marți, noiembrie 5, 2024

Ultima ora

Sport

Noi operații pe coloană, la Spitalul Județean Slatina

Intervenţii ce în urmă cu doar câţiva ani erau un vis frumos pentru Spitalul Slatina sunt acum realizate datorită medicilor dedicaţi. Joi şi vineri, ortopezii slătineni Cătălin Duican şi Daniel Călin, îndrumaţi de medicul Ciprian Vâjeu, specialist ce lucrează într-un spital din Franţa, au realizat trei noi operaţii de coloană.

Trei pacienţi olteni au fost operaţi, la sfârșitul săptămânii trecute, de către echipa Duican, Călin, Vâjeu şi Alina Chiriac, şefa secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă.

Aceasta este a treia serie de intervenţii pe coloană ce se realizează la Slatina, cu sprijinul chirurgului Vâjeu. Din păcate, până acum câţiva ani traumatologia coloanei vertebrale era doar o poveste la Slatina.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Omul sfinţeşte locul, nu contează că se cheamă spital universitar, judeţean sau municipal. Ce se face la Slatina, se face şi la Craiova şi la Bucureşti. Eu lucrez în privat în Franţa, dar ce pot face acolo, pot face şi aici, la Slatina, cu mici ajustări.

Este a treia oară când sunt chemat să operez aici. Echipa cu care lucrez este aceeaşi, formată din medicii Cătălin Duican şi Daniel Călin. Ei vor să opereze coloană vertebrală, iar dacă îi învăţ şi ei vor rămâne aici, recrutarea este extraordinară. În trei zile, Daniel mi-a arătat 10-15 pacienţi. Este o chirurgie valorizantă pentru spital, pacienţii operaţi ieri, astăzi, pleacă acasă. Infecţia nozocomială, care este o plagă socială peste tot, este direct proporţională cu numărul de zile de spitalizare”, a spus chirurgul Ciprian Vâjeu.

Chirurgul român ce operează în Franţa este încrezător că, la începutul anului viitor, echipa formată la Slatina va putea opera fără supraveghere.

„Au voinţă să opereze coloană vertebrală. A trece de la ortopedie la coloană vertebrală este ca de la cer la pământ, diferenţa este enormă. Alte gesturi, altă tehnică. Dar chirurgia coloanei vertebrale trebuie demistificată, să uităm că e măduva spinării, că sunt nervi, este aceeaşi chirurgie ca şi ortopedia, ca cea vasculară sau digestivă, nici mai grea, nici mai uşoară. Se poate face oriunde, repet, omul sfinţeşte locul, dacă ai chirurgul, bolnavul nu merge în niciun spital după pereţi albi, televizor în cameră sau frigider, el vine unde este chirurgul bun. La Slatina, condiţii sunt. Sunt convins că la începutul anului viitor vor putea opera singuri”, a adăugat Ciprian Vâjeu.

Indiferent de voinţa medicului, pentru a avea rezultate şi pentru a performa, aparatura medicală este importantă. În această vară, Spitalul Slatina, cu finanţare de la CJ Olt, a achiziţionat un braţ radiologic modern, în valoare de 240.000 lei, care îi ajută foarte mult pe chirurgi.

„Lucrurile se schimbă şi se schimbă în bine. Braţul C-arm este un aparat foarte performant, care ne ajută foarte mult în procesul intraoperator, pe traumatologie, dar şi în protezare. Pentru chirurgia coloanei vertebrale aveam nevoie de un C-arm performant pentru că sunt lucruri de fineţe, pe care cu aparatul vechi foarte greu le vedeam. Eu sunt începător şi mă ajută un aparat performant, mă scoate din impas”, a declarat medicul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, Daniel Călin.

Politica