sâmbătă, decembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Despre libertate și unitate, la „Drumuri Brâncușiene”

Cinci sculpturi dedicate Centenarului Marii Uniri vor îmbogăţi spaţiile urbane din Craiova. Acestea vor fi create în cadrul Simpozionului Internaţional „Drumuri Brâncuşiene”, ajuns la cea de-a VI-a ediţie. Lucrările vor fi realizate de doi sculptori din România şi alţi trei din
alte ţări.

Anul acesta, simpozionul de sculptură se defăşoară în curtea Colegiului Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi”, acolo unde, de altfel, ar fi fost logic să desfăşoare încă de la început şi a fost deschis, miercuri, printr-un moment festiv la care au luat parte organizatorii, dar şi sculptorii.

IMG 0698 c 1

„Simpozionul Internaţional „Drumuri Brâncuşiene”, care astăzi se află la cea de-a şasea ediţie, aduce comunităţii noastre produse culturale autentice în fiecare an sporind
vizibilitatea oraşului pe harta turismului cultural. Sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural, ediţia de anul acesta se înscrie în tema dedicată Centenarului Marii Uniri de la 1918. Astăzi dăm startul creativităţii împreună cu cinci artişti din patru ţări care vor transforma timp de o lună cea mai puternică marmură din România şi unele dintre cele mai apreciate din Europa, în cinci opere de creaţie. Casa de Cultură „Traian Demetrescu” în parteneriat cu Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii şi Institutul Naţional al Patrimoniului din cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale oferă astăzi resursa umană de specialişti şi mediul pentru implementarea Simpozionului Internaţional de Sculptură „Drumuri Brâncuşiene””, a declarat Remus Vlăsceanu, directorul Casei de Cultură „Traian Demetrescu”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

IMG 0709 1

Prezent la eveniment, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a afirmat: „Am ales această locaţie în primul rând pentru că este tradiţional legată de sculptorul Constantin Brâncuşi. Încă de la intrare vedeţi expuse grinzile din atelierul lui Brâncuşi şi există şi un mic muzeu în cadrul liceului. Am ales acest loc şi pentru atelierul mecanic pe care îl pune la dispoziţie Colegiul şi cred că locaţia este mai prietenoasă decât cele pe care le-am avut până acum. Ne bucurăm să vedem cu ochii noştri cum Craiova redevine, pentru o lună, oraşul artelor adresat sculptorilor cu o activitate recunoscută şi cu experienţa participării la manifestări internaţionale. Evenimentul are menirea de a da o şansă de afirmare artiştilor plastici, dar şi a ne îmbogăţi spaţiile noastre publice din Craiova cu opere de calitate. Regenerarea spaţiilor urbane, mai ales prin intermediul artei, este una dintre priorităţile noastre, ale administraţiei publice locale”.

Artiştii care vor realiza sculpturile sunt Petre Virgiliu Mogoşanu şi Emilian Popescu, ambii din România, Anna Korver, din Noua Zeelandă, Masha Paunovic, din Serbia, și Ayhan Kayapinar, din Turcia.

Lucrările lor, care vor fi gata până pe 31 august, vor exprima unitatea, înfrățirea dintre oameni și libertatea și vor fi amplasate în diferite zone ale orașului.

Politica