luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

450 de familii din Slatina, fără acte de proprietate şi identitate

450 de familii din Slatina trăiesc în așezări informale, fără a avea drept de posesie asupra terenurilor și caselor lor şi, în unele cazuri, fără acte de identitate, potrivit unui raport prezentat în cadrul unei dezbateri desfăşurate la Consiliul Judeţean Olt.
Concluzia acestei dezbateri, la care au participat reprezentanţi ai mai multor instituţii judeţene şi locale, este susţinerea ideii unei inițiative legislative de reglementare a locuirii informale.
Dezbaterea a fost organizată de Fundația PACT și MKBT: Make Better. Potrivit unui comunicat remis de organizatori, scopul vizitei a fost acela de a oferi contextul unei dezbateri extrem de necesare pe tema locuirii informale și a posibilelor soluții legislative în acest domeniu, între actori publici cu responsabilități la nivel local, județean și național.
„Deși peste 64.000 de familii din România trăiesc în așezări informale, fără a avea drept de posesie asupra terenurilor și caselor lor, în unele cazuri fără acte de identitate, cu acces limitat la utilitățile de bază și infrastructură rutieră, din păcate, cadrul normativ românesc nu cuprinde referiri clare la așezările informale. Slatina este o localitate reprezentativă pentru discuția despre particularitățile locuirii informale în România, aceasta numărând peste 350 de locuințe și 450 de familii aflate în situație de informalitate”, se arată în comunicatul citat.
Reprezentanţii ONG-urilor mai spun că nevoia unei inițiative legislative care să definească precis locuirea informală, în vederea reglementării acesteia, respectiv nevoia unui program național care să stimuleze autoritățile locale în direcția unor măsuri administrative propice fiecărui tip de locuire informală existent în România, au fost reconfirmate de către cei care au răspuns invitației la dezbatere
La dezbatere au participat reprezentanți ai autorităților județene – Serviciul Urbanism, Amenajarea Teritoriului și Disciplina în Construcții; Serviciul Administrație Publică; Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor Olt, OJCPI Olt, DGASPC Olt, BJR Olt și Serviciul de Gospodăririe al Apelor Olt, precum și reprezentanți ai tuturor serviciilor relevante pentru subiect din cadrul Primăriei Slatina. Au răspuns, de asemenea invitației și au confirmat nevoia unor soluții normative, deputatul PSD Petre Florin Manole, consilierii județeni George Șofaru (PSD), Gherghina Ioniță (ALDE), Gabriel Nicolescu (PNL), precum și Sandu Curt – Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa Olt.

Politica