duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

BERD a declarat eligibilă plângerea Platformei Civice Anti Kozlodui

Plângerea depusă de Platforma Civică Anti Kozlodui la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) împotriva finanțării depozitului pentru deșeuri radioactive de la Kozlodui a trecut de etapa stabilirii eligibilității, transmit reprezentanții ONG-ului craiovean.

Potrivit acestora, anunțul a fost făcut de către reprezentanții BERD în cadrul unei videoconferințe la care au participat reprezentanți ai Acțiunii pentru Renașterea Craiovei (ARC), ai Asociației Civice pentru Viață, C.R.O.N.O., dar și din partea Forța Legii și ai Fundației Acțiunea Ecologică Română, ONG-uri raliate la demersurile împotriva proiectelor din Bulgaria.

„Este o veste care nu poate decât să ne bucure, deoarece etapele următoare ne vor permite să aflăm mai multe informații relevante cu privire la un proiect atât de controversat, care a ridicat numeroase semne de întrebare și este o sursă de îngrijorare pentru populația din Craiova și din Dolj”, a declarat Lucian Săuleanu, președinte ARC.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Plângerea a fost declarată eligibilă atât din punct de vedere al Inițiativei de Soluționare a Problemelor, cât și al Analizei Compatibilității, mai spun reprezentanții Platfomei Civice Anti Kozlodui. Într-o primă fază, se va propune un forum de dialog deschis între reprezentanții companiei dezvoltatoare a proiectului din Bulgaria, SE-RAW, și societatea civilă craioveană implicată în demersurile împotriva proiectelor de la Kozlodui.

„Rolul acestui forum este de a facilita schimbul deschis de informații, deoarece lipsa acestora reprezintă una dintre principalele probleme”, a afirmat Leonardo d`Urso, responsabilul desemnat pentru aplicarea procedurii.

Reprezentanții ARC au menționat că este necesară și o întâlnire directă cu reprezentanții companiei bulgare: „Este nevoie de transparență atât privind proiectul depozitului, cât mai ales nivelul radioactivității în zonă. Sunt multe întrebări care așteaptă răspuns.”

„Este important ca dezvoltatorul bulgar să înțeleagă că singurul nostru scop este de a ne proteja sănătatea și viața”, a adăugat Anca Ciortan, reprezentant al Asociației Civice pentru Viață.

În următoarea perioadă, echipa BERD va lua legătura cu reprezentanții companiei bulgare pentru a-i anunța cu privire la etapele propuse, mai anunță reprezentanții Platformei Civice Anti Kozlodui.

Craiovenii se opun menținerii în funcțiune a centralei nucleare de la Kozlodui și a construirii unui nou reactor nuclear la Radiana, în primăvara acestui an fiind organizat și un protest în acest sens, în centrul orașului.

Bulgaria însă a inaugurat recent o fabrică de tratare a deșeurilor radioactive care folosește plasma, la Kozlodui, fabrică ce, conform Comisiei Europene, beneficiază de o metodă inovativă care ar urma să diminueze semnificativ volumul deșeurilor radioactive de nivel redus şi mediu de la reactoarele 1, 2, 3 şi 4 ale centralei nucleare, care au fost închise în perioada 2002 – 2006, şi de la reactoarele 5 şi 6, care sunt operaţionale.

Lichidele şi materialele organice sunt evaporate, astfel încât produsul final nu conţine nimic organic, iar tehnologia permite tratarea deşeurilor cu un risc minim de contaminare radioactivă, a menționat Agerpres, citând Comisia Europeană.

Fabrica este deţinută în comun de firma spaniolă Iberdrola Ingeniería y Construcción şi de cea belgiană Belgoprocess şi va fi operată de State Enterprise Radioactive Waste (SERAW), instituţia responsabilă pentru dezafectarea reactoarelor 1, 2, 3 şi 4 de la Kozlodui, informează Agerpres, care mai notează, citând site-ul compelo.com, că valoarea investiţiei de la Kozlodui este de 31 de milioane de euro.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este finanţatorul depozitului pentru deşeuri radioactive de la Kozlodui, prin KIDSF (Kozloduy International Decommissioning Support Fund).

Situată la malul Dunării, centrala de la Kozlodui dispune de reactoare cu apă presurizată VVER, de fabricaţie sovietică, şi furnizează circa o treime din energia ţării, mai notează Agerpres.

Politica