Reprezentanţi ai mai multor societăţi agricole din comuna Poboru, judeţul Olt, au dat în judecată Ministerul Mediului şi Garda Forestieră, spune primarul localității. Oamenii nemulţumiţi de faptul că, de mai mulţi ani, culturile lor agricole, în special cele de porumb, sunt devastate de mistreţi, dar și de căprioare, iar Ministerul refuză să plătească pagubele.
Agricultorii din Poboru se plâng că porcii mistreţi le atacă frecvent culturile, în special pe cele de porumb. Nemulțumiți sunt și reprezentanții societăților agricole, care s-au unit și au dat în judecată Ministerul Mediului, dar și Garda Forestieră, care administrează fondul de vânătoare din zonă.
Primarul comunei Poboru, Iulian Bărăscu, a acuzat lipsa de colaborare a autorităţilor care sunt autorizate să ia măsuri în aceste cazuri.
„Știu că se uniseră vreo trei-patru. Oamenii sunt disperați, nu știu ce să mai facă. Societățile agricole au înregistrat daune de miliarde și au procese pe rol. Și noi ne-am implicat, am chemat parlamentari să le expunem situația și să vedem ce soluție legislativă există pentru micșorarea efectivelor, că asta ar fi singura soluție. Nu s-a rezolvat nimic. Cei care administrează fondul de vânătoare nu colaborează cu noi așa cum ne-am dori. Îi chemăm să semneze procesele verbale de daune și vin peste două săptămâni, iar oamenii nu mai pot depune la timp documentele. Nu procedează corect”, a Bărăscu.
El a adăugat că, în ultimul an, trei dintre societățile agricole care lucrează terenurile din comună au înregistrat în procesele verbale pagube totale de nouă miliarde de lei vechi, însă până acum nu au primit nici un ban de la Ministerul Mediului sau Garda Forestieră.
O soluție ar fi, potrivit primarului din Poboru ar fi modificarea legii privind cota de vânătoare, ori mutarea mistreților în altă zonă. Iulian Bărăscu a mai declarat că majoritatea suprafețelor de păduri din zonă sunt la privați.
Marin Rizescu, unul dintre agricultorii păgubiți a explicat, pentru Jurnalul Olteniei, că situația datează de doi ani.
”Sunt mai multe dosare deschise. Din 2016 au să ne plătească daune. Asta cerem să pună în aplicare deciziile de plată la procesele verbale de daună. Sunt trei societăți care exploatează teren pe raza comunei Poboru, care cred că au peste nouă miliarde de lei vechi”, a spus Marin Rizescu.
Potrivit acestuia, pagube au fost produse atât de mistreți cât și de alte animale sălbatice, precum căprioare și lopătari. După primele pagube înregistrate oamenii au cerut sprijinul primăriei care a dispus înființarea unei comisii care să verifice situația la fața locului. După stabilirea pagubelor, s-a solicitat Gărzii Forestiere o decizie de plată a despăgubirilor. Pentru că nu s-a dat, oamenii au acționat în instanță Garda Forestieră. Ulterior, conform lui Rizescu, au fost emisie deciziile însă acum, spune agricultorul, Ministerul Mediului s-a îndreptat cu acțiune în instanță împotriva Primăriei Poboru și a Gărzii Forestiere pentru că au stabilit ca oamenii să primească despăgubiri.
„Să zicem că eu aș fi un caz fericit, că am firmă, deși și eu am cheltuit la bani cu avocații…dar oamenii de rând? Ei ce fac? Că muncesc ca să aibă ce mânca animalele sălbatice pe care vin ei apoi și împușcă pentru că le place vânatul”, a mai afirmat Marin Rizescu.