportului pe care îl avem de fiecare dată din partea autorităţii locale, a Primăriei Municipiului Craiova, a Consiliului Local Municipal, care prin Serviciiledin subordine ne oferă întotdeauna logistica de care avem nevoie pentru a putea implementa aceste minunate proiecte pe care Casa de Cultură Traian Demetrescu le realizează în fiecare an. (…) Suntem pregătiţi să oferim comunităţii cinci opere de creaţie care îşi vor găsi locul pe harta culturală a municipiului Craiova, o hartă care deja a început să câştige un loc important pe harta naţională”, a declarat Remus Vlăsceanu, directorul Casei de Cultură „Traian Demetrescu”.
Primarul Craiovei Mihail Genoiu a precizat că îşi doreşte ca locul în care vor fi amplasate aceste sculpturi să fie decis de locuitorii oraşului.
„Iată-ne la sfârşitul celei de-a VI-a ediţii a Simpozionului de Sculptură „Drumuri Brâncuşiene”. Vreau să felicit artiştii pentru efortul pe care l-au depus. A fost o lună foarte grea pentru ei. Oraşul se îmbogăţeşte cu alte cinci sculpturi de valoare şi apreciez calitatea crescută an de an a lucrărilor. Lucrările de anul acesta sunt la un alt nivel. Nu sunt un specialist, dar ca cetăţean al oraşului spun că sunt de o calitate crescută. Sunt lucrări dedicate centenarului Marii Uniri. Ele simbolizează în mare parte tema unirii. Propun ca amplasarea lor să facă obiectul unei dezbateri publice şi chiar aş ruga Departamentul Imagine al Primăriei Craiova să lanseze cumva un fel de concurs de propuneri de amplasare a statuilor”, a afirmat Mihail Genoiu.
Sculptorii au şi ei propuneri: lucrările lor să fie amplasate în parcurile Craiovei şi nu în sensurile giratorii ale oraşului, pentru ca „oamenii să le poată vedea de aproape”.
Propuneri, dar pentru ediţiile viitoare ale simpozionului de sculptură, are şi administratorul public al oraşului, Sorin Manda: „Tema a fost una generoasă anul acesta. Sunt o sută de ani de la Marea Unire. Sculpturile care vor înnobila peisajul urban din Craiova mie, nespecialist în domeniu, îmi plac. Sper să fie găsite locurile ideale acolo unde să fie amplasate. E o muncă multă. TRADEM a crescut foarte mult în ultima perioadă. Sunt multe alte evenimente pe care le fac decât ceea ce eram noi obişnuiţi. Urmează un nou foc: Festivalul Internaţional Mihai Eminescu, pe care o să îl organizeze, în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova, tot Casa de Cultură „Traian Demetrescu. Eu aştept cu mare interes tema de anul viitor pentru simpozionul de sculptură. Poate ne gândim şi spre oraşele cu care suntem înfrăţiţi, având în vedere că cei din Albania, având un erou naţional pe care îl evocă – 650 ani, anul acesta, ne donează o statuie. Este vorba de Skanderbeg, prieten al lui Iancu de Hunedoara. Poate ne gândim să facem tema cu oraşele înfrăţite şi, într-unul din anii viitori, să donăm aceste sculpturi oraşelor cu care suntem înfrăţiţi”.
Simpozionul de anul acesta, dedicat Momentului istoric al Marii Uniri de la 1918, s-a bucurat de participarea a cinci sculptori din patru ţări: Ayhan Kayapinar (Turcia) – (Titlul lucrării: “Rosy Rose”), Anna Korver (Noua Zeelandă) – (Titlul lucrării: “Freedom”), Petre Virgiliu Mogoşanu (România) – (Titlul lucrării: “Unitate”), Masha Paunovic (Serbia) – (Titlul lucrării: “Union”), Emilian Popescu (România) – (Titlul lucrării: “Synergie”).