Centrul de Permanenţă din satul Frăţila, comuna Bulzeşti, pus pe picioare de doctorul sudanez Hisham Tageldin Mohamed Osman a beneficiat în ultima perioadă de noi dotari, provenite din donaţii şi din banii doctorului.
Inaugurarea centrului modernizat a fost făcută marţi.
Doctorul sudanez a vorbit despre schimbările care s-au făcut în urma investițiilor care ajung la 17.000 de euro. „Aveam un tub de oxigen, iar acum a venit încă unul, aveam monitor, acum avem două, n-aveam ecograf, acum avem, nu aveam paturi flexibile, acum avem. Sunt paturi speciale, iar dacă pacientul are nevoie să vomite, decât întorc patul printr-o apăsare. E cu totul altfel, e mult mai bine şi mai lejer să lucrezi acum în atmosfera asta.”
Banii au fost donați de un oltean ai cărui părinţi au fost trataţi de medicul sudanez. Omul a înfiinţat o asociaţie tocmai cu intenţia de a ajuta sistemul sanitar.
„Am creat o asociație, la care eu sunt preşedinte, împreună cu fiica şi cu soția mea. Soția mea este din Spania şi fiica mea s-a născut acolo şi cunoscându-l pe domnul doctor de mai mult timp şi văzând că e un om de toată isprava, pentru că ajută oamenii, şi a avut o bază materială bună pentru că primăria a construit acest cabinet, am creat o asociație. Din societățile la care lucrez eu şi colegii mei am donat către această asociație prin legea care permite donarea a 2 la mie din cifra de afaceri şi 20% din impozit. De anul acesta a crescut la 3 la mie şi s-au strâns nişte bani acolo şi din aceşti bani am făcut eu această donație. Nu sunt banii mei. Asociația s-a făcut intenționat pentru sectorul sanitar, fiica mea este şi ea în legătură cu acest sector, fiind farmacist. Am zis că din banii care s-au strâns şi care se vor strânge să donâm şi să ajutăm cum putem. Aceasta este istoria provenienței banilor”, afirmă Ion Ţaina.
Doctorul ne-a povestit cum l-a cunoscut pe cel care s-a hotărât să ajute centrul prin donația sa.
„I-am tratat pe părinții lui la Vâlcea, aşa ne-am cunoscut. Am tratat-o pe mama lui, iar pe tatăl lui încă îl tratez. A intrat cu noi în vorbă, a vizitat locul ăsta şi a zis „domne, voi vreți să faceți treabă. Am văzut că vă zbateți, hai să vă ajut şi eu”. La început am discutat să facem o clădire mai mare, dar nu a reuşit să strângă atâția bani şi pe urmă a zis „banii ăştia stau la mine de nu mai ştiu când, hai să vedem ce puteți să luați”. Ne-a dat o sumă în care să ne încadrăm şi noi ne-am ales aparatura. Investiția asta ajunge la 12.000 de euro, la care noi am mai venit cu încă 5.000 de euro ca să renovăm clădirea şi să cumpărăm materiale consumabile. Aceşti 5.000 sunt banii mei, dar se recuperează treptat din fondul administrativ al centrului de permanență. Statul dă o anumită sumă lunar ca să întreținem centrul fiindcă avem nevoie de combustibil, de materiale consumabile. Pentru aparatură am făcut acum contract cu nişte firme ca să o verifice. Din punct de vedere al aparaturii mi se pare că nu ne lipseşte nimic. Avem şi defibrilator în cazul în care inima se opreşte. Avem cu ce ne descurca. Avem monitor să urmărim pacientul, avem produse de microchirurgie, 2 tuburi de oxigen”, a spus doctorul Hisham Tageldin.
„Una dintre doleanțele pe care le mai are domnul doctor şi despre care nu a zis nimic este să doteze centrul cu o ambulanță mare. În prezent există doar o ambulanță pentru consultații la domiciliu. Ar fi interesat să aibă o maşină mai mare, chiar şi fără aparatură, dar cu care să poată transporta pacienții care nu se pot deplasa până la centrul de permanență. Nu se poate pune problema de o maşină nouă. Ne mulțumim şi cu una second”, a completat primarul comunei Bulzeşti, Gin Sorescu.
