vineri, noiembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Proiectul noii legi a pensiilor, discutat cu sindicatele

Proiectul noii legi a pensiilor a fost discutat, joi, la Prefectura Dolj, de reprezentanții Casei Județene de Pensii, împreună cu reprezentanți ai pensionarilor și sindicaliștii din județ. Cei prezenți și-au arătat nemulțumirile atât față de actuala lege a pensiilor cât și față de cea aflată în stadiul de proiect.
Proiectul noii legi a pensiilor se află în dezbatere publică, iar directorul Casei Județene de Pensii Dolj, Daniela Licu, a precizat că cei care au observații de făcut le pot transmite, în scris, instituției până joi.
„Scopul acestei întâlniri este de fapt cel prin care vă solicit ca până joi să veniți cu eventualele propuneri de îmbunătățire a acestui proiect pentru noua lege a pensiilor, deoarece în cazul acesta vom putea fi siguri că noua lege va fi într-adevăr perfectă. S-a dorit să se înlăture inechitățile existente la acest moment în Legea 263 prin care funcționăm. Propunerile se vor depune personal la sediul Casei de Pensii, fie pe adresa de mail sau pe fax. Important este să avem aceste propuneri până joi pentru a fi centralizate și transmise la nivel național. Din această nouă lege trebuie să ținem cont de faptul că vor fi respectate aceste principii ale contributivității, egalității, imprescriptibilității și solidarității sociale. Prin această lege nu vor mai exista diferențe între persoane care au desfășurat o muncă legală în aceeași perioadă de timp și cu toate acestea au pensii diferite ca urmare a faptului că sunt femei sau bărbați, fie au beneficiat de pensie la un alt moment decât ceilalți. Stagiul minim de cotizare rămâne cel care este și în legea actuală, adică de 15 ani”, a declarat Daniela Licu, directorul Casei Județene de Pensii Dolj.
Observații pe marginea proiectului noii legi a pensiilor a făcut profesorul Constantin Rada, președintele Uniunii Sindicatelor Independente din Învățământ Dolj.
„La ora actuală sunt 3 ani cursurile Bolonia, 2 ani masterat și 2 ani doctorat. Părerea mea este că nu are ce să caute doctoratul aici, pentru că de regulă doctoratul se dă după ce omul se angajează. Principiul contributivității, din ce citesc eu aici, se referă numai la obligativitatea de a contribui, nu și la calculul pensiei în funcție de acest principiu. De asta am ajuns la ora actuală de la pensii de mizerie de 1.500-2.000 de lei la pensii de 20.000-25.000 de lei. Dacă contribuim în funcție de salariul pe care îl avem, atunci și la pensie trebuie să primim tot în funcție de contribuția pe care o avem, pentru ccă dacă vom contiua cu aceste pensii speciale s-ar putea ca în următorii 5-10 ani să nu mai avem de unde plăti pensiile. O pensie specială mănâncă pensiile a 400 de amărâți… Se eșalonează contribuabilii. De când unii sunt mai români decât alții. Să lăsăm foarte clar persoanele care desfășoară activități pe bază de contract de muncă de ce să fie separat funcționarul public. Fiind categorii separate categoric se va merge pe pensii separate, așa numitele pensii speciale. Modul de calcul este destul de sofisticat. Eu aș avea o propunere. Să calculăm pensiile în funcție de 5 ani pe care să și aleagă asiguratul din ultimii 10 sau ultimii 15 ani. N-am găsit în lege nimic despre acel nenorocit de impozit. Oamenii ajunși la pensie au contribuit, li s-au impozitat salariile și veniturile, iar acum li se impozitează și pensile. Ar trebui să existe un prag de la care să se impoziteze sau să nu se impoziteze…”, a spus Rada.
Sindicalistul doljean Victor Peța, președinte la Blocul Național Sindical, filiala județeană, a afirmat: „Această lege elimină inechitățile dintre femei și bărbați și nu numai. Persoane care au lucrat în aceeași perioadă, în aceeași societate, în aceleași condiți, dar au ieșit la pensie din motive diferite, în perioade diferite, au pensii diferite, ceea ce este de neacceptat. Dacă există un mare merit al acestei legi este înlăturarea acestor inechități. Are însă și un defect. Intră prea târziu în vigoare”. Acesta a mai adăugat că al treisprezecelea salariu ar trebui să fie acordat de angajatori. „Nu știu dacă cineva își imaginează ce înseamnă o societate care a avut peste 400 de salariați, iar acum are 300. La resurse umane sunt 2, 3 persoane angajate care trebuie să caute în arhivă ștatele de plată ale acestor salariați care vor veni imediat să le ceară. Pe lângă recalcularea pe care rebuie să o realizeze Casa de Pensii, acesta este cel mai greu lucru. Sper să apuc să ies și eu la pensie după legea aceasta ca să iau și eu o pensie mai mare”, a mai spus Peța.
Marin Trifan, reprezentant al pensionarilor a avut nemulțumiri legate de pensiile speciale.
„La ora actuală o pensie specială este de 568 de milioane de lei vechi. Nu se poate așa ceva. Sindicatele împreună cu asociațiile de pensionari trebuie să facă front, nu să fim discreditați că suntem boșorogi”, a spus el.
Noua lege ar urma să intre integral în vigoare în 2021.

Politica