vineri, noiembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Planurile Ministerului Apărării: Craiova – pol militar foarte bine dezvoltat

Ministerul Apărării investește în modernizarea Spitalului Militar din Craiova, a Colegiului „Tudor Vladimirescu”, dar și în spațiile Brigăzii Multinaționale Sud-Est, din Bănie, iar ministrul Mihai Fifor a vorbit despre aceste investiții, în cadrul unor vizite efectuate, miercuri, la aceste obiective. 
Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, au efectuat, miercuri, o vizită de lucru în garnizoana Craiova. Cei doi oficiali s-au întâlnit cu echipa de conducere și cu personalul Comandamentului Brigăzii Multinaţionale Sud Est.
„Obiectivul declarat este ca până la finele acestui an, Brigada Multinațională de la Craiova să fie declarată complet operațională. Este un obiectiv asumat de Ministerul Apărării Naționale și face parte din obligațiile pe care România și le-a asumat în calitatea sa de membru al Alianței Nord Atlantice.
Dacă la începutul acestui an reușeam și declaram complet operațională Divizia Multinațională, iată că până la finele anului vom face acest lucru și cu Brigada Multinațională, un program ambițios al Ministerului Apărării. Avem un plan foarte bine pus la punct pentru investiții. Sunt investiții planificate și pentru anul acesta și pentru anul viitor, investiții cu o valoare destul de importantă pentru Craiova.
Discutăm de o nouă investiție și la Brigadă. Nu este vorba doar de un pavilion, ci de mai multe spații care se vor construi. Ne preocupă, desigur, și cazarea militarilor. Este nevoie foarte mare de spații la Craiova pentru că planurile Armatei României duc către faptul ca la Craiova să fie un pol militar foarte bine dezvoltat, cum de altfel a și fost întotdeauna”, a spus Fifor.
Vizita oficialilor de la București a continuat la sediul Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu”, unde au discutat, cu echipele de conducere ale celor cinci colegii naționale militare, propunerile pentru îmbunătățirea calității învățământului militar preuniversitar.
„S-a dorit o analiză a modului în care putem dezvolta rețeaua de colegii militare pentru că noi credem cu tărie că aceste colegii formează viitorii ofițeri ai armatei române și se constituie în prima verigă a sistemului de învățământ militar. La Colegiul Militar „Tudor Vladimirescu”, Ministerul Apărării Naționale are un proiect extrem de ambițios de investiții, discutăm de aproape 116  milioane lei pe care ministerul îi va investi acolo. Refacem în totalitate partea de infrastructură a colegiului. De acolo am mers și la Făcăi să vedem spațiile de cazare pe care le avem și care deservesc de asemenea Colegiul Militar „Tudor Vladimirescu”. Eu zic că suntem în grafic, iar la finele acestui proiect ambițios de investiții vom putea discuta despre cel mai modern colegiu din țară”, a afirmat ministrul.
Investiții în unități medicale militare
Mihai Fifor a mers și la Spitalul Militar din Craiova acolo unde ministerul alocă fonduri pentru extinderea unității medicale și dezvoltarea serviciilor oferite.
„Un punct foarte important pentru noi este reabilitarea spațiilor ce țin de spitalul militar de la Craiova și nu doar reabilitarea spațiilor, dar și investiții într-un nou pavilion care va veni să întregească partea operațională a spitalului.
Este o investiție care se va ridica la aproximativ 47 milioane lei. Noi estimăm să fim gata cu această construcție undeva la începutul anului 2021.
Este o investiție care se realizează pe fondurile Ministerului Apărării Naționale și care, odată pusă în funcțiune, va asigura toate serviciile necesare pentru Brigada Multinațională de la Craiova”, a precizat ministrul Mihai Fifor.
