marți, noiembrie 5, 2024

Ultima ora

Sport

Mesaje anti Kozlodui afișate pe stadionul „Oblemenco”

Mesaje anti Kozlodui au fost transmise, luni seara, pe stadionul Ion Oblemenco din Bănie. Acțiunea a fost una de solidarizare cu Platforma Civica anti Kozlodui, înființată la Craiova și care încearcă să oprească deschiderea unui depozit nuclear la Radiana, dar și să închidă centrala de la vecinii bulgari.
În debutul partidei dintre CSU și Concordia Chiajna, în tribune au fost afișate două bannere cu mesajele „Nu Kozlodui!” și „Kozloduy – A future Chernobyl” (Kozlodui – un viitor Cernobîl).
„M-am bucurat când am fost contactat de către membrii galeriei și apreciez implicarea lor în problemele comunității din care fac parte. Avem toată admirația pentru acest gest de solidarizare și de susținere a campaniei noastre de informare și conștientizare a pericolului nuclear reprezentat de reactoarele îmbătrânite și de megadepozitul de deșeuri nucleare situate la numai 60 de kilometri de Craiova”, a declarat Lucian Săuleanu, președintele Acțiunii pentru Renașterea Craiovei (ARC), membru fondator al Platformei Civice anti Kozlodui.
„E un subiect care ne privește pe toți și este normal să ne implicăm. Și echipa ne-a transmis că ne susține”, au spus cei care au afișat bannerele.
După acest moment, mai mulți craioveni au scris pe rețelele de socializare: „Nu vrem otravă de la bulgari”.
De la începutul acestui an, Platforma Civică anti Kozlodui constituită de câteva ONG-uri locale a demarat o amplă campanie de conștientizare cu privire la situl nuclear din Bulgaria, de la 4 kilometri de granița cu România. În prezent, după ce plângerea transmisă de reprezentanții Platformei către finanțatorul depozitului pentru deșeuri nucleare, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, a fost declarată eligibilă, este în curs o inițiativă de soluționare a problemelor care vizează stabilirea unui dialog între dezvoltatorul bulgar și societatea civilă craioveană.
Craiovenii se opun menținerii în funcțiune a centralei nucleare de la Kozlodui și a construirii unui nou reactor nuclear la Radiana, în primăvara acestui an fiind organizat și un protest în acest sens, în centrul orașului.
Bulgaria însă a inaugurat recent o fabrică de tratare a deșeurilor radioactive care folosește plasma, la Kozlodui, fabrică ce, conform Comisiei Europene, beneficiază de o metodă inovativă care ar urma să diminueze semnificativ volumul deșeurilor radioactive de nivel redus şi mediu de la reactoarele 1, 2, 3 şi 4 ale centralei nucleare, care au fost închise în perioada 2002 – 2006, şi de la reactoarele 5 şi 6, care sunt operaţionale.
Lichidele şi materialele organice sunt evaporate, astfel încât produsul final nu conţine nimic organic, iar tehnologia permite tratarea deşeurilor cu un risc minim de contaminare radioactivă, a menționat Agerpres, citând Comisia Europeană.
Fabrica este deţinută în comun de firma spaniolă Iberdrola Ingeniería y Construcción şi de cea belgiană Belgoprocess şi va fi operată de State Enterprise Radioactive Waste (SERAW), instituţia responsabilă pentru dezafectarea reactoarelor 1, 2, 3 şi 4 de la Kozlodui, informează Agerpres, care mai notează, citând site-ul compelo.com, că valoarea investiţiei de la Kozlodui este de 31 de milioane de euro.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este finanţatorul depozitului pentru deşeuri radioactive de la Kozlodui, prin KIDSF (Kozloduy International Decommissioning Support Fund).
Situată la malul Dunării, centrala de la Kozlodui dispune de reactoare cu apă presurizată VVER, de fabricaţie sovietică, şi furnizează circa o treime din energia ţării, mai notează Agerpres.

Politica