marți, noiembrie 5, 2024

Ultima ora

Sport

Primul spital din Slatina funcţiona în chiliile unei biserici

Primul aşezământ spitalicesc este înfiinţat în Slatina încă din anul 1792, de negustorul Ionaşcu Cupeţu, un filantrop de care se leagă destinul localităţii de la malul Oltului.
Istoricul Aurelia Grosu notează că unitatea funcţiona în chiliile unei biserici, fiind una dintre cele mai vechi din Ţara Românească. Bolnavii erau îngrijiţi gratuit de un doctor şi o moaşă.
 „În anul 1792, negustorul-filantrop Ionașcu amenajează în chiliile bisericii construită de el, primul așezământ spitalicesc din Slatina și unul dintre cele mai vechi din Țara Românească. Cuprindea 15 paturi pentru îngrijirea fără plată a bolnavilor, asigurată de un doctor și o moașă, plătiți din fondul donat de Ionașcu. Mai apoi funcționează în case închiriate până prin anii 1866-1867 când se instalează în chiliile bisericii Sopot”, afirmă istoricul.
Primul spital propriu-zis este construit în Slatina, în anul 1894, cu o capacitate de 30 de paturi şi alte anexe.
„Abia în anul 1894, medicul Alexandru Stăncescu, prefect al județului, construiește din fondul Ionașcu spitalul dorit de acesta, mai sus de Grădina Publică Regina Elisabeta (azi parcul Pitești!). Spitalul construit din fondul Ionașcu în anul 1894. Avea o capacitate de 30 de paturi, distribuite pe două saloane mari, unul pentru bărbați și unul pentru femei, un mic pavilion pentru bolnavii contagioși, ghețărie și morgă”, arată Aurelia Grosu.
În anul 1970 spitalul este demolat și pe același amplasament se construiește actualul bloc central al Spitalului Judeţean de Urgență Slatina.
În prezent, spitalul este unul dintre cele mai moderne din ţară, în urma unor investiţii susţinute, în ultimii ani, de Consiliul Judeţean Olt şi de Ministerul Sănătăţii. 150 de milioane de lei este valoarea alocării de la forul judeţean doar pentru anul 2018.
sursa foto: Aurelia Grosu

Politica