O pacientă pe care am găsit-o la cabinet are numai cuvinte de laudă la adresa doctorului: „Dacă n-ar fi domnul doctor am muri. A fost pentru noi mai bun decât un părinte. Am avut bunica bolnavă şi domnul doctor a venit acasă şi mi-a tratat-o, iar asistentele sunt extraordinar de bune.”
De asemenea personalul medical îl apreciază pentru tot ceea ce a făcut pentru oameni, având în vedere problemele cu care se confruntă. Ana, asistentă, ne spune: „lucrez aici de doi ani şi jumătate şi ne înțelegem bine. Fiind la început m-a ajutat, explicându-mi ce trebuie să fac. Comuna noastră merită să fie ajutată pentru că nu sunt posibilități, iar până vine ambulanța din Craiova durează cel puțin o oră şi jumate”.
“Când consultam prima mamaie ea încerca să mă şteargă să vadă dacă iasă culoarea”
Acum Hisham Tageldin este un medic iubit şi respectat care a făcut multe atât pentru centrul medical, cât şi pentru oameni. Au fost însă momente când a investit proprii bani pentru ca lucrurile să meargă bine. S-a confruntat cu probleme de sănătate şi a fost nevoit să ia o pauză, însă nu s-a oprit niciodată.
„Prima zi când am venit aici? Teribil. Era un dezastru. Clădirea arăta altfel. Când am intrat aici, am găsit o singură cameră, iar pacienții aveau suspiciuni în privința mea. Se vedea pe fața lor. Se uitau de parcă au văzut ceva nou. Şi aveam un asistent bătrân care zicea „vezi că te întorci, în 3 luni eşti acasă, că nu vine nimeni la tine”. Clădirea era nedotată, oamenii nu erau învățați să vină aici, treceau prin fața dispensarului cu căruțele şi se duceau la un cabinet mai mare care este la Bulzeşti, lângă primărie. Este însă o poveste pe care eu n-am s-o uit niciodată. Când consultam prima mamaie ea încerca să mă şteargă să vadă dacă iasă culoarea. Eu îi ziceam,”mamaie, stai cuminte, că asta nu iasă.” Şi, încet, încet au început să vină, să prindă încredere, să nu se mai ducă acolo, până am ajuns la stadiul ăsta. Din 2000 până acum sunt 18 ani. Lupt de 18 ani şi n-am renunțat, dar a mai trebuit să plec. Sunt cazuri în care eşti nevoit să pleci. Poate că este starea de sănătate. Niciodată nu ştii ce se întâmplă. Şi, chiar dacă n-am fost eu aici, treaba a mers. Eu am stat 3 ani numai în operații şi în analize. Am făcut un transplant renal, dar treaba a mers şi merge. Cel mai mare număr de angajați îl avem noi la cabinetul ăsta şi pe centru. Întotdeauna eu sunt primul controlat la financiar fiindcă se uită la cărțile de muncă şi sunt o grămadă. Personalul care lucrează aici este format din 12 asistente, 6 medici, 2 şoferi pentru ambulanță şi 2 femei de serviciu. Am oferit locuri de muncă la care au prioritate localnicii”, afirmă doctorul Hisham Tageldin.
Convins că nu se poate ocupa veşnic de oamenii din sat, acesta speră că se vor găsi medici care să se ocupe de centru şi să ducă mai departe inițiativa sa.
„Eu nu rămân veşnic aici, sunt convins de asta, fiindcă mă simt bătrân, însă vreau să las aici un loc pe care să-l conducă alții pentru binele oamenilor. Nu am alt interes. O duc eu cât pot, iar pe urmă să se ocupe altul mai capabil. Vreau ca aici să rămână ceva pentru totdeauna. Acesta e un centru care deserveşte 3 județe. Aici am lucrat şi cu cheta când n-aveam bani să plătesc şoferul. Aveam perioade când toți lucrau şi dormeau aici. Lucrau pe gratis şi ziceau „Noi nu plecăm”. Oamenii de aici din sat sunt oameni buni. Aici ai unde să vii chiar şi noaptea. Înainte nu aveai unde să-ți faci nici o injecție. Centrul de permanență este din 2008 şi am dat un randament foarte mare. Eu nu rămân veşnic, dar măcar să rămână punctul veşnic”, marturiseşte doctorul.
Cristina CÂRSTEA, Lucian SANDU