luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Medicii susţin că vor să iasă mai devreme la pensie

Deşi, cel puţin în Craiova, sunt mulţi medici pensionabili care încă lucrează, sindicaliştii din sistem sunt nemulţumiţi de o decizie privind pensionarea cadrelor medicale la vârsta de 67 ani, un proiect de lege în acest sens fiind depus la Senat.

Sindicatul Promedica critică proiectul de lege privind reforma în domeniul sănătăţii, prin care medicii ar urma să iasă la pensie, la cerere, la 67 ani. Reprezentanţii sindicatului susţin, într-un comunicat de presă, că medicii au dreptul la pensionare anticipată.

Ca urmare a proiectului de lege depus în data 3 iulie la Senat, care vizează modificarea art. 391, alin.(1) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, Sindicatul Promedica ia atitudine și își exprimă părerea referitoare la această decizie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sindicatul Promedica susține reevaluarea muncii prestate de medici din punct de vedere al uzurii psihice fizice și intelectuale în comparațiile cu restul categoriilor sociale și susține faptul ca medicii au dreptul la pensionare anticipata, nefiind cu nimic mai prejos față de categoriile sociale avantajate cu pensionare la 55 ani”, se arată, într-un comunicat de presă al Promedica.

Reprezentanţii sindicali spun că creşterea vârstei de pensionare ar bloca posturile pentru tinerii medici, fapt care oricum se întâmplă.

Timpul și uzura necesara educării și parcurgerii unei cariere profesionale medicale nu are grad de comparație cu alte categorii sociale și de aceea propunem dreptul de pensionare anticipata dar, în același timp, prin evaluarea corecta din punct de vedere al resurselor umane și intelectuală, odată cu avansarea în vârstă, medicul trebuie să aibă posibilitatea de a solicita pensionarea atât la 65 ani și inclusiv la 67 de ani.

Menționăm că, în același timp, în cazul unităților în care sistemul de management este defectuos, creșterea vârstei de pensionare va însemna blocarea posturilor pentru tinerii medici mărind astfel exodul european. În același timp solicităm schimbarea modului de calculare al pensiilor medicilor, fiind o discrepanță majoră între valoarea crescută a unor pensii speciale, cu un grad de uzură incontestabil inferior față de cea a medicului și pensia efectivă a unui medic”, se mai arată în comunicatul menţionat.

Sindicatul Promedica respinge astfel soluţia pensionării obligatorii la 67 ani şi susţine atât pensionarea anticipată a medicilor dar şi cea la cerere respectiv la 65 şi 67 ani.

Proiectul de lege prevede că: „Medicii se pensionează la cerere, la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex. Cererea privind menţinerea în activitate până la împlinirea vârstei de 67 de ani se depune, de către medic, la unitatea angajatoare în anul anterior implinirii vârstei de pensionare şi cu cel puţin 3 luni înaintea datei de împlinire a vârstei de pensionare”. Asta, însă, „fără a li se afecta dreptul de a beneficia de pensie la momentul împlinirii vârstei de pensionare prevăzută în Legea 263/2010″, după cum aratăiniţiatorii proiectului.

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei, prevăzută în Legea 230/2010.

Senatul este prima cameră sesizată pentru acest proiect, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Politica