Col. dr. Iovan Vlădaia, manager comandant al Spitalului Clinic de Urgență Militar „Dr.Ștefan Odobleja” Craiova, a afirmat că odată cu noua investiție aici vor fi și noi specializări: „Investiția era, într-un fel, esențială pentru a ține pasul cu medicina modernă, în condițiile în care vrem să înființăm specialități noi în special în ceea ce privește partea operațională, chirurgicală, de intervenție imediată, lucru care este în concordanță cu specificul militar al spitalului. Fără o investiție în infrastructură care să asigure toate aceste condiții nu putem vorbi de dezvoltare. Existența noului pavilion va permite optimizarea activității de primire a urgențelor, de investigare a lor imediată și completă, posibilitatea de a interveni operator pe moment atunci când e nevoie, fie prin interveții de mai mică anvergură, fie intervenții mai mari, și, mai mult, vom avea posibilitatea de a ține pacienții în ATI și în anumite saloane în aceeași clădire. Este un lucru care corespunde cerințelor medicinei moderne și care permite asigurarea așa cum trebuie a sprijinului medical atât pentru partea militară, română sau străină, cât și pentru populația din zonă care se adresează spitalului. Această investiție permite și apariția unor specialități noi care până acum nu erau – chirurgie vasculară, chirurgie toracică, neurochirurgie și chirurgie plastică și reparatorie, chiar cu un salon de Arși”.
Tot în ceea ce privește sistemul medical militar, Mihai Fifor a vorbit despre faptul că Ministerul Apărării Naţionale va investi la Caracal în reabilitarea unei clădiri de patrimoniu care a servit drept policlinică, în trecut, şi care va deveni ambulatoriu pentru soldaţi.
El a afirmat că imobilul va fi preluat de la primărie şi, după reabilitare, modernizare şi dotare va deservi Brigada Multinaţională din Bănie, dar şi personalul militar de la Deveselu.
„Vedem totul în ansamblu, nu doar investiţiile de aici de la Brigada Multinaţională, dar şi investiţii pe care le facem la batalionul care este la Caracal. Tot la Caracal, am anunţat că vom prelua de la primărie un spaţiu care a fost cândva o policlinică a Ministerului Apărării Naţionale şi vom face un ambulatoriu extrem de modern pentru a putea deservi nevoile Brigăzii”, a declarat Fifor.
La rândul său, primarul municipiului Caracal, Liviu Radu, a declarat că imobilul s-a aflat în conservare. El a adăugat că fiind vorba de o clădire de patrimoniu, municipalitatea nu a avut posibilitatea financiară de a o reabilita.
„A fost policlinică militară înainte şi n-a mai fost folosită deloc, ulterior. Noi am lăsat-o în conservare pentru că preluarea de către Ministerul Apărării este o discuţie mai veche. Va redeveni policlincă militară pentru soldaţii americani, dar şi ai noştri bineînţeles. Vom aproba o hotărâre de consiliu pentru preda ministerului această clădire de patrimoniu”, a declarat edilul.
Mihai Fifor a menționat că încă de la începutul anului s-a urmărit angajarea a 400 de medici militari, care să lucreze în unitățile armatei.
„Era o nevoie extraordinar de mare de medici în sistemul militar. Suntem în plină desfășurare cu organizarea concursurilor pentru ocuparea acestor posturi. Pe de altă parte suntem extrem de interesați să investim în pregătirea medicală și în învățământul militar medical motiv pentru care anul acesta am avut o creștere foarte consistentă pe numărul de locuri scos la admitere în învățământul militar medical. Dacă anul trecut aveam 42 de locuri scoase la concurs, anul acesta am avut 200 locuri la admitere. Din păcate nu am reușit să ocupăm toate aceste posturi motiv pentru care, în parteneriat cu Universitatea din Târgu Mureș, organizăm o nouă sesiune de admitere și, ca o noutate, discutăm de 20 de locuri la admitere cu predare în limba engleză. Este o noutate și pentru Armata României”, a mai afirmat ministrul Apărării.

Politica